Becikowe w niemczech a pobyt w holandi?

• Autor wątku Autor wątku moni1701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moni1701

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mój mąż ma podwójne obywatelstwo polsko niemieckie lecz mieszkamy w holandi bo mąż ma tu prace jestem w ciąży i chcielibyśmy się dowiedzieć czy jeśli mąż pracuje w holandi będzie należało nam się becikowe w niemczech ? jakie warunki bedziemy musieli spełnic gdzie sie udac? i czy zarobki maja jakis wpływ na wysokosc becikowego i ile ono wynosi? czy bedziemy musieli wrócic do niemiec???

w Niemczech nie ma czegos takiego jak Becikowe jednorazowo

jezeli chodzi o ELTERNGELD tylko dla zamieszkalych w Niemczech Wohnsitz in Deutschland (§ 1 Abs. 1 BEEG).

ile wynosi,,to zalezy od zarobku
jezeli maz zrezygnuje z pracy na czas wychowania dziecka to 65% (zmniejszyli bylo w 2010 ...67%)

Pardon – Niemcy: 25 000 euro becikowego

przeczytałam ten artykuł wiec nie wiem juz jest czy nie ma mysle ze to zródło które chyba wie o czym pisze? a słyszałam ze przez pierwszy rok jest cos jeszcze oprócz ELTERNGELD ?to własnie ten dodatek miesieczny do 1800 euro

tez sie tych bzdur naczytalas?heh..ciekawe kto to tłumaczył bo Niemcy takiej gafy nie puscili,
juz cos o tym slyszalam ze taka bzdure wypuscili na swiat Polacy..to tak jak teraz pisza o powitalnych pieniążkach dla Polakow..ktore wyssali z Palca

ale sie usmialam,tyle to za rok moze sie uzbiera jak taka kobieta dostanie 65%zarobku ,ale nie jednorazowo

kiedys bylo porodowe jednorazowo z kasy chorych (sama takowe dostalam)ale od 2005 roku nie ma..
tu masz info na temat co teraz płacą
http://www.finanztip.de/recht/steuerrecht/elterngeld.htm

albo tu prosze
elterngeld - Szukaj w Google

nic innego w Niemczech nie ma procz Elterngeld i zasilku rodzinnego,,zapewniam na 100%
dla niepracujacych jest 300 euro przez 12 miesiecy dla pracujacych 65% zarobku jak na czas wychowania dziecka zrezygnuja z pracy..korzystajacy z pomocy socjalnej maja to odliczone z zasilku od 1 stycznia 2011..kiedys mogli calosc zatrzymac

Ostatnia edycja:
Powrót