Wyrejestrowałem się, zostałem wyrejestrowany z dniem podjęcia umowy. Nie pobierałem zasiłku, nie korzystałem z publicznej służby zdrowia. Jak jest w przypadku innym niż moje nie wiem. Mam nadzieje że nic już nie będą ode mnie chcieli.
Od zielonalinia dostałem takie informacje, może komuś się przyda.
Kara może być nałożona w momencie kontroli PIP u pracodawcy.
Jeśli urząd Pana wyrejestruje z dniem podpisania umowy wówczas nie będzie potrzeby zwracania składek zdrowotnych.
Pomimo, że upłynęło więcej jak 7 dni, należy jak najszybciej powiadomić PUP o fakcie podjęcia zatrudnienia i wyrejestrować się. Ponowna rejestracja będzie możliwa już na kolejny dzień po wyrejestrowaniu. Konsekwencje finansowe przeważnie są nakładane podczas kontroli pracodawcy, jeśli okaże się, że osoba bezrobotna nie wyrejestrowała się.
Do wyrejestrowania należy przedstawić umowę o dzieło. Powinny z niej wynikać daty wykonywania dzieła zwłaszcza data końcowa. Urząd wyrejestruje Pana z dniem podjęcia umowy o dzieło. Ponownej rejestracji można dokonać kolejnego dnia roboczego. Natomiast pomiędzy podjęciem umowy o dzieło a kolejną rejestracją będzie przerwa.