Benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

• Autor wątku Autor wątku agnieszkaolkusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkaolkusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie benefitów. W tej chwili jestem na macierzyńskim, mam 6 miesięczne dziecko. Niestety po zakończeniu macierzyńskiego muszę zrezygnować z pracy. Chciałam się dowiedzieć czy będąc bezrobotną matką czy mogę liczyć na np. Income Support. W tej chwili otrzymujemy z mężem Child Tax Credit, Child Benefit ze względu na dochody zabrali nam WTC.Czy po tym jak zostanę bezrobotna na utrzymaniu męża możemy liczyć także na inne benefity, jeśli tak to jakie?. Mam także pytanie odnośnie benefitów dla kobiet niepracujących a będących w ciąży i tylko na utrzymaniu męża. Czy dostaną benefity jeśli tak to jakie ? Jakie muszą spełniać warunki? Bardzo dziękuje za odpowiedź.

RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Na Income Support raczej bym nie liczyla. Kobiety niepracujace bedace w zwiazku nie otrzymuja benefitow, natomiast Twoj maz/partner moze sie starac o podwyzszenie CTC i byc moze o WTC jezeli Ty juz nie bedziesz miala dochodu a to co otrzyma maz/partner nie przekroczy 17 tys. rocznie. Co do niepracujacych kobiet w ciazy na utrzymaniu partnera mozesz poczytac sobie tu : http://forumprawne.org/wielka-brytania/56956-benefity.html

Bardzo dziękuje za odpowiedz.

benefity dla pracujacej matki

Witam ponownie. Mam tym razem troszeczkę inne pytanie. Waham się, nie wiem co robić, ponieważ zwalniając sie z pracy można liczyć na jakieś benefity, które jak wiadomo zależą od dochodów( mąż zarabia ok.15000 f rocznie, ja ok.6500(27 godz. tyg.) na full time). Proszę mi doradzić co robić. Nie chcę zostawiać mojego maleństwa i wracać do pracy na pełen etat. A do przedszkola nie chce go oddawać bo jest za mały. Pomyślałam by wrócić na part- time tylko czy to będzie się opłacać? Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Taka decyzje musisz podjac wspolnie z mezem - nie szukaj takich porad na forum.

prawa dla niepracujacej i wychowujacej dzieci

Witam
Moj maż pracuje w UK od 2006r i stara sie teraz o CB ale to wiadomo troche trwa, za pol roku ja z dwojka dzieci (9 lat i roczek) planuje dolaczyc do niego, moje pytanie
Jakie benefity beda mi przyslugiwaly jako niepracujacej i wychowujacej dzieci i w jakiej mniej wiecej kwocie i jakie warunki nalezy spelnic by je uzyskac

pozdrawiam

RE: prawa dla niepracujacej i wychowujacej dzieci

Osobie, ktora nie pracowala i nie bedzie pracowala nie naleza sie benefity.

czyli trzeba podjac prace, niezaleznie w jakim wymiarze godzin, czy etacie?

Jezeli Twoj maz pracuje to on bedzie mogl starac sie o wszystkie benefity.

ok, dzieki juz prawie wszystko wiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:

przez pierwsze trzy miesiace - masz initial right to reside - i mozesz nie pracowac i otrzymywac child benefit i child tax credit, nawet jesli nie widniejesz na rynku pracy..

przeciez pisze,ze maz teraz stara sie o CB.

Ja umiem czytac :) to bylo taki male sprostowanie tego co napisalas wczesniej eliss, cytuje : 'Osobie, ktora nie pracowala i nie bedzie pracowala nie naleza sie benefity' . Do ctc i cb wystarczy miec prawo do rezydencji i byc obecnym w kraju -dlatego tez initial right to reside - pierwsze trzy miesiace pobytu nawet bezczynnie ;) - przechodza test.

agaciq21 napisał:
przez pierwsze trzy miesiace - masz initial right to reside - i mozesz nie pracowac i otrzymywac child benefit i child tax credit, nawet jesli nie widniejesz na rynku pracy..

Czy to sie przypadkiem nie zmienilo w 2006 roku? The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006 reflect the changes introduced to EC Residence rights by EC Directive 2004/38. This new Directive replaces all previous EU Residence Directives and had to be adopted by all member states of the EU by 30 April 2006 at the latest.

Te zminay nie dot. cb i ctc. Chbya ze mam inna regulacje :)- R2Rt test for CB reguluje Child Benefit (General Regulations)2006 (regulation 23)

Circumstances in which person treated as not being in Great Britain
23. —(1) A person shall be treated as not being in Great Britain for the purposes of section 146(2)[49] of SSCBA if he is not ordinarily resident in the United Kingdom.

(2) Paragraph (1) does not apply to a Crown servant posted overseas or his partner.

(3) A person who is in Great Britain as a result of his deportation, expulsion or other removal by compulsion of law from another country to Great Britain shall be treated as being ordinarily resident in the United Kingdom.

(4) A person shall be treated as not being in Great Britain for the purposes of section 146(2) of SSCBA where he does not have a right to reside in the United Kingdom.

Test na CTC podobnie -czytaj Regulation 3 of the Tax Credits (Residence) Regulations. Jest juz case law, ktore potwierdza ze mozna byc traktowanym jako ordinarily reident od pierwszego dnia pobytu.

ja odnosilam sie do The Social Security (Persons from Abroad) Amendment Regulations 2006

New definition of person from abroad
A person who fails the habitual residence test is defined for social security purposes as a 'person from abroad'. The effect of this is to exclude the person from entitlement to certain benefits. The amending regulations provide a new definition of 'person from abroad' and make slight changes to the groups that may be exempt from the test.

The rules differ very slightly for JSA in that a work-seeker can be treated as having a right to reside whereas for IS, PC, HB and CTB a work-seeker does not. However, if a work-seeker claims income-based JSA, s/he can be passported onto HB and CTB. For IS, PC, HB and CTB a person is a 'person from abroad' if s/he is not habitually resident in the UK, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland (the common travel area).[footnote 2]

A person is treated as not being habitually resident if s/he does not have a right of residence. The following groups are treated as not having a right of residence:

* an EU national who is not economically active and is in the UK during the first three months of their stay;
* a work-seeker.

The deeming of EU nationals not to have a right of residence during the first three months of their stay is not at odds with the rights in the EC Directive. Article 24(2) of the Directive states that member states are under no obligation to confer entitlement to social assistance during the first three months of residence, or indeed for any longer period where the person remains economically inactive.

For income-based JSA, the rules are the same apart from the fact that a person who is signing on for JSA will be treated as having a right to reside. This reflects the rights contained in Article 39 of the EC Treaty which allows free movement for those in search of work as well as workers.

EXPLANATORY NOTE(This note is not part of the Regulations)
These Regulations amend the Council Tax Benefit Regulations 2006 (S.I. 2006/215), the Council Tax Benefit (Persons who have attained the qualifying age for state pension credit) Regulations 2006 (S.I. 2006/216), the Housing Benefit Regulations 2006 (S.I. 2006/213), the Housing Benefit (Persons who have attained the qualifying age for state pension credit) Regulations 2006 (S.I. 2006/214), the Income Support (General) Regulations 1987 (S.I. 1987/1967), the Jobseeker's Allowance Regulations 1996 (S.I. 1996/207) and the State Pension Credit Regulations 2002 (S.I. 2002/1792) ("the income-related benefit regulations"). These Regulations also amend the Social Fund Maternity and Funeral Expenses (General) Regulations 2005 (S.I. 2005/3061) ("the social fund regulations").

Mozesz mnie naprowadzic, jaki to ma impakt na CB i CTC?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

przepraszam ale ja sie juz nie lapie w tym co piszecie :D
1. maz pracuje i stara sie o CB ja gdy bede juz u niego na stale nie mam prawa poniewaz on juz bedzie je otrzymywal, jesli przyznaja CB. O jakie jeszcze benefity mozna sie starac?
2. Prawdopodobnie zostaniemy tam juz na stale wiec ważne jest by podjac starania o rezydenta? rezydent to pierwszy krok do obywatelstwa, jakie jeszcze ine warunki nalezy spelnic by otrzymac obywatelstwo?

1.jesli twoj maz pracuje legalnie, to mozecie sie starac o child tax credit na dzieci, housing benefit - jesli wynajem, council tax benefit, jesli pracuje min. 16 godzin - to mozecie sie kwalifikowac na working tax credit, te zasilki sa wrazliwe na dochod. To wszystko bedzie zalezalo od tego ile zarabia i jaki macie kapital itp...
2.po 12 m-cach legalnego zamieszkiwania w kraju maz moze sie starac o residence permit - dla ciebie i dzieci tez, ktora tylko potwierdza, ze nabyliscie prawa obywateli ue. Po 5 latach legalnego zamieszkiwania -maz nabywa i rodzina z nim stale prawo do rezydencji. To tylko tak ogolnikowo.

dziekuje za odpowiedz

Powrót