benefity

• Autor wątku Autor wątku ryjek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryjek

Użytkownik
Odpowiedzi
55
mam pytanie za 2 tyg mam termin porodu chcialabym sie dowiedziec o jakie dodatki moge sie starac po porodzie?na ten czas z moim narzeczonym nie pobieramy zadnych dodatkow wynajmujemy dom zaraz bedziemy w trojke w nim mieszkac o co mozemy sie starac? z gory dzieki za odpowiedz :)

Na pewno child benefit, jesli jestescie uprawnieni to working tax credit oraz child tax credit, ponadto mozecie aplikowac o housing benefit oraz council tax benefit. I oczywiscie dla Ciebie macierzynski.

wielkie dzieki za odpowiedz a mam jeszcze jedno pytanie moi rodzice sa w UK i myslimy nad tym czy by nie bylo dobrze dla nas jakbysmy razem wszyscy zamieszkali ja z moim i dzieckiem i rodzice czy rodzice w tym wypadku moga sie starac o working tax credit czy jakos sie dolicza ze jednak rodzice z nami mieszkaja i beda problemy? sorki za krecenie ale tak sie zastanawiam nad tym i kto pyta nie bladzi wiec zapytam :)

Rodzice nie moga starac sie o dodatek na twoje dziecko chyba ze to oni beda prawnymi opiekunami.Jesli rodzice zamieszkaja z wami przy dodatku na mieszkanie napewno biora to pod uwage i jesli oboje pracuja nie wydaje mi sie to korzystne dla was.

nie wiem czy zle sie okreslilam ale nie chodzilo mi o to czy rodzice moga brac pieniadze na moje dziecko chodzilo mi o to czy jezeli za 2 tyg urodzi nam sie maly ja bedac na miecierzynskim i moj pracujac mozemy sie starac o benefity ktore wymienila ASIAM23
chodzi o to ze rodzice obydwoje pracuja i jakby z nami zamieszkali czy moga sie starac o working tax credit jesli my bysmy starali sie o powyzsze benefity? czy po prostu sie we wszystkim polapia i tak nie mozna?

Oczywiscie ze mozecie do tego powinnas jeszcze dostac za urodzenie dziecka(becikowe).Jesli chodzi o tax to biora pod uwage zarobki twoje i partnera.Natomiast przy housingu biora pod uwage zarobki wszystkich zamieszkujacych takze,jesli rodzice zamieszkaja z wami nie sadze zeby wam przyznali ,bo jesli dobrze zrozumialam to bedzie troje pracujacych.

aha czyli z housing benefit trzeba odpuscic jesli rodzice by zamieszkali z nami bo bylyby 3 osoby pracujace teraz rozumiem dzieki :)
a jeszcze jedno bo jakis czas temu znajoma mi wspominala ze mysla o oszczednosciach i ze maja wycofac becikowe czy becikowe zostalo czy usuneli narazie jeszcze sie nic nie dowiadywalam na ten temat ale moze tu znajde odpowiedz:) dzieki

A to przepraszam bo myslalam ze caly czas jest,z benefitami tez juz glosno sie mowi ze beda zmniejszac ale na razie cisza.Ale czas pokaze.
jesli chodzi o housing to wiadomo ze aplikowac mozesz tylko prawdopodobnie nie przyznaja.

Ryjku oczywiscie, ze mozesz sie starac o te wszystkie benefity ale im wiecej osob pracujacych na wspolnym mieszkaniu tym mniejsze benefity, a na pewno nie dostaniecie CTB i HB, a ponadto owszem mozesz starac sie o Sure Start ( ale z tego co wiem ono jest dla najbardziej potrzebujacych matek) osobiscie sie staralam bedac jeszcze samotna matka ale widocznie nie bylam wystarczajaco potrzebujaca.

ryjek napisał:
mam pytanie za 2 tyg mam termin porodu chcialabym sie dowiedziec o jakie dodatki moge sie starac po porodzie?na ten czas z moim narzeczonym nie pobieramy zadnych dodatkow wynajmujemy dom zaraz bedziemy w trojke w nim mieszkac o co mozemy sie starac? z gory dzieki za odpowiedz :)
Przede wszystkim napisz jaki jest Twoj status ? Czy jestes zatrudniona jesli tak to jak dlugo i czy masz rejestracje WRS? Jaki jest dochod Twoj i partnera?

Co do glosnego mowienia o zmniejszaniu benefitow to owszem zostal opracowany nowy budzet, ktory wchodzi w zycie od 1 stycznia. Tak wiec benefity sukcesywnie beda zmniejszane od kwietnia.

Powrót