Benefity

• Autor wątku Autor wątku mirek001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dostalem tulko tydzien wypowiedzenia w kontakcie mam ze powinni dac mi dwa tygodnieco moge zrobi wtej kwesti

Procedura jeste dokladnie taka sama tylko w zapytaniu o to gdzie mieszka dziecko wpisujesz,ze w Polsce. Oprocz tego musisz przedstawic zaswiadczenie z Polski, ze osoba, ktora opiekuje sie dzieckiem nie pobiera zadnych zasilkow na nie.

depech66 napisał:
dostalem tulko tydzien wypowiedzenia w kontakcie mam ze powinni dac mi dwa tygodnieco moge zrobi wtej kwesti

Jak dlugo pracowales u tego pracodawcy?

( Bardzo prosze abys zalozyl nowy temat bo tu rozmawiamy o benefitach !)

Witam co to jest benefit claim reference number i gdzie go mozna znalezc, gdyz wypełniam papiery i mam wpisac ten numer??

witam mam pytanie poniewaz na chwile obecna jestem jeszcze na maternity wracam do pray we wrzesniu ale tylko na 2 miesiace i potem musze sie zwolnic bo nie mam z kim zostawic coreczki i maz tylko nas bedzie utrzymywal na chwile obecna otrzymujemy tylko child benefit staramy sie rowniez o child tax o jakie jeszcze benefity mozemy sie starac ja albo maz jesli to tylko on badzie pracowal?

to zalezy od waszej sytuacji finansowej, oszczednosci, zarobkow meza, ile godzin pracuje czy wynajmujecie mieszkanie, i jesli to ile placicie za czynsz, badz rata kredytu, jelsi kupiliscie lokum, czy jestescie odpowiedzialni za placenie podatku miejskiego ..

witam
proszę mi powiedzieć czy jesli jesteśmy po rozwodzie / ja w Polsce ex w uk od 5 lat / to czy on może pobierać benefity na syna 11 letniego? poza tym, syn jest cukrzykiem typ I i ma grupę niepełnosprawną więc jakie ew. można pobrać benefity?
i druga sprawa to czy można i ewentualnie gdzie, sprawdzić czy ex mąż jest zarejstrowany, bo twierdzi , że nie i wtedy nie może pobierać benefitów :)
dziękuję za wszystkie odpowiedzi

witam i prosze o pomoc....
jestesmyw angli rok, mam obecnie 32 godziny tyg maz 30 , dostajemy child benefit 20 i child tax credit 21 tyg , musielismy zmienic mieszkanie placimy 550 rent plus 100 counsil tax wiadomo plus rachunki
skladalam wniosek o housing benefit zostal odrzucony .........niestety jest troche ciezko nic nie zostaje abonamenty i zycie , czy :o

moja wiadomosc nie jest kompletna
na koncu mialo byc czy wogole jest szansa czy cos mozemy dostac.....

ile zarabiacie i jak wyglada sprawa worker registretion scheme? dlaczego wam odmowili dofinansowania do mieszkania?pracujecie wystarczajaca ilosc godzin zeby sie kwalifikowac na working tax credit. rozumiem, ze w ub. roku zarobki byly nickie..o ile sprawa prawa do rezydencji uregulowana, a jesli cb i ctc placone to powinno byc. Zlozcie o Wtc.

Przeciez jezeli pisze ze dostaje CTC 21 tygodniopwo to raczej zarobki maja za duze aby dostac WTC. Jowisz napisz raczej uzasadnienie decyzji bo tak to mozemy sobie tu tylko gdybac.

Witam
Mam pytanie w sprawie working tax credit. Aby otrzymac ten benefit trzeba miec 25 lat wiec ja rocznikowo mam juz 25 lat...to moge sie o niego starac i dostane juz teraz? Urodziny mam dopiero w maju..Nie chce miec jakiegos problemu typu ze mi przyznaja a potem kaza oddac lub cos w tym rodzaju.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Mozesz sie starac po ukonczeniu 25 roku co nastapi w maju.

witam
czy moge starac sie o WTC jesli umowe mam podpisana na full time bez wyszczegolnionych godzin pracy?pracuje od 22-30 godzin w tygodniu,dodatkowo do 16 godzin jako self employed
zarobki mam bardzo rozne
czy ma jakis wplyw ze mieszkam z przyjacielem ale nie jestesmy para?nie wiem jak bedzie to traktowane,kiedys na poczatku pobytu mielismy wspolne konto bankowe...:wow:

jesli chodzi o WTC to zalezy od twoich rocznych dochodow. Brane sa pod uwage zwykle tez z zeszlego roku, jesli nie przekroczyly danej kwoty to mozesz spokojniesie starac gdzy pracujesz min 30 godz tyg. W przypadku przyjaciela, to mozecie miec problem, jesli mieliscie wspolne konto w przeszlosci. Ogolnie jesli sie ktos wami zainteresuje to test 'para czy nie' sklada sie z 5 punktow, jednym z nich sa wlasnie finanse, ael to nie wy bedziecie musieli wykazac ze nie jestescie para, tylko ewentualna druga strona ze nia jestescie :)

W aplikacji o WTC nie przedstawiasz umowy o prace :) wpisujesz tyle godzin ile faktycznie pracujesz jezeli nie masz okreslonych godzin w pracy etatowej i w kazdym tygodniu sa one rozn to musisz porozmawiac z pracodawca i wspolnie zdecydowac ile godzin w tygodniu zwykle pracujesz. Co do zarobkow to musisz pilnowac aby nie przekroczyc rocznego dochodu jaki jest 13.190 dla osob samotnych i 17.965 dla par. Natomiast jezeli chodzi o wspolne mieszkanie to jezeli Twoj przyjaciel faktycznie jest Twoim partnerem i macie wspolne gospodarstwo domowe to nie kombinuj bo zyczliwych nie brakuje a konsekwencje nie sa slodkie. Jezeli kiedys byliscie razem a obecnie tylko wspolnie mieszkacie to nie masz sie czym przejmowac to, ze kiedys mieliscie wspolne konto nic nie wniesie do sprawy poniewaz dochodzenia prowadzone sa od okresu kiedy benefit zostaje Ci przyznany a nie co dzialo sie rok przed ta decyzja po za tym w obecnych czasach to normalne,ze kazdy ma konto osobiste wiec rownie dobrze mozecie byc para i miec rozne konta :)

RE: taxcredit

Witam serdecznie i proszę o pomoc. 4 miesiace temu wyslalem aplikacje oTC a takze o chb miesiac temu otrzymałem chb a tc jrszcze nie dzwoniłem na help line 2 razy mowili ze wyslali we wrześniu pismo o nr nin mojej zony bo byla w trakcie wyrabiania .list niedoszedl do dzis jest 21.10.2014 .dzwoniac drugi raz podalem nr.nin przez telefon .powiedzieli ze mam juz przez 3 tyg.niedzwonic wogole bo sprawa jest w toku dzis mija juz 2 tyg.i dalej nic .proszę napisac czy orietuje ktos sie jak dlugo bd czekał.czy byl ktos w podobnej sutuacji

Powrót