Bescheinigungverbot w ciąży

• Autor wątku Autor wątku wojjust
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojjust

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,
mam takie pytanie odnoście zakazu pracy w ciąży. Jestem w drugim miesiącu. Pracuję fizycznie, moja praca polega na dźwiganiu i przenoszeniu ciężkich przedmiotów(jednak teraz uparcie odmawiam podnoszenia jakichkolwiek ciężarów). Problem polega na tym, ze pracuje przy taśmie.Praca stojąca. Jestem wysoką kobietą gdyż mam 177 a taśma jest dość niska, wiec cały czas muszę się garbić, pochylać się. Również zbierając rzeczy z taśmy muszę się wychylać.Po 2 godz pracy odczuwam ogromny ból pleców, który czasem wręcz uniemożliwia mi normalne oddychanie. Poinformowałam o tym moją ginekolog, jednak ona stwierdziła, ze nie może mi wystawić zakazu, gdyż każdy zakład pracy posiada swojego lekarza pracy i tylko on jest upoważniony do wystawienia mi takiego zaświadczenia. Moj pytanie czy aby na pewno?? Co mam zrobić w takiej sytuacji?? Mam zapytać szefa o podanie mi namiarów na tego lekarza i się z nim umówić na konsultację, czy mogę np. przedstawić taki zakaz od innego lekarza, np. ogólnego??
Bardzo proszę o pomoc, gdyż po 6 godzinach pracy czuję się bardzo zmęczona, a mój kręgosłup boli mnie non stop.

Zmien ginekologa. Moja pierwsza lekarka tez tak twierdziła. Druga wystawiła papier bezproblemowo. Pytanie jest, czy poinformowałaś szefa o ciaży, bo to on powinien zapewnić Ci w pierwszej kolejności warunki pracy nie zagrażające ani tobie ani dziecku - zgodnie z Mutterschutzgesetz ( poczytaj sobie, bo warto).

Wlasnie dzwonilam do innego lekarza, ale stwierdzil, ze on nie prowadzi praktyki podbierania klikentow innym lekarzom. Ale umowil mnie na wizyte dopiero na 2 marca. Moj szef wie, ze jestem w ciazy. Przeniosl mnie z nocnej zmiany, na to wlasnie stanowisko. Otrzymalam od niego rowniez caly mutterschuttzgesetzt ktory mialam podpisac, ze sie zapoznalam i bede przestrzegac. Szef twierdzi, ze to jest odpowiednie stanowisko dla mnie i on mi nie da zakazu.

Ja radze Ci zapoznac sie z wszystkim co stoi w ustawie ktora podpisalas i odmawiaj kazdej pracy ktora tam wyszczegolniona a w razie jakichs bolow w plecach idz do rodzinnego lekarza po zwolnienie. Twoj szef bierze teraz odpowiedzialnosc i powinnas poprosic o jego autograf na Twoim egzemplarzu. Powodzenia.

Hej
U mnie było podobnie, zakaz wystawił mi lekarz rodzinny i nie było żadnych problemow.
Powodzenia :)

Powrót