Best rozmowa telefoniczna

• Autor wątku Autor wątku wariatuncio87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wariatuncio87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam od niedawna mam przyjemność dostawania telefonów od firmy BEST.
Zaczne jednak od poczatku w 2001 roku kupilem skuter na raty, wplacalem naleznosci co miesiac do czasu az nie miałem juz mozliwosci finansowych i o sprawie zapomnialem.
W 2011 roku dowiedziałem się że dług znalazl sie u komornika i tam tez wpłaciłem kilka rat w okresie styczen 2012 - grudzien 2012. Kilka tygodni temu zadzwonila do mnie Pani z firmy best mowiac o tym ze musze zaplacic cala kwote lub o mozliwosci splaty na raty. Nic nie przeczuwając zgodziłem sie na raty i na ugode ktora mieli mi wyslac pocztą. Nie było zadnej mowy o nagrywaniu rozmowy . PAni ta nawet nie chciala powiedziec na poczatku skad dzwoni i w jakiej sprawie wymuszała na mnie tylko podanie moich danych przez telefon !!! Ja nauczony ze przez telefon żadnych danych nie podaje odmówiłem. zostałem wtedy zapytany czy data urodzenia xx.xx.xxxx sie zgadza i przytaknalem a nastepnie zgodzilem sie na ugode.
Teraz pytanie jest następujące czy ten dług jest przedawniony ? Czy rozmowa telefoniczna ma jakies skutki prawne ? i przede wszystkim czy muszę im cos placic w sytuacji gdy zadnej ugody pocztą nie dostałem ? telefon mi sie urywa około 5 razy dziennie o każdej porze dnia i nocy z dniami wolnymi i swiętami włącznie ... Proszę o radę co w takiej sytuacji mógłbym zrobić.
Jest to mój pierwszy post za każdą pomoc serdecznie dziękuje :)

Jeśli sprawa była u komornika to znaczy, że był tytuł egzekucyjny z klauzulą wykonalności. Przedawnienie takiego roszczenia to 10 lat przy czym biegnie od czasu umorzenia tego postępowania prowadzonego przez komornika w 2012r.

Zapewne była przedawniona dotąd dopóki nie został wydany nakaz. Najwidoczniej "olałeś sprawę" czyt. nie odbierałeś listów z sądu i masz, co masz. Chyba, że listy były wysyłane na inny nieaktualny adres, wtedy można coś jeszcze zrobić.

Czy rozmowa telefoniczna mnie do czegoś zobowiązuje ?
\

czyli jak wygląda sytuacja gdy zadnej umowy nie podpisalem ? oni mają mój dług i co mogą z nim zrobic ?

Jeśli to ten sam dług, ma który było postępowanie u komornika, to mogą znowu oddać to do egzekucji komorniczej.

Czy przyszedł kiedykolwiek nakaz zapłaty, czy odbierałeś go ? Musisz się dowiedzieć na jaki adres był wysłany nakaz i kiedy to się odbyło. Wtedy można dalej gdybać.

adres wtedy mialem tylko jeden i nigdy nic nie przyszło ...

Musisz dowiedzieć sie o nr. akt sprawy i sprawdzić w nich co sie działo z listami.

Zarejestruj się w e-sądzie .
Będziesz miał wgląd w sprawy o nakazy bo raczej tam go zdobyli.

Powrót