Bez PIT-u - rozliczenie z umowy zlecenia dochód poniżej 200 zł brutto

• Autor wątku Autor wątku agf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślałam, że muszę się z tego rozliczyć bo do zwrotu wychodzi te 26 zł, to w związku z tym te 26 zł to było by już zryczałtowane? tak?

Czyli musisz rozliczyć.
Nie masz innych dochodów?
Ps. Nie pisz post pod postem. Nie jesteś na czacie.

Nie nie mam innych dochodów, bo to było za pracę przy inwentaryzacji.

Czyli 26 zł będzie do zwrotu. Chociaż zleceniodawca nie powinien wystawiać PITa.

Dziękuję za rady, wszystko się wyjaśniło podatek jest zapłacony według przepisów ogólnych a nie poprzez pobranie podatku zryczałtowanego, więc problem z głowy. :)

Moja dziewczyna pracowała dorywczo w Media Markcie przy rozkładaniu baterii.... pracowała raz w miesiącu pare godzin jak była dostawa... zarabiała tam małe pieniążki ... ale zawsze coś ... teraz dostała PIT 11 ale tzw golasa bez żadnych dochodów... poniżej foto... co z tym zrobić ??

p1060583kopiowanie.jpg

p1060584kopiowanie.jpg

Zlecenie poniżej 200 zł = podatek ryczałtowy - nie wystawia się PIT-11. Widać zleceniodawca zrozumiał to inaczej i wystawia "zerowe".

No dzięki wielkie :) Tak też myślałem ale ze Skarbówką trzeba uważać :)

Witam, mam taki problem.

W zeszłym roku pracowałam przez kilka dni dla firmy zarobiłam 130zł, został mi wystawiony PIT-11.

Schody zaczęły się, kiedy okazało się, że razem z PITem na 130zł moje dochody za zeszły rok przekroczyły ten próg 3091zł (?), przez co moja mama nie dostanie "zwrotu za dziecko" wynoszącego 1000zł.

Nasza księgowa powiedziała, że firma nie powinna w ogóle wystawiać tego PITa, ale jak już to zrobili, to mam do nich zadzwonić i poprosić o zmianę tego na ryczałt, a oni mają obowiązek(?) moją prośbę spełnić.

Przez telefon rozmawiałam najpierw z panią, która nie bardzo się orientowała w tych sprawach, spławiała mnie mówiąc że się zapyta i do mnie oddzwoni, czego nie zrobiła. Dzisiaj zadzwoniłam ponownie, połączono mnie z ich księgową, która powiedziała, że już nic nie mogą zmienić bo wszystko jest zgłoszone i rozliczone, że przy podpisywaniu umowy nie powiedziałam że chce ryczałt (nie podpisywałam z nimi żadnej umowy), a na moją uwagę że poniżej 200zł nie powinni wystawiać PITa powiedziała "no tak, ale jakby pani przepracowała 2 miesiące to już by było powyżej 200zł, a my wszystkich rozliczamy tak samo.
W końcu zapytała o co chodzi że tak mi na tym zależy, więc powiedziałam szczerze że o progi i zwrot podatku. Ucięła rozmowę karząc mi napisać do nich oficjalne pismo i wysłać pocztą.

Mógłby się wypowiedzieć na ten temat ktoś kompetentny? Moja księgowa mówi co innego i firmowa też co innego. Co w takim piśmie powinnam napisać, oraz czy da się w ogóle jeszcze coś zrobić?

Witam
Mam taki problem, otóż pracowałem w zeszłym roku tydzień na umowę zlecenie po tym okresie praca została zakończona, w umowie mam zapisane iż mój zarobek wynosił 10zł/1h brutto, przepracowałem w sumie ponad 50h, zleceniodawca nie wysłał mi PITu do rozliczenia, dowiadywałem się od niego dlaczego, powiedział, iż dowiadywał się w księgowości co i jak to powiedziano mu że pracowałem tylko tydzień więc nic nie zostało mi potrącone itp, że nie muszę tego rozliczać, z tymże robi się tutaj taki problem, ponieważ kwota wolna od podatku to 200zł, a ja zarobiłem ponad tą kwotę czy jest jakiś przepis inny który reguluje moją sytuacje? Byłem wtedy jeszcze studentem
Byłbym wdzięczny za pomoc, żebym wiedział co konkretniej powiedzieć zleceniodawcy że coś jest jednak nie halo

Wystawiłeś rachunek do umowy zlecenia?
Kiedy i w jakiej wysokości otrzymałes wynagrodzenie?

550zł brutto, dlatego też mnie zdziwiło to co powiedział zleceniodawca że niby w księgowości mu wytłumaczyli że niby pracowałem tylko tydzień... Czyli jak rozumiem innej zależności nie ma, jeśli zarobiłem więcej jak 200zł to musi mi pit wysłać?

Witam wszystkich,
Proszę o pomoc w podobnym temacie. Otóż na portalu 'Giełdy Tekstów' popełniłem ze dwa/trzy artykuły, które się sprzedały. Za część z nich poprosiłem o przelew, który do mnie doszedł wraz z wystawionym rachunkiem (wystawionym na mnie). Później o całej zabawie zapomniałem.
Niedawno dostałem mejla na temat rozliczenia o następującej treści:
"Dzien dobry,
ponizej przedstawiamy wykaz przelewow BRUTTO (brutto czyli razem z zaliczka na podatek dochodowy), ktore zostaly wykonane do Panstwa.
UWAGA: Sa to przelewy ponizej 200 zl, przelewy powyzej 200 zl byly ujete w PIT-11. Sa to takze przelewy nie uwzgledniajace wyplat z Programu Partnerskiego.

Od kazdej wyplaty z serwisu byla odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy, dlatego musza sie Panstwo rozliczyc z kazdej kwoty, nawet najmniejszej - po to wlasnie jest ponizsze zestawienie, aby to Panstwu ulatwic.

Wykaz przelewow brutto (z zaliczka na podatek dochodowy): 20.32"

Nie mam zupełnie pojęcia, w jaki sposób mógłbym to rozliczyć. Za pomocą PIT? Jeśli tak, to którego? Jestem zielony w tym temacie... :-o

Zaznaczę, że pracuję od niedawna na pełny etat i z pracy dostałem PIT-11.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Witam,
w zeszlym roku mialem umowe o dzielo: za wykonanie dzieła WYKONAWCY przysługuje wynagrodzenie w wysokości 57 zł brutto.
Dostalem przelew w wysokosci 49 zł i nie dostałem pita. Wg moich obliczen powinienem dostac 47 zł (57 zł - 18%), natomiast kwota 49 zł została najpewniej wyliczona z uwzględnieniem 20% kosztów uzyskania przychodu. Mam rację? Czy w takim razie mozna powiedziec, ze zleceniodawca zaplacil ryczałt?
Pozdrawiam

pamirobike napisał:
Dostalem przelew w wysokosci 49 zł i nie dostałem pita.
Prawidłowo. Umowa o dzieło do 200 zł podlega zryczałtowanemu podatkowi (w tym przypadku wynosi on 8 zł) Do wypłaty 57 - 8 = 49 zł. Przychód ten nie jest ujmowany w PIT.

Powrót