Bez pod stawne zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku krol1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krol1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam taki problem który się mi przydarzył w 2014 roku i do tej pory nie mogę dojść do ładu a sprawa wygląda tak.
Dnia 9 grudnia jak zawsze do 10 robię wszystkie przelewy wchodzę na konto w banku i nie wierze zajęcie na kwotę 1376zł ja w szoku niema długów dzwonię na infolinię szybko pani mi mówi że mam zajęcie komornicze przez komornika z Warszawy na zlecenie firmy ZINO ( firma sprzedaję odzież sportową) Bank mi podał kontakt do komornika imie nazwisko numer sprawy i że zajęcie jest z 24 pażdziernika niech pan zadzwoni i się dowiem w poniedziałek rano pojechałem do banku czy nie mam inny długów w BIKU żeby mnie sprawdzili jest ok niema nic. Na stresie dzwonie do komornika za co te zajęcie. Komornik powiedział że sprawdzi i oddzwoni.
Zadzwonił za godzinne i że przeprasza bo się pomylił i wpisał imię mojego brata dłużnika ale mój pesel oraz adres i przez to bank że nie zweryfikował wszystkich danych zostało zajęte moje konto do banku napisałem reklamcję itp chciałem uzyskać pismo przez które zostało zajęte moje konto bank PKO BP zbywa mnie śmiesznymi formułkami i że przepraszają
Komornika się pytałem skąd ma mój pesel oraz adres nie odpowiedział na pytanie tylko chamsko się rozłączył.
W ostatnim mailu do banku napisałem że sprawę zgłoszę do prokuratury i gazety żeby mi wydali dokumenty o błędzie komornika bo chciałbym się dowiedzieć skąd ma moje dane osobowe jeżeli nie byłem dłużnikiem tylko mój brat.
I nie wiem co poczynić mój brat ma ogromne długi w Polsce oczywiście uciekł za granice ale teraz co każdy komornik może mi wejść na konto?
Nie mam żadnych dokumentów o zajęciu wiec każdy prawnik mówi że bez dokumentów nic nie może zrobić.
Ponieważ zajęcie nie było na mnie więc żadnych dokumentów nie otrzymałem tylko na stary adres mojego brata przesłali.
Co ja mam zrobić w zaistniałej sytuacji?
Bank mnie zbywa od prawie 3 miesięcy nie przesyła dokumentów a ja mam tylko zdjęcie z pulpitu że takie zajęcie miało miejsce.
Dobrze bym zrobił zgłaszając sprawę do prokuratury ?
Bo jestem w tej sytuacji bez radny.
A najlepsze jest to że pani z banku w ostatnim mailu mi odpisała że to bank PKO BP wyjaśnił moją sprawę z komornikiem o zajęciu komorniczym że to oni załatwili 10 grudnia tylko że to ja dzwoniłem żeby komornik mi zszedł z konta bankowego .

Z góry dziekuję o odpowiedź

Ostatnia edycja:
Tu to chyba do sądu skargę na czynności komornika powinieneś złożyć.

Czy nadal masz to zajęcie na koncie ?

Nie mam tego samego dnia komornik zszedł mi z konta tylko mi chodzi oto skąd posiada mój pesel !!
Tylko jestem laikiem i żeby złożyć skargę na komornika bez dowodów jak ?
Mam tylko zdjęcie z konta bankowego że takie coś takiego było.
A niema żadnych dokumentów i każdy prawnik mówi mi że bez tego ani rusz i próbuję uzyskać od 2 miesięcy mailowo dokumentów od PKO BP.
I myśle żeby złożyć zawiadomienie na policji lub prokuraturze z
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Moje mienie było zablokowane na ponad miesiąc od 24 października do 10 grudnia

I też mysłe o złanie ustawy zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych Dz. U. Nr 133, poz. 883 ponieważ na pewno komornik leganie nie ma moich danych osobowych

Ostatnia edycja:
Powrót