bezczynność WINB?

• Autor wątku Autor wątku proton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
proton napisał:
art.7 ust.2 ustawy o dostępie do informacji publicznej w wysokości 1 zł za stronę ( są dwie strony)oraz dostarczeniu dowodu wpłaty do inspektoratu.Do wiadomości otrzymał też WSA.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/21B75B971E

Podkreślenia przy tym wymaga, że uzależnienie udostępnienia informacji publicznej od uiszczenia opłaty, która według organu odpowiada wysokości kosztów związanych z udostępnieniem informacji, stanowi naruszenie przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Przepis art. 15 ust. 1 tej ustawy stanowi bowiem, że jeżeli w wyniku udostępnienia informacji publicznej na wniosek, podmiot obowiązany do udostępnienia ma ponieść dodatkowe koszty związane ze wskazanym we wniosku sposobem udostępnienia lub koniecznością przekształcenia informacji w formę wskazaną we wniosku, podmiot ten może pobrać od wnioskodawcy opłatę w wysokości odpowiadającej tym kosztom.

W tym zakresie art. 15 ust. 2 wymienionej ustawy stanowi, że podmiot, o którym mowa w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku, powiadomi wnioskodawcę o wysokości opłaty. Udostępnienie informacji zgodnie z wnioskiem następuje po upływie 14 dni od dnia powiadomienia wnioskodawcy, chyba że wnioskodawca dokona w tym terminie zmiany wniosku w zakresie sposobu lub formy udostępnienia informacji albo wycofa wniosek.

Przepis art. 15 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej określa zatem tylko, że zawiadamia się wnioskodawcę o wysokości opłaty, a udostępnienie informacji następuje po upływie 14 dni od tego powiadomienia, niezależnie od tego, czy opłata została uiszczona.

proton napisał:
We wniosku chodziło o udzielenie info. publ. odnośnie decyzji udzielającej pozwolenie na użytkowanie, w obecnym piśmie PINB informuje ,że dysponuje decyzją udzielającą pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania.

To inny zakres wniosku, pan prosi o A, zaś chcą panu dać B.

proton napisał:
Skarga na bezczynność jest już w WSA,wyznaczony jest też termin rozprawy
Napiszę pismo procesowe do WSA i wskażę podaną wyżej wykładnię. Do PINB nie będę nic pisał.
Dobrze tak będzie?

Do PINB udam się z cyfrówką celem pobrania informacji za darmochę, ponieważ myślę, że PINB ma to co chciałem tylko się pani pomieszały nazwy decyzji. Organ nawet odpowiadając na informację publiczną używa zwrotu:informuje się skarżącego, że ....
Cóż, łatka już przypięta.

proton napisał:
Muszę podać wszystkie fakty:
Sprawa została formalnie zakończona.
PINB wydał postanowienie w tej sprawie(odmawiam wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie samowolnej zmiany sposobu użytkowania) i żaliłem je do WINB, który utrzymał w mocy.Nie składałem skargi do WSA.
Terminy przeszły.
Teraz(miesiąc temu) wystąpiłem do GINB o stwierdzenie nieważności, argumentowałem, że była wizja i bez własnej winy nie brałem w niej udziału oraz wizja była przeprowadzona w innym czasie , parę miesięcy wcześniej, przed moim doniesieniem.
Czy wniosek o wznowienie postępowania teraz składać?
Na wniosek o wznowienie postępowania skierowany do PINB, który następnie, o dziwo, przekazał do WINB, dostałem odpowiedź II instancji o wznowieniu postępowania administracyjnego zakończonego ostatecznym postanowieniem MWINB.
Na zakończenie jest zdanie
cytat:
"Podjęcie niniejszego postanowienia skutkować będzie przeprowadzeniem przez tutejszy organ postępowania co do przyczyn wznowienia oraz co do rozstrzygnięcia istoty sprawy."
Celem moim było wznowienie postępowania bo wcześniej nie wiedziałem jak argumentować i nie skarżyłem do WSA, terminy przeszły.
Czy to oznacza, że teraz można podawać dowody na zmianę sposobu użytkowania, czy to dopiero pierwsza faza i na coś czekamy?

voyteg napisał:
jaka została podana podstawa prawna?
Przebieg zdarzeń był następujący:
- wniosek do PINB na podstawie art. 145 § 1 o wznowienie postępowania PINB z urzędu , postępowania, w którym odmówiono wszczęcia,
-PINB wzywa o doprecyzowanie, czy wnoszę jako strona ,czy z urzędu,
-doprecyzowuje, że wnoszę jako strona,
-zawiadomienie PINB, że na podstawie art. 65 § 1 o przekazaniu do WINB do załatwienia,
-WINB wydaje postanowienie.
cytuję:"Na podstawie art. 149 § 1 w związku z art. 147, art. 150 § 1 oraz art. 126 Kpa wznawiam postępowanie administracyjne zakończone ostatecznym postanowieniem MWINB nr.... z dnia..."

rozumiem, że w tej sprawie MWINB wydał decyzję, dlatego ma zastosowanie

Art.150 KPA

§ 1.Organem administracji publicznej właściwym w sprawach wymienionych w art. 149 jest organ, który wydał w sprawie decyzję w ostatniej instancji.

voyteg napisał:
rozumiem, że w tej sprawie MWINB wydał decyzję, dlatego ma zastosowanie

Art.150 KPA

Tak, MWINB po moim zażaleniu, wydał postanowienie podtrzymujące stanowisko PINB. Nie było skargi do WSA

Ostatnia edycja:
proton napisał:
Na wniosek o wznowienie postępowania skierowany do PINB, który następnie, o dziwo, przekazał do WINB, dostałem odpowiedź II instancji o wznowieniu postępowania administracyjnego zakończonego ostatecznym postanowieniem MWINB.
Na zakończenie jest zdanie
cytat:
"Podjęcie niniejszego postanowienia skutkować będzie przeprowadzeniem przez tutejszy organ postępowania co do przyczyn wznowienia oraz co do rozstrzygnięcia istoty sprawy."
Celem moim było wznowienie postępowania bo wcześniej nie wiedziałem jak argumentować i nie skarżyłem do WSA, terminy przeszły.
Czy to oznacza, że teraz można podawać dowody na zmianę sposobu użytkowania, czy to dopiero pierwsza faza i na coś czekamy?
No i WINB jak wczoraj wznowił, tak dziś zawiesił z urzędu postępowanie dotyczące wznowienia postępowania zakończonego postanowieniem MWINB do czasu ostatecznego zakończenia postępowania administracyjnego toczącego się przed GINB w przedmiocie stwierdzenia nieważności postanowienia MWINB.
Podstawa prawna art.97 par.1 pkt4 Kpa oraz art. 83 ust.2 Pb.

Dodam , że przed GINB toczy się na mój wniosek postępowanie o stwierdzenie nieważności postanowienia MWINB.

voyteg napisał:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/21B75B971E

To inny zakres wniosku, pan prosi o A, zaś chcą panu dać B.
Dalsza część tej sprawy jest taka:
Nie zgłosiłem się jeszcze do PINB po żądaną informację, a bezczynność w tym zakresie jest skarżona w WSA.
Przypomnę, że otrzymałem pismo z PINB aby zapłacić 2zł i z dowodem wpłaty zgłosić się po informację, było to już po złożeniu skargi do WSA.Na to, napisałem pismo procesowe do WSA i wskazałem normy prawne, wskazałem jak prawidłowo powinno przebiegać postępowanie.
Dziś otrzymałem pismo z PINB:
cytuję
"PINB w nawiązaniu do pisma z dnia... zwraca się z prośbą o podanie informacji, czy została uiszczona opłata (2PLN) za udostępnienie informacji publicznej w przedmiocie przesłania kserokopii decyzji udzielającej pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania ......"

tutaj przypomnę że zakres wniosku był:decyzji udzielającej pozwolenia na użytkowanie.W/G mnie jest to zupełnie inna decyzja?Jeżeli się mylę to proszę wskazać.

i dalej cytuję
"W przypadku uiszczenia ww. opłaty wnoszę o przedłożenie dokumentu potwierdzającego wpłatę w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma. W przeciwnym wypadku tut. organ podejmie odpowiednie środki przewidziane prawem.
do wiadomości WSA.

co powinienem z tym zrobić?

proton napisał:
Wystąpiłem z wnioskiem do PINB o dostęp do informacji publicznej i zapytałem:
1.Czy w okresie od października 2011 roku do dnia udzielenia odpowiedzi na niniejszy wniosek przez PINB w ......, było prowadzone lub jest obecnie prowadzone, jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli budowlanej albo legalizacji za opłatą na terenie działki nr ..... w ........
2.Ile osób będących pracownikami, urządnikami PINB w......., ukończyło lub kończy obecnie ...........( tu była nazwa szkoły wyższej, chodziło mi o ilość, liczbę).
Otrzymałem odpowiedź z datą na piśmie po 14 dniach.
1.PINB wnosi o sprecyzowanie czego dotyczy samowola budowlana na wskazanym terenie.
2.PINB informuje, iż nie ma możliwości udzielenia informacji dot. ukończenia szkół wyższych przez pracowników tut. inspektoratu, gdyż spowodowałoby to naruszenie dóbr osobistych pracowników PINB.

Ad.1 przecież we wniosku wyraźnie sprecyzowałem, że jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli,
Ad.2 chodziło tylko o ilość, liczbę, a nie wyszczególnienie.
Proszę o poradę , czy sprecyzować, jak postąpić?

voyteg napisał:
dziękuję
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/139D88566E

proton napisał:
Nie ma jeszcze uzasadnienia do tego wyroku w internecie ale otrzymałem je pocztą i muszę zwrócić uwagę na pewną sprawę:
W skargach do WSA wnosiłem o zobowiązanie PINB do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, a oto co na to Sąd
cytuję"Sąd nie uwzględnił wniosku skarżącego o zobowiązanie organu do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, gdyż brak jest podstaw prawnych do takiego rozstrzygnięcia"

proton napisał:
Nie ma jeszcze uzasadnienia do tego wyroku w internecie ale otrzymałem je pocztą i muszę zwrócić uwagę na pewną sprawę:
W skargach do WSA wnosiłem o zobowiązanie PINB do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, a oto co na to Sąd
cytuję"Sąd nie uwzględnił wniosku skarżącego o zobowiązanie organu do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, gdyż brak jest podstaw prawnych do takiego rozstrzygnięcia"
No właśnie jest z tym problem, jest już uzasadnienie w internecie.
cytuję z mojej skargi:
"Za uzasadnione w związku z tym należy uznać zobowiązanie <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> do ukarania pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie na podstawie art. 38 KPA"
cytuję z uzasadnienia:
"Z tych wszystkich względów Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał skargę na bezczynność organu za uzasadnioną i w tym zakresie orzekł na podstawie art. 149 § 1 P.p.s.a. Sąd nie uwzględnił wniosku skarżącego o zobowiązanie organu do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, gdyż brak jest podstaw prawnych do takiego rozstrzygnięcia."

Wygląda na to, że organ może ukarać pracownika ale Sąd nie może zobowiązać.
Proszę o informację, czy nadal umieszczamy w skargach cytowane zdanie?

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Zwykle organy działają na zwłokę, bo ludziom nie chce się lub nie potrafią zaskarżyć do WSA

Proponuje teraz skupić się na rzeczowym uzasadnieniu w oparciu o orzeczenia WSA w podobnych sprawach.

proton napisał:
Dobrze, tak zrobię.

Wielkie dzięki, to już kolejna sprawa wygrana.
Zatem :
T.S. kontra organy 5:0.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CE5CDD456D

Czy może pan się odnieść do odmiennego stanowiska Sądu z uzasadnienia innej sprawy?
proton napisał:
No właśnie jest z tym problem, jest już uzasadnienie w internecie.
cytuję z mojej skargi:
"Za uzasadnione w związku z tym należy uznać zobowiązanie <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> do ukarania pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie na podstawie art. 38 KPA"
cytuję z uzasadnienia:
"Z tych wszystkich względów Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał skargę na bezczynność organu za uzasadnioną i w tym zakresie orzekł na podstawie art. 149 § 1 P.p.s.a. Sąd nie uwzględnił wniosku skarżącego o zobowiązanie organu do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie, gdyż brak jest podstaw prawnych do takiego rozstrzygnięcia."

Wygląda na to, że organ może ukarać pracownika ale Sąd nie może zobowiązać.
Proszę o informację, czy nadal umieszczamy w skargach cytowane zdanie?

dlatego napisałem organy, miałem na myśli pozostałe sprawy opisane w innych moich wątkach, które tylko dzięki panu potoczyły się pomyślnie. Wielkie dzięki za to.
PINB, MWINB -2
Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych
Starosta - 2
(organ sam się zgłosił jeszcze przed uprawomocnieniem - gdzie przelać stówkę?)
Prezydent - 1
(widzę , że już prawomocne, organ się nie kwapi do zwrotu, to trzeba na piśmie wystąpić?)

dalsze w toku, więc cdn.

proton napisał:
które tylko dzięki panu potoczyły się pomyślnie.

ja też dziękuję, bo pomagając też się cały czas uczę nowych technik administracyjnych

zresztą pańska wiedza (czytając z orzeczeń) jest naprawdę na wysokim poziomie i gratuluję konsekwencji, której brakuje tak wielu uczestnikom forum :)

proton napisał:
(organ sam się zgłosił jeszcze przed uprawomocnieniem - gdzie przelać stówkę?)

za bardzo nie rozumiem pytania, czy organ sam spytał, gdzie przelać kasę?

proton napisał:
widzę , że już prawomocne, organ się nie kwapi do zwrotu, to trzeba na piśmie wystąpić?

1. trzeba zadzwonić do WSA - kiedy zwrócili akta do organu, bo organ jest związany wyrokiem, gdy otrzyma go w wersji prawomocnej
2. wtedy podanie o zwrot do organu ze wskazaniem terminu np 7 dni
3. jak nie ma, to skarga odpowiednio z 227 KPA
4. jak nadal nie, to możemy nawet skargę do WSA na niewykonanie wyroku

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
za bardzo nie rozumiem pytania, czy organ sam spytał, gdzie przelać kasę?
Tak, otrzymałem listowną informację od organu, w tydzień po przesłaniu przez WSA nieprawomocnego wyroku z uzasadnieniem, że mogę się zgłosić lub podać numer konta.Napisałem maila do organu ze wskazanym numerem konta i za trzy dni przelew.

Powrót