Bezpieczeństwo imprez masowych - podstawa prawna przed 1997

• Autor wątku Autor wątku Katrine94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katrine94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry :) Zastanawiam się na jakiej podstawie prawnej były organizowane imprezy obecnie definiowane jako masowe artystyczno-rozrywkowe, przed powstaniem Ustawy o imprezach masowych. Dodam, że chodzi mi o imprezy, które (prawnododobnie) nie były organizowane w ramach działalności kulturalnej, czyli np. Festiwal w Jarocinie czy Przystanek Woodstock.

(najbardziej interesuje mnie fakt, czy zapis Art. 34.1. Ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej "Imprezy artystyczne lub rozrywkowe organizowane w ramach działalności kulturalnej przez podmioty, o których mowa w art. 3 podmioty uprawnione do prowadzenia działalności kulturalnej, odbywające się poza stałą siedzibą albo w sposób objazdowy, wymagają zawiadomienia organu gminy właściwej ze względu na miejsce imprezy." wyklucza stosowanie tych przepisów do imprez organizowanych przez osoby fizyczne, bądź prawne, które na co dzień, nie prowadzą działalności kulturalnej)

Dziękuję za odpowiedź! W zasadzie interesują mnie tylko lata 90. A ustawa z 1968 r. Została uchylona(?) w zakresie dot. Imprez artystyczno-rozrywkowych ustawą z 1991 o organizowaniu i powodzenia działalności kulturalnej. Z tym, że wydaje mi się, że te przepisy stosuje się do jakichś instytucji, które w swoim statucie mają prowadzenie działalności kulturalnej. Czy zna Pan i może polecić jakieś artykuły w tym temacie lub komentarze do ustawy? Ja niestety nie dotarłam do niczego, sprzed 1997 r.

Bo wtedy internet w Polsce dopiero zaczynał się, pozostaje wyszukiwanie analogowe -> czytelnia -> indeks -> przeglądanie.

To, że coś powstało p.i.e (przed internetową erą), nie znaczy, że nie mogło zostać wprowadzone do Internetu później ;) Chociażby fakt, że dotarłam do treści Dekretu Naczelnika Państwa z 1919 r. w przedmiocie przepisów tymczasowych o widowiskach. Ponadto większość bibliotek ma również katalogi online. Mimo wszystko nic nie znalazłam i liczyłam na to, że coś Pan podsunie.
Miłego dnia :)

Powrót