Bezpiecznie kupować na Allegro...

• Autor wątku Autor wątku Alfred-1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfred-1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po zgłoszeniu usterki w kupionym sprzęcie (następny dzień po otrzymaniu przesyłki) sprzedawca postanowił się zachowywać nie właściwie: na początku wymagał dokonania pewnych czynności takich jak formowania baterii, następnie wymagał opinii z autoryzowanego serwisu, następnie wysłanie sprzętu do serwisu na ekspertyzę, następnie stwierdził, że nie będzie za nić zwracał kosztów bo minęło sporo czasu. Wszystkie swoje zachcianka sprzedawca łączył z pogróżkami i próbami ubliżenia konsumenta. Nie miałem możliwości dogadania się ze sprzedawcą - więc zgłosiłam sprawę do serwisu „ochrony konsumentów” Allegro. Dołączam niżej odpowiedź.

"Dziękuję za list.

Jest mi niezmiernie przykro, że znalazł się Pan w takiej sytuacji.

Jednocześnie informuję, że zgodnie z Regulaminem, artykuł numer:

8.1. "QXL nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w wyniku Aukcji, jak również nie ponosi odpowiedzialności za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. QXL w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Aukcji, prawdziwość i rzetelność informacji podawanych przez Użytkowników, zdolność Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalność Użytkowników składających oferty kupna.
QXL nie ponosi odpowiedzialności za niezawarcie przez Użytkowników umowy."

W związku z powyższym Allegro nie jest stroną w umowie i nie ingeruje w okoliczności finalizowania transakcji.

Serwis nie ma również możliwości nadzoru nad sfinalizowaniem i poprawnością transakcji zawieranych w ramach aukcji.

Allegro stara się zachować bezstronność i nie ma kompetencji by udzielać porad natury prawnej.

Pełny tekst Regulaminu dostępny jest pod adresem:

Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro

Nadmieniam, że zakończona aukcja w świetle prawa jest umową cywilną pomiędzy Sprzedającym a Zwycięzcą aukcji. W przypadku naruszenia przez którąś ze stron warunków owej umowy osoba poszkodowana ma prawo zgłoszenia sprawy do organów odpowiednich do rozpatrywania takich skarg (sądy powszechne lub wcześniej policja).

Z poważaniem,

--
Anna Jaskólska
Zespół Allegro:help:
http://www.allegro.pl"

I tyle................ straciłam kasę

Od kogo kupowałeś (przedsiębiorca? osoba prywatna?)? Masz dowody jego "zachcianek"?

Powrót