Bezpłatne studia a wiek studenta

• Autor wątku Autor wątku szymanel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymanel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Czy jeśli aktualnie mam 22 lata oraz 5 semestrów studiowania za sobą, to czy w przypadku jak bym chciał zacząć nowe studia od nowa, czy będę musiał za nie płacić w jakiejś części? Wiem, że 2. kierunek od 2014 znowu jest bezpłatny, ale nie wiem jaki jest limit wiekowy. Czy to jest tak, że państwo finansuje danej osobie jakąś maksymalną liczbę semestrów (np. 11) albo finansuje studiowanie do 26. roku? W moim przypadku studia skończyłbym (planowo :confused:) w wieku 27 lat?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Nie ma żadnych limitów. Możesz zrobić studia dzienne nawet w wieku 90 lat.

Student traci zniżki na środki komunikacji w wieku 26 lat a jak jest z doktorantami?
Czy oni nadal posiadają zniżki studenckie, nawet jeśli mają powyżej 26 lat?

do 35 roku życia mają zniżki

ewelina.pi napisał:
Student traci zniżki na środki komunikacji w wieku 26 lat a jak jest z doktorantami?
A to nieprawda. W komunikacji miejskiej żadnych zniżek nie traci.

A to już zależy od miasta i wewnętrznych regulaminów przewoźników.

Nie. Chyba, że nie mówimy o komunikacji miejskiej.

Zwracam honor. Myślałem o PKS a napisałem o miejskiej;)

W moim regionie - KZK GOP zniżki na komunikację miejską (autobusy) są do ukończenia 26 l;at, co jest chyba niezgodne z przepisami ustawy psw.

myflowof_99 napisał:
W moim regionie - KZK GOP zniżki na komunikację miejską (autobusy) są do ukończenia 26 l;at, co jest chyba niezgodne z przepisami ustawy psw.
Hmmm...
KZK GOP napisał:
Studenci studiów licencjackich i magisterskich (dziennych, wieczorowych i zaocznych) mogą korzystać z ulgowych przejazdów autobusami KZK GOP bez względu na wiek - na podstawie ważnej legitymacji. Ulgowe przejazdy nie przysługują studentom studiów podyplomowych oraz doktoranckich.

Powrót