Bezpodstawna blokada na facebooku.

• Autor wątku Autor wątku kaneh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kaneh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Ostatnimi czasy podczas koronaparanoi z nadmiaru wolnego czasu wiecej korzystalem z facebooka, przez co czesciej komentowalem posty, z ktorych czesc byla niezgodna z ogolnie przyjeta lewacka poprawnoscia polityczna. Konto zostalo mi zablokowane dwukrotnie i dzisiaj zablokowano mi konto po raz trzeci, jednak za komentarz ktory nikogo nie obrazil i ktory jest calkowicie zgodny ze standardami facebooka.
Komentarz byl dokladnie takiej tresci:
„Jestes na podobnym poziomie co Holownia skoro logiczna i zasadna jest dla Ciebie jego argumentacja, ze chocby jedna osoba chciala zdjac krzyz, a 99 osob tego by nie chcialo to trzeba uszanowac wole tej jednostki i krzyz zdjac. Poza tym zaden rozsadny czlowiek, ktory nie jest muzulmaninem nie bedzie postulowal o zdejmowanie krzyza, bo to ze wisi nikomu w niczym nie przeszkadza. A poza tym prosilas o argumenty, wiec wyslalem Ci linki, a Ty nawet nie omieszkalas ich sprawdzic.

Prosze wyjasnijcie mi w ktorym miejscu stwierdzenie, ze ktos jest na poziome kandydata na prezydenta Polski jest obrazliwe? Zadalem takie samo pytanie centrum pomocy fb, ale nie uzyskalem odpowiedzi. Czy w zwiazku z tym moge domagac sie sprawiedliwosci gdzie indziej? Czy w ogole podejmowanie jakichs krokow prawnych w tym wypadku mialoby sens?
Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz.

Facebook rządzi się swoimi prawami i swoim regulaminem. Widocznie autocezura wychwyciła słowo "muzułmanin" lub "krzyż" i uznala to za przejaw dyskryminacji.

Sądzić się z nimi nie ma sensu. Szkoda pieniędzy.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ale jakie kroki prawne chcesz podjąć? Facebook to prywatna firma. Na pewno zgodziłeś się na ich regulamin. Jak mają kaprys to cię zablokują. A jak im się odwidzi to odblokują. Do niczego nie jesteś prawnie ich zmusić. I nikt ci nie każe korzystać z Facebooka.

Pejotwroc napisał:
Ale jakie kroki prawne chcesz podjąć? Facebook to prywatna firma. Na pewno zgodziłeś się na ich regulamin. Jak mają kaprys to cię zablokują. A jak im się odwidzi to odblokują. Do niczego nie jesteś prawnie ich zmusić. I nikt ci nie każe korzystać z Facebooka.

Tak wlasnie myslalem, ze nie bedzie sensu z nimi wojowac. Zywilem jednak nadzieje, ze skoro nie naruszylem zadnego z podpunktow ich regulaminu to bedzie sens „bawic sie” z ich lewackim rezimem. Dlatego wlasnie chcialem dowiedziec sie co o tym sadza osoby z pojeciem litery prawa. Szkoda, ze ludziom odpowiada wlasnie taki system, pozbawiony wolnosci slowa. No nic... Trzeba wrocic do zerowej aktywnosci na tym zuckerbergowym narzedziu propagandy - jak sprzed kwarantanny. Dzieki serdeczne za odpowiedzi Panowie.

kaneh napisał:
... Szkoda, ze ludziom odpowiada wlasnie taki system, pozbawiony wolnosci slowa. ...
Tobie też przecież odpowiadał skoro założyłeś tam konto i zaakceptowałeś regulamin. Teraz nie narzekaj, nikt Ciebie do niczego nie zmuszał, zrobiłeś to dobrowolnie.

@LeszsekS
Czyli twoim zdaniem regulamin portalu jest ponad prawem obowiązującym w danym państwie? Może podasz podstawę prawną? Nikt nie zmuszał do zakładania? To ciekawe bo większość uczelni tego wymaga bowiem wykładowca materiały wrzuca na grupę. Już nie mówię o zdalnej nauce (gdzie korzysta się właśnie z rozwiązań google, fb). Żall jak czytam takie posty ludzi, którzy piszą coś, a nie wiedzą w jakim świecie żyją. Pewnie według ciebie internetu i komputera też nie potrzeba do zdalnej nauki. Szok.

PRZEDE WSZYSTKIM: Facebook to firma ubezpieczeniowa? Nie. Facebook Cię zatrudnia, a Twój problem wynika z relacji między Tobą a Facebookiem jako pracodawcą? Nie. W takim razie zapytaj o to w dziale dotyczącym USA.

Spójrzmy prawdzie i oczy: gdyby ktoś na Twoim portalu uprawiał "lewacką propagandę", to nie zdziwiłbym się, gdybyś jego zbanowanie uzasadnił tym, że to "przecież oczywiste" i nie musisz się z tego tłumaczyć, bo Twoje poglądy to "prawda i każdy normalny o tym wie", a jego to "nieprawda".

Dziwnym trafem gadanie o wolności kończy się, kiedy ktoś inny korzysta ze swojej wolności inaczej, niż wołający o nią by sobie tego życzył.

Daje podstawę prawną: art. 31 Konstytucji oraz art. 353^1 Kodeksu cywilnego. Teraz proszę Cię o podstawę prawną mówiącą, że np. KPN ma obowiązek przyjąć jako członka Murzyna. Przecież nie mogą stać ponad prawem i kogoś dyskryminować ;)

Czyli równie dobrze jako pracodawca mogę odmówić żydowi korzystania z mojej prywatnej komunikacji miejskiej, odciąć go od jedzenia itd. jako powód podając walkę z ekstremizmem? Moim zdaniem to dyskryminacja, rasizm ale ty pewnie odpowiesz, że mam prawo do ograniczenia lewackiej propagandy w mojej komunikacji bo przecież pasażerowie ( w tym żyd) zaakceptował regulamin, który zabrania głoszenia proo haseł.

Idąc tym tokiem rozumowania usługodawca sieci komórkowej itd. może zabronić klientom zakładać, wchodzić na strony, które "głoszą propagandę". No bo dlaczego po ich kablach ma iść propaganda lewacka, albo prawicowa. Dążymy do komuny, a może to już komuna tylko w wydaniu typu " bo mamy takie prawo"?

Przypominam, że fanepage, grupy są prywatnymi stronami, a FB tylko udostępnia narzędzie, miejsce na serwerze. Nie ma więc prawa ingerować w to co się dzieje na "prywatnej stronie założonej przez właściciela" wbrew jego woli.

Treści powinien mieć prawo usuwać, edytować wyłącznie moderator fanepage, a nie fb.

Większej głupoty nie słyszałem. Czyli jak na takiej prywatnej grupie będą treści pedofilskie to Facebook nic z tym nie może zrobić? Mylisz się bardzo. Facebook. Jak tylko będzie chciał to może cała taka prywatną grupę zamknąć. Przeczytaj dokładnie regulamin Facebooka bo z twoich wypowiedzi wynika że nie masz o nim bladego pojęcia.

wrozkae napisał:
Czyli równie dobrze jako pracodawca mogę odmówić (...)
Pytasz się na polskim forum o aspekty prawa obowiązującego w Stanach Zjednoczonych. Bo chyba nie myślisz, że wyślesz pozew do, nie wiem, sądu w Rybniku, podając adres w stanie Kalifornia? Czego oczekujesz na polskim forum?

Pejotwroc napisał:
Czyli jak na takiej prywatnej grupie będą treści pedofilskie to Facebook nic z tym nie może zrobić?
Mylisz pojęcia. Treści pedofilskie są w Polsce nielegalne, natomiast swoboda dzielenia się myślami już tak. Gdyby treści pedofilskie w Polsce były legalne i FB je blokował to byłoby to nielegalne bo FB nie może stać ponad prawem.

TSG
FB świadczy swoje usługi na terenie polskim więc ma prawo stosować się do polskiego prawa. No chyba, że twierdzisz, że nie musi, ale w takiej sytuacji blokada stron hazardowych w Polsce byłaby niezgodna z prawem. Z FB powinno się zrobić tak samo jeżeli nie chce współpracować

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót