Bezpodstawna jedynka (?)

• Autor wątku Autor wątku pawelwod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelwod

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, obecnie jestem w klasie 3 technikum, w związku z zbliżającym się zakończeniem roku szkolnego, nauczyciele zaczynają wystawiać oceny ale do sedna - mam problem, wątpliwości w stosunku do jednej z owych ocen.

Temat dotyczy oceny za jedną z ,, pracowni ". Co tydzień odbywam 2 godzinne zajęcia na których wykonuje różne ćwiczenia, zazwyczaj na komputerze przy czym robię zdjęcia wraz z postępami zadania. Ostatecznie owe zdjęcia, zrzuty ekranu wykorzystuje do tworzenia sprawozdań które na końcu wysyłam (e-mail) do oceny nauczycielowi a ten je ocenia, jeżeli nie zrobię tego w ciągu 2 tygodnii to dostaje jedynkę za ,, termin " ale nadal mogę wysłać sprawozdanie i otrzymać za nie pozytywną ocenę. Zajęcia również dzielą się na tzw ,, serie " czyli średnio co 4/5 ćwiczen (4/5 tygodnii) jest przeprowadzane kolokwium zaliczeniowe ( sprawdzian ) z tych ostatnich zadań.

Najprościej ujmując: jakiś czas temu zostałem poinformowany o zagrożeniu z tego przedmiotu, nauczyciel chciał ode mnie na początku tylko zaległe sprawozdania, kiedy mu je dostarczyłem to na zajęciach powiedział mi że nie będzie mieć juz czasu ich sprawdzić i poprostu zostawi mi jedynki za ,, termin " ale zaznaczy sobie że je dosłałem ( pomimo tego iż dostarczyłem mu je w sobotę ( drogą elektroniczną ) 02.06.18 a oceny ,, końcowe " mamy wystawiane dopiero w najbliższy poniedziałek 11.06.18, próbuje tym samym powiedzieć ze miał i nadal ma czas bo ponad tydzień by je przejrzeć ) dodatkowo powiedział mi również iż z moimi ocenami nie wychodzi mi średnia ,, powyżej dwa " ale miałem do poprawy również jedne kolokwium z którego dostałem 1 WAGI 3 (czyli jakby trzy jedynki naraz), nauczyciel powiedział że jeżeli dostanę piątkę z poprawy to nawet wtedy nie zamknie mi się średnia jednakże jest tak tylko w przypadku gdy POPRAWIAJĄC 1 WAGI 3 DOSTANE 5 WAGI 1, ostatecznie postanowiłem się zmotywować i przyłożyć do owego zadania w czego konsekwencji dzisiaj poprawiłem kolokwium na 4+ ( oczywiście zostało wpisane wagi 1 ), z moich i innego nauczyciela wyliczeń wynika iż wystarczyłaby mi 4- wagi 3 by średnia z przedmiotu przekroczyła magiczne 2.0 a ja tym samym otrzymałbym pozytywną ocenę.

Dlatego nasuwają się pytania:

1) Czy nauczyciel może tak ,, bawić się wagami "? Bo dla mnie to tak trochę jakbym poprawił zupełnie inny sprawdzian, z mniejszej i innej partii materiału tzw uważam iż skoro ówcześnie dostałem 1 wagi 3 to po uzyskaniu oceny za poprawę tej jedynki również ona powinna być wagi 3.

2) Jeśli się mylę to co mogę zrobić w takiej sytuacji (oczywiście sierpień nie wchodzi w grę ponieważ nie mam sprzętu w domu i nie będę miał jak się do niego przygotować) ?

3) W związku z cała tą sytuacją zacząłem przeglądać statut szkolny wraz z dołączonymi do niego załącznikami i udało mi się znaleźć takie oto wpisy:

Wpis 1
,, Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z przedmiotu pracownia ( w klasie 2, 3, 4) jest:
- wykonanie wszystkich ćwiczeń przewidzianych w poszczegolych seriach, OCZYWIŚCIE WSZYSTKIE MAM WYKONANE, NA KAZDYM BYŁEM POZA JEDNYM KTÓRE ODROBIŁEM W 1 SEMESTRZE
- wykonanie wszystkich sprawozdań (indywidualne formułowanie wniosków)
WRAZ Z W.W WYSŁANYMI SPRAWOZDANIAMI MAM WSZYSTKIE ZROBIONE I WSZYSTKIE PRZEKAZANE NAUCZYCIELOWI CO SAM ODNOTOWAŁ
- oceny pozytywne z ćwiczeń kontrolnych
WRAZ Z DZISIEJSZA POPRAWA, WSZYSTKIE KOLOKWIA CZY ,, CWICZENIA KONTROLNE MAM ZALICZONE "
- w cyklu nauczania z podziałem na grupy, ocenę semestralną i końcoworoczną ustala opiekun klasy na pracowni w porozumieniu z wszystkimi nauczycielami uczącymi
KLASA JEST PODZIELONA NA GRUPY ALE ZARÓWNO JEDNA JAK I DRUGĄ UCZY TEN SAM NAUCZYCIEL, DODAM JESZCZE ZE OCENĘ SEMESTRALNĄ MAM POZYTYWNA "

Wpis 2
,, W przypadku uzyskania oceny niedostatecznej z ćwiczenia kontrolnego uczeń ma prawo ją poprawić w terminie wyznaczonym przez nauczyciela. Ocena z ćwiczenia kontrolnego powinna informować o wiedzy teoretycznej i umiejętnościach praktycznych UMÓWIŁEM SIĘ Z NAUCZYCIELEM I WYKAZAŁEM POPRAWĘ "

Wpis 3
,, Uczeń ma możliwość poprawienia oceny, z której jest niezadowolony po wcześniejszym ustaleniu z nauczycielem prowadzącym zajęcia TO CO WYŻEJ "

Wpis 4 UWAŻAM ZE DOŚĆ ISTOTNY
,, Na 4 tygodnie przed końcoworocznym posiedzeniem Rady pedagogicznej poszczególni nauczyciele sa zobowiązani poinformować ucznia o przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej z zachowania wpisując proponowaną ocenę w dzienniku. Proponowana ocena z zajęć edukacyjnych może ULEC ZMIANIE W PRZYPADKU ZNACZACYCH POSTĘPÓW W NAUCE LUB RAŻACEGO ZANIEDBANIA OBOWIĄZKU SZKOLNEGO ZWIAZANEGO Z DANYM PRZEDMIOTEM... wykazałem poprawę, zrobiłem wszystko co mogłem, mam zaliczone wszystko i gdyby nie ta sytuacja z wagą ocen ,, przeszedłbym " bezproblemowo "

Wpis 5

,, Uczeń ma prawo do jawnej, przeprowadzonej na bieżąco oceny swojej wiedzy i umiejętności.
Uczeń ma możliwość odwołania sie od niesprawiedliwie wystawionej jego zdaniem oceny poprzez wychowawcę klasy, rzecznika praw uczniowskich, pedagoga szkolnego lub dyrektora JASNE, TAK JAK JEST NAPISANE MOGE SIE ODWOŁAĆ ALE NA CZYMŚ TRZEBA SIĘ OPRZEĆ, POZA TYM JEŚLI MAM BYĆ SZCZERY JESTEM DOŚĆ PYSKATY, LEKKO KONTROWERSYJNY I NAUCZYCIELE (NIE WSZYSCY OCZYWIŚCIE) NA OGÓŁ NIE PRZEPADAJĄ ZA MNĄ "

Tak wygląda moja sytuacja, co i jak mogę zrobić by jakoś to rozwiązać i nie musieć się martwić sierpniem? Mam nadzieję, że pisze to w dobrym miejscu natomiast jeśli nie to proszę o przeniesienie gdyż będzie mi trochę przykro gdy moja praca pójdzie na marne a pisze to już od 30 minut :D:D

P.S Jeżeli ktoś będzie chciał i postanowi poświęcić mi dłuższą chwile to zamieszczam bezpośrednie adresy do statutu oraz załączników:
Statut: http://bip.edu.bydgoszcz.pl/bip/113/pobierz/8424
Załączniki: http://bip.edu.bydgoszcz.pl/bip/113/pobierz/3373/hist/153

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. Przedmiotowy system oceniania się kłania. Powinieneś zostać o nim poinformowany na pierwszych zajęciach.

Najlepiej byłoby się dogadać z nauczycielem. Zaproponuj jakieś rozwiązanie, w ostateczności pozostanie warunek ( o ile przedmiot jest kontynuowany ). Jeśli cały rok nic nie zrobiłeś to trudno aby nagle nauczyciel rzucał wszystko i poprawiał jednego ucznia. Rozmawiałeś z wychowawcą ?

Według przedmiotowego systemu nauczania, powinienem zostać pozytywnie oceniony z okazji końca roku. Przedmiot nie jest kontynuowany w następnej klasie a rozwiązania defakto nie widze, ponieważ wszystko co było w tym roku ( zarówno w 1 jak i 2 semestrze ) mam pozaliczane a sprawozdania oddane, nawet z frekwencja nie ma problemu ponieważ jest ona na poziomie +90%. Nie, z wychowawca nie rozmawialem poniewaz przeszlosc nauczyla mnie tego ze i tak nie jest w stanie nic zalatwic.

Powrót