Bezpodstawne odrzucenie reklamacji aby zyskać na czasie

• Autor wątku Autor wątku adrian1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jakiś czas temu zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi na sprzęt elektroniczny, przed upływem 2 tygodni dostałem decyzję odmowną - sklep napisał "naszym zdaniem sprzęt działa, uznajemy reklamację za niezasadną". Niestety napisali też że "sprzęt zostanie wysłany do producenta i zależnie od decyzji producenta decyzja może ulec zmianie". Oczywiście na nic takiego nie wyrażałem zgody i tak minęły już kolejne 2 tygodnie i jest kompletna cisza w temacie a sklep olewa moje maile (dopytywałem, prosiłem o zwrot sprzętu), nie chcą też wysłać żadnych szczegółów dotyczących odrzuconej reklamacji.

Czy mogą tak postąpić? Mogę jakoś z tym walczyć? Bo to wygląda ewidentnie jak "nie wyrobiliśmy się w 2 tygodnie więc napiszemy bezpodstawną decyzję odmowną i będziemy mogli sobie rozpatrywać reklamację dalej jak długo nam się będzie podobało"

W tym momencie odmówili ci rekojmi. Co do zasady powinni ci od razu zwrócić twój sprzęt- w tym momencie bezpodstawnie go przechowuja. Teraz decyzja należy do ciebie co zrobisz

A co mogę zrobić bo sam już nie wiem?

Dostałem informację że "reklamacja została odrzucona na podstawie wstępnej diagnozy, ale z powodu braku sprzętu i uprawnień sprzedawcy produkt musiał zostać wysłany do producenta na szczegółową diagnozę". Czy mogę to potraktować jako "brak decyzji" (a w następnym kroku uznać to za uznaną reklamację w powodu przekroczenia 14 dni) skoro to tylko wstępna diagnoza? Czy jak to można ugryźć ?

Nie, reklamacje odrzucili. W tym momencie bezpodstawnie przetrzymują twój przedmiot.

A jest jakiś zapis lub termin który mówi że towar musi zostać niezwłocznie odesłany do mnie po odrzuceniu reklamacji? Sklep dalej nic sobie z tego nie robi i ma mnie gdzieś ("towar jest u producenta, nic nie możemy zrobic" - jakby cokolwiek mnie to obchodziło)

Powrót