Bezpodstawne wezwanie do sądu z firmy windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku BartWww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartWww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dostałem wezwanie do sądu w charakterze pozwanego, pozwała mnie firma windykacyjna, której został sprzedany mój rzekomy dług z Uczelni wyższej. W 2010 roku miałem nieuregulowane czesne za semestr, napisałem pismo z prośbą o rozłożenie na raty i dostałam z Uczelni pismo ze zgodą i harmonogram spłat, wszystko zostało uregulowane mam również dowody wpłat. Okazuje się, że w 2013 roku uczelnia sprzedała "dług" do firmy windykacyjnej, podobno wysłano do mnie w 2013 r pismo ale nigdy nic nie dostałam, w załączonym pozwie jest informacja o nadaniu takiego pisma ale bez potwierdzenia odbioru. Wzywają mnie do uregulowania odsetek 860 zł. Co w takiej sytuacji? Do tego data rozprawy pokrywa się z moim urlopem i wyjazdem będę musiał specjalnie wracać do Warszawy i przerywać urlop, czy mogę się domagać zwrotu kosztów dojazdu i zadośćuczynienia za przerwany urlop?
Z góry dziękuje za odpowiedź

Sąd zobowiązał cię zapewne do zlożenia odpowiedzi na pozew? Napisz albo niech ci kto to napisze, na sprawę nie musisz jechać. Roszczenie widać bezzasadne, nadto przedawnione

Powrót