Cobra1989
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 216
Witam, mam pilne pytanie: moja mama dostała wezwanie do zapłaty od komornika sądowego i zawiadomienie o egzekucji przeciwko niej. Kwota nie była zbyt duża - ok. 2 600 zł, więc zgodnie z wezwaniem do niezwłocznej zapłaty na drugi dzień, tj. 11.08.2016 mama wpłaciła całą kwotę na konto komornika (oczywiście podając sygnaturę, z jakiego tytułu jest ta wpłata itd.). Ponieważ pod wskazanym nr telefonu kancelarii komorniczej nikt nie odbierał, postanowiliśmy wysłać maila z zawiadomieniem o dokonanej wpłacie. W ostatni piątek, tj. 26.08.2016 matka otrzymała list z ZUS-u, że począwszy od września jej emerytura będzie zajęta przez komornika (telefonicznie dowiedziała się w ZUS-ie, że będzie to 25% kwoty emerytury). Mama na dość niską emeryturę (ok. 813 zł), spłaca kilka rat (regularnie, bez opóźnień), ma wydatki związane ze swoim stanem zdrowia. Moje pytania: dlaczego pomimo całkowitej spłaty komornik zajął matce emeryturę?! Jakim prawem, skoro oddała wszystko? ZUS dwa tygodnie przed wypłatą emerytury odlicza zajętą kwotę dla komornika. Jeśli doszło do jakiegoś przeoczenia ze strony wielmożnego pana komornika, to mógł chociaż faxem lub e-mailem wstrzymać (cofnąć) egzekucję - przecież żyjemy w XXI wieku!!!
Co można teraz zrobić z tym fantem? Jak można ukarać tego komornika i wyciągnąć wobec niego jakieś konsekwencje? Termin skargi do Sądu Rejonowego już upłynął w ciągu 7 dni, ale matka nie wiedziała, że on jej zajął emeryturę. W zawiadomieniu o egzekucji nic nie było napisane o tym. Czy komornik ma prawo ot, tak zająć sobie dowolną kwotę, nie dowiadując się najpierw, czy dana osoba ma np. inne raty, ponosi wysokie koszty leków, czynszu itd.? Bardzo proszę o jakieś przepisy regulujące zakres praw i obowiązków komorników sądowych. Po uiszczeniu wszystkich opłat mama obliczyła, że po potrąceniu 25% jej emerytury przez komornika zostanie jej ok. 4 zł na życie! To jest skandal!!!!
Dla mnie to czysta samowolka, ten pan chyba myśli, że jest szeryfem w swoim miasteczku na Dzikim Zachodzie! Bardzo proszę o pomoc. Wielkie dzięki z góry.
Co można teraz zrobić z tym fantem? Jak można ukarać tego komornika i wyciągnąć wobec niego jakieś konsekwencje? Termin skargi do Sądu Rejonowego już upłynął w ciągu 7 dni, ale matka nie wiedziała, że on jej zajął emeryturę. W zawiadomieniu o egzekucji nic nie było napisane o tym. Czy komornik ma prawo ot, tak zająć sobie dowolną kwotę, nie dowiadując się najpierw, czy dana osoba ma np. inne raty, ponosi wysokie koszty leków, czynszu itd.? Bardzo proszę o jakieś przepisy regulujące zakres praw i obowiązków komorników sądowych. Po uiszczeniu wszystkich opłat mama obliczyła, że po potrąceniu 25% jej emerytury przez komornika zostanie jej ok. 4 zł na życie! To jest skandal!!!!
Dla mnie to czysta samowolka, ten pan chyba myśli, że jest szeryfem w swoim miasteczku na Dzikim Zachodzie! Bardzo proszę o pomoc. Wielkie dzięki z góry.