bezpodstawne zwolnienie z pacy

• Autor wątku Autor wątku prywaciarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prywaciarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wyjechalem do pracy w Niemczech przez polskie biuro posrednictwa pracy -ale zatrudniony bylem w firmie niemieckiej, mam obywatelstwo niemieckie, firma zameldowala mnie w Niemczech. Co dwa tygodnie pracownicy mogli zjezdzac na kilka dni do Polski. Zjechalem dnia 28 pazdziernika -mialem wrucic do pracy 2 listopada -ale w zwiazku z tym iz uleglem wypadkowi 1.11 bylem na zwolnieniu lekarskim od 2listopada (zwolnienie zalatwialem przez ZUS -wypelnialem jakies druki i wysylalem faksem do firmy) na zwolnieniu bylem 3 tygodnie po czym dzwonilem do kierownika ze moge juz przyjechac -on mnie zbywal, ze niby nie maja roboty i ze pojade dopiero w styczniu. 18 listopada firma posrednictwa pracy przyslala mi pismo z niemiec (bez żadnej pieczatki i bez moich danych i danych firmy) ze umowa o prace konczy sie 18 grudnia, w grudniu tez dostalem podwyzke (moj brat bedacy w niemczech podpisal za mnie jakies pismo o tej podwyzce). Dnia dzisiejszego dzwonilem do ubezpieczalni niemieckiej zeby sie dowiedziec czy to firma mi zaplaci za zwolnienie czy ubezpieczalnia i powiedzieli mi ze nie jestem ubezpieczony od dnia 30 pazdziernika i ze zostalem zwolniony z pracy! Jak to jest mozliwe -skoro nikt mnie o tym nie powiadomil -a tego dnia bylem w Polsce i nie mogli mnie zwolnic. Mysle ze firma dowiedziawszy sie 2 listopada ze jestem na zwolnieniu, nie chciala mi placic za zwolnienie i zwolnili mnie z data w stecz -a to jest chyba wbrew prawu prawda? Co mam teraz zrobic jak firma mi nie zaplaci za te zwolnienie?

Powrót