Bezpodstawnie wpisane na liste dluznikow www.dlugi.info

• Autor wątku Autor wątku wpcmwsp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wpcmwsp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wpisalem swoje dane (a imie i nazwisko mam unikalne) i moje dane pokazaly sie na stronie dlugi.info. Nigdy w zyciu nie bralem zadnej pozyczki ani kredtu. Mam 20 lat. Termin wierzytelnosci wg tej strony ma ponad 2 lata. Co moge zrobic w tej sytuacji, strasznie sie boje ze mam jakims cudem o ktorym nic nie wiem. Prosze was o jakas porade co zrobic w tej sytuacji

Nie, miasto jest wpisane inne (jakas mala wioska), natomiast jestem na 100% pewien, ze nie ma tam osoby ktora jest tam zameldowana i nazywalaby sie tak jak ja.

Tam jest wystawca należności, skontaktuj się i wyjaśnij, może nie o Ciebie chodzi - o ile wyskoczyło Twoje miasto. Ja też myślałem że mam dość rzadkie nazwisko a po wpisaniu wyskakuje kilku takich jak ja, zgadza się nazwisko, imię ale nie miasto więc nie mam się czym stresować

wpcmwsp napisał:
Nie, miasto jest wpisane inne (jakas mala wioska), natomiast jestem na 100% pewien, ze nie ma tam osoby ktora jest tam zameldowana i nazywalaby sie tak jak ja.
Nie musi być zameldowana, wystarczy że tam był adres korespondencyjny. A skąd wiesz że nie jest? Masz wgląd w bazę danych USC?

Złóż zawiadomienie o przestępstwie na właściciela tej strony internetowej. Nawet jeśli to nie ty widniejesz na tym spisie to i tak przysługuje ci przywilej złożenia zawiadomienia, gdyż ta strona działa nielegalnie.

@grzeba złożyć oczywiście można, ale nic nielegalnego w działaniu tej strony nie ma...

Syphar napisał:
@grzeba złożyć oczywiście można, ale nic nielegalnego w działaniu tej strony nie ma...

Czy ja wiem czy nie ma . Wszedłem wpisałem sobie swoje miasto,ulice moją oraz sąsiednie i wyskoczyło mi kilka wyników. A że ludzi się zna z sąsiedztwa to paru mi znajomych wyskoczyło.

Więc to chyba nie jest do końca legalne skoro mogę poznać sytuację finansową znajomych .A skoro ja mogę to inni też a to chyba łamanie ustawy o ochronie danych osobowych.

Wszedłem wpisałem sobie swoje miasto,ulice moją oraz sąsiednie i wyskoczyło mi kilka wyników
Akurat na dlugi.info (bo bywają i takie strony, gdzie to tak nie do końca jest) podawane są wyłącznie dane istotne dla kupującego wierzytelność. To są normalne oferty sprzedaży.

Więc to chyba nie jest do końca legalne skoro mogę poznać sytuację finansową znajomych
Nie możesz.

A skoro ja mogę to inni też a to chyba łamanie ustawy o ochronie danych osobowych.
Nie publikuje się tam danych dłużników, tylko oferty sprzedaży wierzytelności. Przypominam o ustawie o swobodzie działalności gospodarczej - ale i samym KC - oferty należy opisywać rzetelnie. Adres dłużnika jest nieistotny dla oferty, ale miasto czy ulica - już jest istotna.

PS. Akurat dlugi.info całkiem niedawno były kontrolowane przez GIODO, o ile mnie pamięć nie myli. Albo ich, albo partnerskie wp.pl (dlugi.wp.pl) - które w praktyce jest niczym innym, jak zaciągnięciem ofert z dlugi.info.

Nie wydaje mi się, aby ktokolwiek z GIODO byłby aż tak bardzo śmiały, by jawnie podłożyć się pod zarzut niedopełnienia obowiązków służbowych...

Najpierw zapoznaj się z dość bogatym orzecznictwem w tym zakresie. Oraz, jak się okazuje, stanowiskiem samego Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych:

https://giodo.gov.pl/318/id_art/3454/j/pl

Może jak przeczytasz bezpośrednio od niego, to zrozumiesz, że nikt tam nie otrzyma zarzutu niedopełnienia obowiązków. A danych inne niż te, które są istotne dla sprzedaży wierzytelności ten portal nie publikuje.

grzeba napisał:
Nie wydaje mi się, aby ktokolwiek z GIODO byłby aż tak bardzo śmiały, by jawnie podłożyć się pod zarzut niedopełnienia obowiązków służbowych...

cieżko Ci zrozumieć , że taki portal może działać legalnie ?

Syphar napisał:
https://giodo.gov.pl/318/id_art/3454/j/pl
Publicystyczny bełkot bez wartości procesowej zredagowany przez bliżej nieokreślonego osobnika, zapewne przemyconego do urzędu GIODO przez grupę lobbującą na rzecz wprowadzania publicystycznego zamętu prawnego. Trza by to zgłosić... Ale może unijne RODO zaprowadzi porządek z nielegalnie działającymi firemkami branży windykacyjnej...

Ostatnia edycja:
Jednak jesteś niereformowalny. Jeżeli sądy orzekają, że użycie danych w takim zakresie jest w porządku, jeżeli takie samo jest stanowisko GIODO, a na dodatek art. 66 kc brzmi tak a nie inaczej, to takie giełdy działają po prostu legalnie. Nie ma w tym nic nielegalnego. To nie oni uchwalają prawo, tylko Sejm.

Szkoda tylko, że pseudo reformator nie jest w stanie wskazać orzeczenia sądu, w którym strona podważa legalność takiej strony internetowej.

Bo nikt z tego co mi wiadomo, nie podważał legalności strony jako takiej. Możesz być pierwszy - składaj stosowne zawiadomienie do GIODO.

Ale no już proszę: I ACz 1271/15 Sąd Apelacyjny w Poznaniu, I C 1445/15 Sąd Okręgowy Poznań i nie wiem czy jest sens dalej szukać, bo to II instancja.

Oba niestety dotyczą wyłącznie zakresu udostępniania na tejże stronie danych osobowych, nikt bowiem, jak pisałem, nie kwestionował legalności strony jako takiej.

Ostatnia edycja:
nie ma sensu dalsza dyskusja skoro ktos wie lepiej , mimo ze nic nie wie..

Syphar napisał:
Możesz być pierwszy - składaj stosowne zawiadomienie do GIODO.
Bycie pierwszym nie jest mi do niczego potrzebne, nawet nie mam czasu aby sprawdzić czy podane wyroki są faktem, czy publicystyczną wydmuszką. Najważniejsze że coraz więcej osób zwraca uwagę na nielegalne funkcjonowanie firemek branży windykacyjnej...

To, że firmom windykacyjnym zdarza się, i to coraz częściej, popełniać przestępstwa jest co prawda faktem. Ale odróżnij to, co w ich działaniu jest faktycznie nielegalne od tego, co jest legalne... W szczególności, akurat ta strona, jest w 100% legalna. Ludzie mówią różne rzeczy, ostatnio słyszałem, że egzekucja przedawnionego długu jest nielegalna... No nie jest. Jest ryzykowna dla takiej firmy (bo wiąże się najczęściej z koniecznością poniesienia sporych kosztów i zwrotu wyegzekwowanych środków), ale nie nielegalna, jak ktoś lubi rozdawać pieniądze, to nie ma w tym nic niezgodnego z prawem. Ze swoimi pieniędzmi tak oni, jak i każdy, mają prawo robić co chcą. Z wierzytelnościami też. Tak oni, jak każdy - mogą wystawić na sprzedaż.

Powrót