Bezpodstawny wpis do KRD

• Autor wątku Autor wątku lwendowa_lavernia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwendowa_lavernia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry
Przez przypadek, przy próbie korzystania z PayPo okazało się, że jestem wpisana w Krajowy Rejestr Długów. Dostałam raport z KRD i okazało się, że to MPK Łódź mnie podało. Natomiast mandat nie jest absolutnie mój. Ktoś rzeczywiście podał mój PESEL, ale imię i nazwisko i adres zamieszkania się w ogóle nie zgadzają. Więc to jakieś kuriozum - wpisano mnie tylko w oparciu o PESEL, gdy reszta danych się nie zgadza. Sprawa jest aż z 2016 r. Ja nie dostałam nigdy żadnego zawiadomienia o długu, bo pewnie wysyłali na ten adres podany w mandacie, a więc nie mój. Dzwoniłam dziś do MPK i mam im wysłać maila, zeby udowodnić, ze nie jestem wielbłądem. Jak się do tego zabrać? Mam żądać wyjaśnienia sytuacji i wypisania z KRD? Na co się powołać? Czy wystarczy jakieś pismo oświadczające, że wystawili mandat na inną osobę i pewnie była pomyłka w numerze PESEL (tak sobie tłumaczę tę sytuację). Jetem w niekomfortowej sytuacji, bo po prostu przez czyjąś nieuwagę albo błąd, poczułam się jak złodziej. A gdybym chciała wziąć kredyt, to przeciez byłabym niewiarygodna. I do tego dowiedziałam się o wszystkim kompletnie przez przypadek.
Czy powinnam się posłużyć jakimiś paragrafami, żeby moje pismo odniosło większy skutek?
Będę wdzięczna za pomoc.

spróbuj złożyć reklamacje lub sprzeciw do tego biura informując go, że wpis jest bezprawny z powodu błędnych danych podanych przez MPK, oraz to że posłużono się twoimi danymi niezgodnie z obowiązującymi prawami, to samo napisz do MPK i zażądaj aby ten wpis został natychmiast usunięty pod rygorem wszczęcia postępowania cywilnego o naruszenie dóbr osobistych jak i dobrego imienia i nazwiska.

A czy powinnam się powołać na jakieś konkretne paragrafy?

nie, na razie nie potrzebujesz żadnych paragrafów.

Dziękuję, będę pisała.

Powrót