Bezprawne obarczenie opłatą recyklingową

• Autor wątku Autor wątku Yuri47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Osiągnęliśmy kompromis z pomocą dwóch negocjatorów ;) Opłata zostanie przelana na moje konto. Bardzo dziękuję za wsparcie.

Witam.

Mam taki sam problem jaki opisany jest w tym temacie. Sprzedajacy powiedzial ze nic nie bedzie placil po czym juz nie odbiera telefonow.

Wiem ze musze to oplacic sam wpisujac w tytule oplata za itd.

Prosze czy ktos moze podac jakie sa nastepne kroki odzyskiwania pieniedzy ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Dandek, zrób przelew ze swojego konta z tytułem: "zapłata opłaty recyklingowej za ... (firmę w której kupiłeś auto).
I dalej, po rejestracji auta, zwracasz się pisemnie do NFOŚiGW z wnioskiem o zwrot nienależnie wpłaconej opłaty. Ponieważ zgodnie z ustawą nie jesteś zobowiązany do ponoszenia takiego wydatku, dostaniesz zwrot, a komis po d.
Proste jak budowa cepa :)
Daj znać jak będziesz po sprawie :ok:

Tyle ze samochod zostal zakupiony od osoby prywatnej. Na umowie widnieje ta osoba a na szczescie nie niemiec.

Tylko do NFOŚiGW czy tez do jakiegos urzedu skarbowego ?

Napewno dam znac jak sprawa sie zakonczy.

Jezeli typ teraz nie odbiera z zadnego numeru to czy wysylac mu jeszcze prosbe o dobrowolny zwrot na moje konto czy nie jest to konieczne ?

Według prawa opłatę recyklingową do NFOŚiGW ma wnieść wprowadzający auto do obiegu. Na pewno nie Ty. Więc po prostu wpisz w poleceniu zapłaty tego, od kogo kupiłeś auto. Masz przecież rachunek.
Napisz mu SMS, co planujesz, to pewnie zmięknie. Możesz dodatkowo powiadomić Urząd Skarbowy i Policję w związku z bezprawnym działaniem. Kary wyjdą mu drożej niż 500 zł :)

Witam
Mam jedno krótkie pytanie odnośnie opłaty recyklingowej.
Przy sprowadzeniu auta z Niemiec w styczniu 2009 roku, przy rejestracji opłaciłem jak każdy tę opłatę w wysokości 500zł
Teraz własnie ten sam samochód wyrejestrowałem i zarejestrowałem z powrotem w Niemczech gdzie mieszkam.
Moje pytanie, czy jest możliwy zwrot za te opłatę?
Jeżeli tak,to czy jest jakiś na to przepis czy mogę liczyć tylko na szczęście
Dodam że mój poprzedni samochód był także z Niemiec i to ponad roku sprzedałem go z powrotem do Niemiec a było to 2008 roku. czy za ten pojazd mogę także się starać o zwrot czy jest już za późno
Z góry dziękuję za odpowiedz

Witam, czy mogę prosić o wzór takie pisma do NFOŚiGW. Komis samochodowy sprzedał nam bardzo zepsuty samochód i to chyba jedyny sposób, żeby go ugryźć. Polubowne próby niestety nie poskutkowały...

Z okazji zniesienia opłaty recyklingowej mam pytanie.
Czy jeżeli auto jest kupione przed 1 lipca a rejestracja pojazdu będzie po tym terminie to nie będzie trzeba uiszczać tej opłaty? Auto zakupiłem jakiś tydzień temu - zrobiłem przegląd i ubezpieczyłem.

Pozdrawiam.

Witam, niestety mam złą wiadomość. Opłata recyklingowa będzie zniesiona od 2016 roku.

Witam,
Mam taki sam problem jak wy tutaj. Kupiłam samochód handlarz mówił, że jest opłata w Urzędzie okazało się, że to zwykły druczek wypełniony gotowy do wniesienia opłaty. Oczywiście handlarz się wyrzeka, że przecież mi mówił, że jeszcze opłata itp. Co lepsze zarejestrował samochód w Polsce (jakim cudem?) na tablice tymczasowe przegląd zrobił?! Po wniesieniu opłaty tak jak pisaliście w tytule.... zadzwoniłam do NFOŚiGW i konsultant powiedział mi, że nie ma podstaw do zwrotu ponieważ nie ważne, że to ja zapłaciłam ale jest opłata w jego imieniu. Pomóżcie co robić teraz?! :(

Witam serdecznie.

Zapoznałem się z tematem, chciałbym również domagać się zwrotu od handlarza opłaty recyklingowej (zapłaciłem z swojego konta, ale wyszczególniłem w tytule że opłata za komis i jego dane).

Mam tylko krótkie pytanie: mam prawo walczyć jeśli minęły dwa miesiące od zakupy czy to bezsensu bo za późno?

Dziękuje.

Zniesienie opłaty recyklingowej w stosunku do osób fizycznych wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r. W przypadku rejestracji pojazdu sprowadzonego do Polski przed 1 stycznia 2016 r. konieczne będzie wpłacenie opłaty recyklingowej.

Cytat ze strony MŚ.

Zniesienie opłaty recyklingowej w stosunku do osób fizycznych wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r. W przypadku rejestracji pojazdu sprowadzonego do Polski przed 1 stycznia 2016 r. konieczne będzie wpłacenie opłaty recyklingowej.

Witam. Ja też mam problem handlarzem (niestety obowiązuje mnie opłata recyklingowa ponieważ samochód był sprowadzony w grudniu 2015) wcisną mi ten druk i kazał w nim nic nie zmieniać po czym udało mi się dowiedzieć że to nie mam obowiązku wpłacać tej opłaty z godnie z dziennikiem ustaw. Czy może mi ktoś doradzić co mam zrobić by nie płacić za tego gościa?? Może da się odzyskać pieniądze które zamierzam wpłacić?? Dzwonie do Funduszu ale tam się nie można dodzwonić.. Proszę o pomoc

Witam, mam taki sam problem , zakupilem samochod w grudniu od komisu i przy rejestracji okazało się,że nie posiadam dokumentu wplaty do NFOŚiGW. Oplacilem z wlasnego kąta bankowego i w tytule zaplata za firme i nr vin pojazdu , zadzwonilem do NFOŚiGW z zapytaniem o zwrot wplaconych pieniedzy na to pan poinformował,że skoro zarejestrowano mi pojazd to nie mozna mi oddac mi pieniedzy. Dalej sierowałem sie do rzecznika praw konsumenta w moim miescie i natrafilem na niekompetentna osobę ktora powiedziala,że odzyskanie pieniedzy bedzie prawie niemozliwe i skoro zakupilem pojazd to powinnem wiedziec jakie dokumenty sa niezbedne do rejestracji . Ręce mi opadły :( Proszę o pomoc !!!

a samochod kiedy zostal sprowadzony na terytorium RP?

Pracuje w wydziale komunikacji i napisze jak kwestia recyklingu jest rozpatrywana u nas w urzędzie. Zgodnie z przepisami opłata recyklingowa nie jest pobierana od samochodów osobowych wprowadzonych na terytorium RP od 1 stycznia 2016 roku, co teoretycznie wydaje się proste, ale takie nie jest. Zapis nowelizacji i interpretacja ministerstwa dla wydziałów komunikacji ( która niczego nie wnosi bo stanowi parafrazę ustawy) bardzo mizernie tłumaczy czym to wprowadzenie auta na teren RP faktycznie jest. Logicznie rzecz ujmując wydawałoby się, że następuje to w momencie kiedy auto faktycznie przekracza granicę. Jednakże faktycznie przepis stanowi istną pułapkę dla sprowadzających auto bądź kupujących sprowadzony już samochód w kraju. Prawo o ruchu drogowym i przepisy wykonawcze do tej ustawy wymagają przedstawienia do rejestracji ciągłości umów od właściciela z dowodu rejestracyjnego aż do osoby rejestrującej pojazd, co dotyczy również samochodów sprowadzonych. Wyjątkiem są tu auta zakupione w polskim komisie, które w wpisie do ewidencji działalności gospodarczej mają wpisany obrót i sprzedaż samochodów. W takim wypadku wystarczy faktura z komisu. Dodatkowo do rejestracji musimy posiadać dowód rejestracyjny i jego tłumaczenie, ważne badania techniczne pojazdu i akcyzę ( chociaż nie jest ona konieczna do samej rejestracji bowiem mamy prawo zarejestrować pojazd bez dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy, ale musimy go przedstawić przy odbiorze stałego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu). Pytanie brzmi jak udowodnić fakt sprowadzenia pojazdu do kraju już w 2016 roku. Recyklingu na pewno nie zapłacimy kiedy zarówno dokument zakupu, akcyzę i badanie techniczne mamy z tegoroczną już datą. Natomiast co w przypadku kiedy np na umowie mamy rok 2015, a resztę dokumentów już z data 2016? Przecież ktoś może pracować np w Niemczech i tam kupić auto a sprowadzić je dopiero w tym roku. Wydawało by się, że recyklingu nie płacimy. Jednakże przepisy interpretują wprowadzenie auta na teren RP w ten oto sposób: jeśli mamy dokumenty z różnymi datami to za moment wporwadzenia auta mamy przyjąć datę najwcześniejszą. W praktyce oznacza to, że nie ma znaczenia rzeczywisty moment przekroczenia granicy a zakup pojazdu za granicą. Wystarczy umowa z 2015 roku i już płacimy te 500zł. Jak od tego uciec? Przepis stanowi, że to po stronie rejestrującego jest obowiązek udowodnienia, że pojazd mimo że zakupiony był w ubiegłym roku to do Polski wjechał dopiero w tym roku. U nas w urzędzie ludzie jak kupują auto z komisu to dodatkowo przedkładają oświadczenie komisu o tym,że auto zostało sporwadzone w tym roku bądź komis udostępnia kopie zagranicznej umowy. Czy to uchroni przed zaplata recyklingu?Sam nie wiem...U mnie w pracy są nadgorliwcy którzy kierują takie sprawy do policji by ta zweryfikowała czy faktycznie pojazd mimo że został zakupiony w roku 2015 to do Polski wjechał już w 2016roku. Może to brzmi pokrętnie ale starałem się opisać to wystarczająco zrozumiale. Według mnie urząd powinien działać na korzyść petenta. Jeśli uważasz, że zapłaciłeś recykling niesłusznie odwołaj się do samorządowego kolegium odwolawczego. Takie odwołanie musisz wnieść do urzędu gdzie auto było rejestrowane. Sam osobiście czekam, aż ktoś to zrobi bo może coś to zmieni na lepsze.

Chciałbym zadać pytanie w ramach tego wątku, by nie tworzyć nowego.

Kupiłem auto z komisu ok. roku temu. Opłaciłem opłatę recyklingową z moimi danymi, bez dopisku "opłata za Pana XXX". Auto udało mi się zarejestrować.

1. Czy w przypadku, gdy zawiadomię UOKIK, Urząd Skarbowy i Policję, a także zwrócę się do NFOŚiGW o zwrot opłaty recyklingowej, to czy mogę mieć problemy w postaci zakwestionowania ważności rejestracji auta przez jakiś urząd?

Bo jeżeli tak, to nie ma sensu walczyć z handlarzem, skoro mogę mieć większe problemy niż on, bo jak zakładam - nie uda mi się go zmusić do opłacenia opłaty recyklingowej. Jakby mi się udało - to wtedy tak, mogę wnioskować o zwrot mojej "nadmiernej" opłaty.

Powrót