bezprawne użycie zdjęć w aukcji allegro -II

• Autor wątku Autor wątku Co*Zlego*To*Nie*JA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co*Zlego*To*Nie*JA

Co*Zlego*To*Nie*JA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Na starcie wielkie dzieki za wklad i pomoc innym internautom.
Przejde do rzeczy. Zdaje sie popelnilem przestepstwo o o tak niestety klasyfikuje sie to jako plagiat. Moje pierwsze kroki na allego, proba ulatwienia sprawy, i BOOOOM.

Przyznaje sie do winy i nie pomoze "nie wiedzialem" bo nie wiedzialem. Nie pomoze bo niwiedza, nie zwalnia od odpowiedzaialnosci.

Prosze uswiadomcie mnie tylko jakie sa konsekwencje? Czy rownolegle do sprawy z urzedu, pokzywdzony moze wsząć wobec mnie sprawe cywilna?
4 zdjecia..... Jakie to sa koszta?
... zalozmy po przyznaniu sie do winy jaki wyrook sadu?

Dziekuje i obym tutaj juz nie musial zagladac
ehhhhhh:-o

EDIT: staramy się nie łączyć wątków ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj,

w zależności, co zrobiłeś, USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" przewiduje:

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna za zamieszczenie czyichś utworów bez podpisu, z własnym podpisem zamiast podpisu autora, naruszenie integralności utworu (wszelkiego rodzaju modyfikacje bez zezwolenia autora).]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna za wykorzystywanie czyichś dzieł (utworów) bez zgody autora / właściciela majątkowych praw autorskich do utworu, rozpowszechnianie opracowań (modyfikacji) utworów bez zgody autora]

- Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123. [jak wyżej, tyle, że odpowiedzialność karna].
Czy równolegle do sprawy z urzędu, pokrzywdzony może wszcząć wobec mnie sprawę cywilna?
tak.
4 zdjecia..... Jakie to sa koszta?
to może być bardzo różnie - zależy od rodzaju zdjęć, autora, sposobu naruszenia... nie do określenia...
... zalozmy po przyznaniu sie do winy jaki wyrook sadu?
też nie do przewidzenia... wola sądu. Ale, najlepiej byłoby się jak najszybciej ułożyć z właścicielem praw autorskich do zdjęć...

Wyslalem juz meila z prosba o polubowne zalatwienie sprawy. Licze, ba mam nadzieje ze dostane pozytywna odpowiedz. Zalozmy jednak ze pokzywdzony chce udezyc z grubej rury i wstapic na droge sadowa (mam szczera nadzieje ze jednak nie). Zapewne jesli na taka sie decyduje, ma zebrane materialy i dowody. Pewnie jestem na przegranej pozycji....

@ chris prosze sprowadz mnie na ziemie!! Co mi za to grozi?? Paka?

Pieniadze zedu setek czy tysiecy zl? Pytam bo nie wiem jak uparcie prosic go o odpowiedz i laske.

Dziekuje raz jeszcze.

tu nie da się nic powiedzieć, bo zależy od charakteru zdjęć i sposobu naruszenia. Jeśli zdjęcia są autorstwa bardzo znanego autora, to i wartość może być dowolna, sięgać tysięcy czy więcej zł, zaś jeśli to zwykłe fotografie to popatrz na stronach ZPAF - tam są przykładowe tabele stawek za wykorzystanie fotografii.

Powrót