Bezprawne wykorzystanie zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku Zusiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zusiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Otrzymałam ( moja firma)mail od niemieckiej firmy, w j. angielskim ! ,domyślam się , że chodzi o zdjęcie. W załączniku było podobne zdjęcie do zdjęcia wstawinego na naszą stronę www. - Ten sam kuter całkiem inne ujęcie. Nie jestem angielsko języczna a mail najpierw wylądował jako Spam. Kwota jaką się odemnie żada to też 5001,- EUR. Termin zaprzestania publikowania zdjęcia to 06.06.2018. Zdążyłam zawiesić stronę - zdjęcie informatyk wstawił( całkiem inne), jednak też nie nasze. Reklamujemy Region. Strona nie jest komercyjna. Odpisałam na mail'a z wyjaśnieniem, ale odpowiedzi jeszcze nie otrzymałam. W mail'u są podane nry tel. - tylko automat. 1 x w tygodniu -niby czynny. Mam się bać ?

Posłużyliście się grafiką z internetu? Podaliście autora zdjęcia?

LeszsekS napisał:
A co tao ma mieć do rzeczy?

Tyle, że autor zdjęcia może żądać nie tylko zadośćuczynienia za naruszenie praw autorskich, ale również odszkodowania za naruszenie praw majątkowych, jak w przypadku wyroku SA w Łodzi z dnia 4 lutego 2016 r., sygn. akt I ACa 1107/15...

CDZ2015 napisał:
Posłużyliście się grafiką z internetu? Podaliście autora zdjęcia?

Zdjęcie pewnie z internetu. Nie podawaliśmy autora.
Odpowiedziałam mail'em na mail'a. Nic nie podpisywałam, gdyż w ogóle nie wiedziałam o co chodzi. Mail był w j. angielskim i u mnie zameldował się jako SPAM. Na stronie www zlikwidowałam wszystkie zdjęcia.

Jeśli udowodni, że zdjęcia są jego autorstwa możecie liczyć się z wypłatą zadośćuczynienia...

Dzięki za info.
Odpowiedzi na mojego mail'a ( w j. niemieckim) nie otrzymałam jeszcze.
Nie powinnam takiego pisma otrzymać normalną pocztą ? W języku dla mnie zrozumiałym ?
Zakładając, że dochodzi do rozprawy sądowej, w Niemczech ? czy Polsce ?

Sprawa w Polsce.
Skąd powód miałby znać Twój adres?

Z mojej strony www. tam też jest mój adres mail'owy i adres - siedziba firmy. Znalazł zdjęcie ( Firma prawnicza z Berlina mi to wszystko pisała ) więc byli na mojej stronie, gdzie są wszystkie dane.

CDZ2015 napisał:
Tyle, że autor zdjęcia może żądać nie tylko zadośćuczynienia za naruszenie praw autorskich, ale również odszkodowania za naruszenie praw majątkowych, ...
Nie masz pojęcia o czym piszesz. :!:
Zusiek napisał:
Zdjęcie pewnie z internetu. Nie podawaliśmy autora.
...
Zatem z dużym prawdopodobieństwem naruszyliście jego prawa autorskie majątkowe jak i prawa autorskie osobiste, co może wiązać się z roszczeniami cywilnymi z Art. 78. i Art. 79. PA oraz odpowiedzialnością karną z Art. 115. i Art. 116. PA.
CDZ2015 napisał:
Sprawa w Polsce. ...
Ponieważ doszło do naruszenia praw autorskich przez internet, może pozwać przed dowolnym Sądem w kraju UE.

Ostatnia edycja:
Tak też myślałam. Wrzuciłam ten wątek, tutaj, gdyż był już podobny dwa lata temu, pewnie ta sama firma zgłosiła się do Waszego forumowicza- kwota taka sama 5001,- Eur :(. Byłam ciekawa jak tam się to skończyło. Jeżeli do mnie odpiszą lub ponownie się zgłoszą, wezmę Prawnika do negocjacji. Dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi .

Powrót