Bezprawnie wyrzucony ze szkoły publicznej

• Autor wątku Autor wątku Abrahus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abrahus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Sprawa wygląda tak:
1.09.08 - poniedziałek, rozpoczęcie roku szkolnego w nowej szkole(nie przeszedłem 3 technikum i zmieniłem szkołę żeby powtarzać w innej)
mój ubiór: czarna kurtka , glany ,czarne dżinsowe spodenki poniżej kolan z 4 dziurami na prawej nogawce.
Wychowawczyni ostrzega mnie że uczeń powinien być schludny a te spodnie na takie nie wyglądają więc lepiej żebym
je zmienił na inne bo tak nie będe mógł chodzić. Uważam że to wystarczająco schludny ubiór do szkoły więc następne
2 dni chodziłem w tych spodniach do szkoły.
3.09.08 - środa, wychowawczyni przychodzi po mnie pod klasę i mówi żebym szedł z nią do dyrektora, w przedpokoju
pytam się o co jej chodzi a ona stwierdza: "spytam się Pana dyrektora czy możesz chodzić po szkole w takim stroju".
Dodam jeszcze że mam kolczyk pod wargą (małą srebrną kulkę).Wchodzimy do dyrektora który stwierdza od razu że
mój strój jest nieschludny co jest niezgodne ze statusem ucznia , nie zastosowałem sie do zalecenia wychowawczyni
co skutkuje natychmiastowym usunięciem mnie z listy uczniów.
Ponadto :
- uważa że przed wyrzuceniem ucznia nie musi dzwonić do rodzica w podanej sprawie , nie musi dawać uczniowi przedtem
oficjalnej nagany i tłumaczy się że nie wyrzuca mnie ze szkoły tylko cofa decyzje o przyjęciu mnie do niej !!! Na co moim
zdaniem jest już stanowczo za późno gdyż jestem już dodany do listy uczniów w sekretariacie i zapisany w dzienniku.

Jakim prawem pytam?
Kto poda mi definicję schludności?
I zasadnicze pytanie: JAK PISZE SIĘ SKARGĘ DO KURATORIUM OŚWIATY ???

"Obszarpane" spodenki na pewno nie są schludnym ubiorem w szkole. :) Proszę sprawdzić co na ten temat mówi regulamin szkoły.

nie o to mi chodzi co Ty sądzisz o schludnym ubiorze,

moim pytaniem jest , JAK NAPISAĆ SKARGE DO KURATORIUM OŚWIATY ?? W jakiej formie??

[cytat="Abrahus":u0323fbc] JAK NAPISAĆ SKARGE DO KURATORIUM OŚWIATY ?? W jakiej formie??[/cytat:u0323fbc]
Młody człowieku.
Pismo musi sprawiać dobre wrażenie już na pierwszy rzut oka: być czytelne, czyste, schludne, napisane a jeszcze lepiej wydrukowane na dobrym papierze, napisane w poprawnej polszczyźnie, czytelnym pismem lub czcionką. Nie może zawierać błędów ortograficznych ani stylistycznych. Jak na ucznia 3 klasy technikum przystało.

[cytat="Abrahus":30salivx]
...rozpoczęcie roku szkolnego w nowej szkole(nie przeszedłem 3 technikum ..................I zasadnicze pytanie: JAK PISZE SIĘ SKARGĘ DO KURATORIUM OŚWIATY ??? [/cytat:30salivx] no wcale się nie dziwię... nie opanowałeś nawet sztuki zadawania pytań ....- chcesz zapytać o rzecz X , a pytasz o rzecz Y....:)

Janusz M. piszesz co najmniej jakbym robił błąd na błędzie...

mi chodziło rczej czy taka skarga ma jakąś konkretną formę, formułę?
czy wysłac ją listem poleconym czy może inaczej?

prosze jeszcze raz, niech mi ktoś pomoże

Nie zostałeś bezprawnie wyrzucony, gdyż wyglądałeś prowokująco. Uczeń nie może ubierać się w stylu noszonym przez muzyków rockowych. Jest to jeden z elementów wychowania, a do tego szkoła ma nie tylko prawo ale i obowiązek. Nie możesz więc pisać skargi, ponieważ nic nie wskórasz. Musisz zrozumieć, że w świetle obowiązujących zasad szkoła miała rację. Natomiast ponieważ powinieneś ukończyć tą szkołę, musisz walczyć o to, by decyzja została uchylona. W tym celu najskuteczniej jest udać się osobiście do kuratorium do kuratora właściwego dla tej szkoły i przedstawić co się stało, z tym, że tam musisz już wyglądać stosownie do okoliczności i obiecać poprawę. Wtedy kurator ma władzę ci pomóc, może ci też znaleźć inną szkołę. Ale czy z niej skorzysta zależy od twojej postawy.
Z ubiorem rzecz wygląda w ten sposób: ekscentrycznym, celowo niechlujnym wyglądem wyrażasz pogardę dla otoczenia, i dlatego jest to nie do przyjęcia. Weź pod uwagę, że z czasem ochota na wyróżnianie się strojem przejdzie ci ( może jednak zapragniesz wyróżniać się wyszukaną elegancją ), a brak wykształcenia zaważy na całym twoim życiu.

NIE.
Wcale dyrektor nie miał prawa mnie wyrzucić bez żadnej nagany oficjalnej na apelu szkolnym
lub czymś podobnym.Po za tym żeby wyrzucić ucznia ze szkoły zwołuje się rade pedagogiczną
na posiedzeniu której decyduje się czy uczeń ma zostać wyrzucony czy też nie. Racja? :roll:
Prowokujący strój? Prowokujący do czego ? ...dekoltu jakby nie było nie nosiłem ;|
Dodam że po wyrzuceniu z tej szkoły klasa która mnie znała tylko 2 dni zrobiła
awantura wychowawczyni za to moje usunięcie ze szkoły, cała klasa się wstawiła choć tak krótko mnie znali
a wychowawczyni powiedziała tylko żeby nie cwaniakowali bo na nich też coś znajdzie :|

Skoro lepiej wiesz to po co pytasz?? Wybacz, może są środowiska dla których ogolone głowy, kolczyki w dziwnych miejscach ciała, obszarpane ubranie etc etc, są normą, ale nie sądze by można było do nich zaliczyć szkołę.
To doprawy wzruszające, że Twoja klasa się wstawiła za Tobą ale co to ma do rzeczy???

ja sie nie pytam o to co WY o tym sądzicie tylko o to JAK NAPISAĆ SKARGE DO KURATORIUM :|
czytajcie ze zrozumieniem ;/

[cytat="Abrahus":1o9y6l9h]ja sie nie pytam o to co WY o tym sądzicie tylko o to JAK NAPISAĆ SKARGE DO KURATORIUM :|
czytajcie ze zrozumieniem ;/[/cytat:1o9y6l9h]no dobrze przeczytałem twoje pytanie ze zrozumieniem i odpowiadam : napisać skargę do kuratorium należy jasno, zwięźle , zrozumiale oraz czytelnie najlepiej w postawie siedzącej ...., można wszystko napisać odręcznie...można napisać na komputerze podpisując się odręcznie.

ps. Ciebie nie interesuje nasza opinia ,a nas nie interesuje treść tego co napiszesz w ewentualnej skardze... no ale odpowiedź na swoje pytanie otrzymałeś...

Komu nasze rady nie odpowiadają, zawsze może skorzystać z najbliższego biura pisania podań.

Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty

Art. 41. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:
1) zatwierdzanie planów pracy szkoły lub placówki po zaopiniowaniu przez radę szkoły lub placówki;
2) podejmowanie uchwał w sprawie wyników klasyfikacji i promocji uczniów;
3) podejmowanie uchwał w sprawie innowacji i eksperymentów pedagogicznych w szkole lub placówce, po zaopiniowaniu ich projektów przez radę szkoły lub placówki;
4) ustalanie organizacji doskonalenia zawodowego nauczycieli szkoły lub placówki;
5) podejmowanie uchwał w sprawach skreślenia z listy uczniów.

2. Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności:
1) organizację pracy szkoły lub placówki, w tym zwłaszcza tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych;
2) projekt planu finansowego szkoły lub placówki;
3) wnioski dyrektora o przyznanie nauczycielom odznaczeń, nagród i innych wyróżnień;
4) propozycje dyrektora szkoły lub placówki w sprawach przydziału nauczycielom stałych prac i zajęć w ramach wynagrodzenia zasadniczego oraz dodatkowo płatnych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych.

Możesz się powołać na to, że decyzja nie była podjeta przez radę pedagogiczną ( jeżeli tak było ).

Powrót