Bezprawny wpis w BIK- straty materialne

• Autor wątku Autor wątku lechu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lechu35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, nie wiem czy to odpowiedni dział... w razie czego prosze admina o przeniesienie...

Chciałem kupić mieszkanie, jednak jak każdy młody człowiek nie miałem wystarczających funduszów, więc wypełniłem formularz on-line w pasarzu finansowym wp.pl Teraz tylko odbierałem telefony od konsultantów różnych banków i przeprowadzałem z nimi symulacje, sprawdzaliśmy jak wyglądają spłaty kredytu itp.
W końcu znając swoją zdolność kredytową z kilku banków podiołem decyzje i wybrałem jeden z banków który akuratnie znajdował się w mojej miejscowości, sprawdziłem tam zdolność i wyszło pozytywnie na potrzebną mi kwote... Podpisałem u notariusza przy udziale pośrednika nieruchomości umowe przedwstępną i zapłaciłem zaliczke na poczet przyszłego mieszkania.

Gdy już miałem komplet dokumentów udałem się do oddziału banku (...) jednak gdy bank sprawdził mnie w BIK-u okazało się że posiadam przyznany kredyt w innym banku!!! (-kwota zgadzała się z kwotą sugerowaną mi przez jednego z konsultantów)

Długo czekałem na odpowiedź z BIK-u, a gdy ją otrzymałem skontaktowałem się telefonicznie z tym bankiem, jednak nie mieli wogóle numeru wniosku (podanego w BIK) ani takiej kwoty!!! Złożyłem więc reklamacje telefoniczną (nie mam czasu na poczte polską) której czas miał nie przekroczyć 14 dni roboczych. Dziś minoł więc dzwonie i dowiaduje się od bardzo miłej pani że nie mam u nich kredytu na taką kwotę (mam jeden dużo dużo niższy) więc dowiedziałem się tego co oczywiste.

Co moge zrobić w takiej sytuacji? umowa przedwstępna upływa z końcem września, a ja już zapłaciłem 50% notariuszowi i troche właścicielowi a został jeszcze pośrednik....

Czy mam prawo do odszkodowania od banku który bezprawnie(?) przyznał mi kredyt (nic nie podpisałem) i wpisał do BIK? Co robić dalej?

[cytat="lechu35"]
Czy mam prawo do odszkodowania od banku który bezprawnie(?) przyznał mi kredyt (nic nie podpisałem) i wpisał do BIK? Co robić dalej?[/cytat]
Jeśli powstały jakieś szkody, to z pewnością tak.

A najłatwiej moim zdaniem załatwić sprawę, występując do banku o anulowanie umowy kredytowej, jako zawartej bezprawnie (o ile tak rzeczywiście jest) i usunięcie wpisu w BIK. w końcu jest jeszcze trochę czasu na załatwienie Twoich spraw.

[cytat="Kaziutek"]
A najłatwiej moim zdaniem załatwić sprawę, występując do banku o anulowanie umowy kredytowej, jako zawartej bezprawnie [/cytat]

Problem w tym że nie ma żadnej umowy kredytowej... W raporcie BIK jest podany numer wniosku, jednak bank nie ma go odnotowanego w swojej bazie

No to będzie tym łatwiej. Wystarczy wniosek do banku o usunięcie wpisu.

A czy jest możliwość pozwu tego banku za takie praktyki/błędy.
Strasznie dużo nerwów i pieniędzy (rozmowy telefoniczne) mnie to kosztuje
A i tak jestem tam bardzo nie mile witany....

Co więcej w momęcie gdy nie uda mi się do końca września uzyskać kredytu to strace zaliczke, opłate notarialną i opłate dla pośrednika nieruchomości...

Jeśli są/będą jakieś konkretne szkody, to jak najbardziej można. Tylko nie licz za bardzo na zadośćuczynienie za straty moralne, bo nasze sądy dość niechętnie je przyznają.

A szy jest na to jakiś § § § ??

Czy to co oni zrobili jest zgodne z prawem?

[cytat:1b6fjzhj]KC
Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.

Art. 416. Osoba prawna jest obowiązana do naprawienia szkody wyrządzonej z winy jej organu. [/cytat:1b6fjzhj]

Powrót