Bezradny komornik czyli w jaki inny sposób wyegzekfować alimenty?

• Autor wątku Autor wątku dorottaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorottaak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Chciałabym prosić o pomoc w sprawie dotyczącej alimentów zasądzonych na dzieci.
Moj były mąż ma zasądzone alimenty w kwocie 1.300 zł.
Dotychczas płacił ile chciał i kiedy chciał. Przelewy były z regóły co miesiac ale poprzedzone moimi telefonami i prośbami o wpłate pieniędzy. Ex zawsze mowił, że nie wie czy w danym miesiacu będzie miał na spłatę zadłużenia. Kwoty które wpływały na konto były w wysokości 800-1.000zł, w tytule przelewu był wpisane: zabezpieczenie alimentacyjne i nazwisko teściowej a nie byłego męża.
Na początku lipca skierowałam sprawę do komornika w miejscu zamieszkania byłego męża. Do tej pory nie dostałam żadnej informacji od komornika nt tego co udało sie ustalić w sprawie. Pomimio wielu prób rozmowy telefonicznej z paniami praującymi w kancelarii nic nie udało mi sie dowiedzieć, ciągle mnie zbywały. Wątpilwym "sukcesem" komornika była wpłąta na moje konto na początku sierpnia kwoty 400. Pieniadze te były wpacone do kancelarii ok 22 lipca! Kwota która otrzymałam jest znacznei mniejsza od tego co sama wyżebrałam u ex męża!
Dzisiaj udało mi sie porozmawiać z komornikem. Przekazała mi że: były mąż nie pracuje (tzn oficjaknie nie pracuje), nie ma zarejestrowanych pojazdów, komornik był raz w mieszkaniu ex męża ale nikog nie zastał. Poinformoawalam go że były mąż spłąca regularnie 2 kredyty wiec pieniądze musi mieć.
W tej sytuacji dostałam rade, że musze ... czekać! jesli w tym miesiacu nie dostne wpłaty to mam zgłosić na policji w miejscu mojego zamieszkania doniesienei o popełnieniu przestępstwa.
Moje pytanie: czy Komornik może w tej sprawie coś jescze zrobić? Czy to tak funkcjonuje: pracuje na czarno = moze nie płacić? Czy to zawiadomienie mogę zgłosić po 2 miesiącach, czy powinnam dostać wcześniej jakieś zaświadczenie od komornika? Jak jest stanowisko prokuratury skoro płaci jakąś część alimentów? Czy nie jest to umarzane jako niska szkodliwość?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc w zrozwiązaniu tej sytuacji.

czy Komornik może w tej sprawie coś jescze zrobić?
Robi co moze, prosze wierzyc.

Czy to tak funkcjonuje: pracuje na czarno = moze nie płacić?
Praca na czarno - to mowi samo za siebie.

Czy to zawiadomienie mogę zgłosić po 2 miesiącach
Aby doniesienie o popelnieniu przestepstwa z art 209 KK bylo zasadne i mozliwie wszczete, musza uplynac 3 pelne miesiace niealimentacji ze strony pozwanego.
Do pisma trzeba zalaczyc prawomocny tytul wykonawczy posiadajacy klauzule wykonalnosci;

Jak jest stanowisko prokuratury skoro płaci jakąś część alimentów?
Prokuratura zapewne stwierdzi, ze nie wyczerpal wszystkich znamion czynu zabronionego i umorza postepowanie; Obowiazek w pewnym stopniu spelnia (tzn. uporczywie sie od obowiazku ktory na nim spoczywa nie uchyla).

Bardzo dziękuje za odpowiedź ale z tego co rozumiem w tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać na dobrą wolę ze strony ex męża?
Czy to znaczy, że nic już wiecej nie można zrobić?

Niestety ale chyba nie.

Wprawdzie mozna odwolywac sie od decyzji prokuratury ale terminy...
Przy czym jezeli juz rusza, musza zbadac dokladnie sprawe; wezwac pozwanego (...)

Studnia bez dna.

Od siebie proponuje Pani porozmawiac z ojcem dziecka; przedstawic sytuacje, mozliwie poprosic go o wyrozumialosc.

To niestety nie przynosi rezultatów. On w ten sposób sie mści za moją decyzję o rowodzie.

Nic nie poradzimy, zycie nie zawsze uklada sie po naszej mysli.

dorottaak napisał:
Poinformoawalam go że były mąż spłąca regularnie 2 kredyty wiec pieniądze musi mieć.
Proszę wnieść o zajęcie rachunków bankowych dłuznika w tych bankach, w których ma zaciągnięte kredyty. Jeżeli ma tam kredyt, to prawdopodobnie również ma tam także prowadzone konto. Może zadziała.

Powrót