Bezrobocie, a KRUS

• Autor wątku Autor wątku na07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

na07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam nadzieję, że temat jest umieszczony w odpowiednim dziale.
Zacznę od początku. W kwietniu wyszłam za mąż. Mąż kilka lat temu miał przepisane gospodarstwo, opłaca KRUS. Ja w maju skończyłam studia, mam magistra matematyki. Chciałabym pracować w zawodzie, poszłam zarejestrować się jako bezrobotna. I tu zaczął się problem. Pani powiedziała, że jeśli mąż posiada powyżej 2 ha przeliczeniowych ziemi to ja nie mogę być zarejestrowana jako bezrobotna, bo po ślubie mamy wspólność. Moje pytanie brzmi: czy jeśli podpiszemy u notariusza rozdzielność majątkową to będę mogła się zapisać w Urzędzie Pracy? Pytałam o to Panią w UP, odpowiedź była: "chyba tak". Ale taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje, bo zrobimy rozdzielność ( to nie jest za darmo), a i tak nie będę mogła się zapisać jako bezrobotna. Jestem tym zainteresowana, bo po studiach nie mam żadnej praktyki i jest nikła szansa abym znalazła pracę, chciałam zacząć od stażu, a do tego to muszę być zarejestrowana. Myślałam również o założeniu własnej firmy, w takiej sytuacji można się starać o dofinansowanie z UP ( oczywisty warunek to bezrobocie przez minimum miesiąc.
Inna sprawa dotyczy ubezpieczenia. Obecnie mam jeszcze ubezpieczenie wykupione w ramach studiów, które kończy się na koniec września. Więc jeśli nie będę mogła się zarejestrować to będę musiała się dopisać do ubezpieczenia męża do KRUSu jako domownik, tak?

Pani w UP się pomyliła... Skoro mąż miał "przepisane" gospodarstwo przed ślubem, to nie wchodzi ono do wspólności majątkowej i nie jest Pani jego współwłaścicielem.
Natomiast musi Pani mieć świadomość, że jako współmałżonek rolnika "automatycznie" podlega Pani ubezpieczeniu w KRUS i powinna płacić składki na ubezpieczenia społeczne. I to właśnie dlatego nie może Pani się zarejestrować jako bezrobotna - do czasu, aż nie uzyska Pani decyzji z KRUS, iż nie podlega ubezpieczeniom społecznym.
Rozdzielność majątkowa nic nie zmienia w tym kontekście.

Ja jeszcze nie płaciłam składek do KRUS. Myśli Pan, że jeśli dostanę zaświadczenie z KRUSu, że nie jestem ubezpieczona to to wystarczy aby się zarejestrować w Urzędzie Pracy?

Tak... z tym, że powinna Pani być - i tu szkopuł.

PS. Proponuję kontakt z KRUS, bo odsetki lecą...:(

Powrót