Bezrobocie - pare informacji

• Autor wątku Autor wątku pawlo120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam zamiar odbyc staż. Dlatego zarejestrowałem się jako bezrobotny. I tutaj pojawia mi sie pare pytań:
- Jak długo moze trwac staż i kto to ustala??
- Czy UP wystawia mi jakąś książeczke ubezpieczeniową czy coś takiego?
- Czy należy mi się zwrot kosztów dojazdu na staż?? Jeśli tak to jak to zrobic?

Oczywiście Pani w UP nie poinformowała mnie o tym. Dowiedziałem się od kolegi, który też ma zamiar isc na staż. Prosze o pomoc

Staż może trwać od trzech do dwunastu miesięcy, ustala prawdopodobnie pracodawca.

nalezy ci sie zwrot za dojazd np samochodem,autobusem.Tylko trzeba przedstawic bilet lub fakture,a jak ona ci nie powiedziala to sam zapytaj

na zwrot kosztów dojazdu wystarczy okazać zaświadczenie z PKS z miesięczną ceną najbliższej trasy z domu do miejsca pracy-stażu i to jest refundowane a jezdzić możesz czym chcesz rowerem, samochodem, helikopterem :) tym na co Cię stać :D

książeczki ubezpieczeniowej nie dostaniesz, ale dają taki żałosny świstek papieru, na którym co miesiąc przystawią Ci pieczątkę i to wystarcza do korzystania z bezpłatnej służby zdrowia w ramach NFZ

pawlo120 napisał:
Jak długo moze trwac staż i kto to ustala?
Staż może trwać od 3 do 6 lub do 12 miesięcy. Do 12 miesięcy w przypadku bezrobotnych do 25 roku życia oraz w przypadku bezrobotnego, w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, który nie ukończył 27 roku życia. Czas trwania stażu ustalany jest w umowie zawieranej pomiędzy urzędem pracy a organizatorem stażu.
pawlo120 napisał:
Czy UP wystawia mi jakąś książeczke ubezpieczeniową czy coś takiego?
Formy potwierdzenia ubezpieczenia zdrowotnego są różne. Zobacz informacje w tym temacie.
pawlo120 napisał:
Czy należy mi się zwrot kosztów dojazdu na staż?? Jeśli tak to jak to zrobic?
Możesz ubiegać się o taki zwrot - ale jego przyznanie nie jest obligatoryjne. O to czy Twój urząd pracy zwraca koszty i na jakich zasadach musisz bezwzględnie pytać w samym urzędzie.

Powrót