bezrobocie po szkole

• Autor wątku Autor wątku Adamo011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamo011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałbym zapytać czy jest jakiś okres czasu po szkole Technikum ( matury mam w maju, a egzamin zawodowy w czerwcu) żeby się zarejestrować na bezrobociu? jeśli tak to ile?
Drugie moje pytanie to takie: Słyszałem, że jeśli chcę odbyć gdziekolwiek staż to muszę się zarejestrować w urzędzie pracy czy to prawda?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Adamo011 napisał:
czy jest jakiś okres czasu po szkole Technikum żeby się zarejestrować na bezrobociu? jeśli tak to ile?
Nie. Rejestracja w PUP jest czynnością dobrowolną, zatem nie ma określonego terminu na jej dokonanie. W PUP rejestruje się osoba, która jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy i deklaruje chęć pomocy ze strony PUP w celu poszukiwania pracy.
Adamo011 napisał:
Słyszałem, że jeśli chcę odbyć gdziekolwiek staż to muszę się zarejestrować w urzędzie pracy czy to prawda?
Staże organizowane są nie tylko PUP, choć te z PUP są najpopularniejsze i chyba najbardziej uregulowane prawnie. Jednak staże coraz częściej organizują szkoły/uczelnie, firmy szkoleniowe, stowarzyszenia itp. ... najczęściej w ramach projektów współfinansowanych z UE. Niekoniecznie też, aby do nich przystąpić trzeba posiadać status osoby bezrobotnej, ale to już jest sprawa indywidualna danej instytucji czy projektu, który realizuje.
Jeśli chodzi o staż z PUP, to konieczny jest status osoby bezrobotnej i spełnienie warunków udziału w programie. Szczegóły znajdziesz tutaj http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Ostatnia edycja:
Powrót