Bezrobocie - ubezpieczenie - urząd pracy.

• Autor wątku Autor wątku człowiek_pracujący
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

człowiek_pracujący

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Cześć,
ponownie proszę o poradę.

19.12. mija 30 dni od momentu rozwiązania umowy o pracę, a zatem kończy mi się ubezpieczenie zdrowotne.
Mam nową pracę. Zacznę ją od 01.02.17 r., jednak do tego czasu chcę być ubezpieczony.
Chcę zarejestrować się jako bezrobotny w urzędzie pracy, aby zachować ciągłość prawa do opieki zdrowotnej. Czy jeśli w międzyczasie (od zarejestrowania do 01.02.17 r.) urząd pracy znajdzie mi pracę, którą odrzucę, to od razu skreślą mnie z listy bezrobotnych i anulują ubezpieczenie? Jak to wygląda?
Nie chcę pomocy od UP w kwestii znalezienia zatrudnienia bo w sumie już je mam - chcę mieć tylko ubezpieczenie zdrowotne do momentu podpisania umowy z nowym pracodawcą.
Jeśli jest jakiś inny sposób jak mogę to załatwić, to bardzo proszę o informację. Nie chcę ubezpieczać się sam w NFZ bo nie chcę im płacić składek.
Na podst. umowy o pracę byłem zatrudniony od 01.08.12. do 19.11.16.
Dziękuję za poradę,
pozdrawiam.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami bezrobotnym jest osoba zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Natomiast rejestrując się w Urzędzie Pracy osoba oświadcza, że jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy jest to podstawowy warunek dla ubiegającego się o zarejestrowanie. Od momentu rejestracji bezrobotny jest objęty ubezpieczeniem zdrowotnym NFZ. Jednak należy pamiętać że osoba zarejestrowana jako bezrobotna oprócz praw posiada też liczne obowiązki wynikające z przepisów prawa do których Urząd Pracy zobowiązany jest się również stosować m.in aktywizacja bezrobotnego.
Zatem od momentu rejestracji musisz być gotowy na wypełniania obowiązków, jakie spoczywają na osobie zarejestrowane w Urzędzie Pracy.

Dzięki..czyli widzę że w mojej sytuacji pozostaje mi dobrowolne ubezpieczenie w NFZ...martwi mnie jedynie wysokość składki, ok. 400zł /mc.
Czy może z facji faktu, że obecnie nie osiągam żadnych dochodów, jest możliwość zmniejszenia/zniesienia tej składki?

Czy lata ukończenia studiów zaocznych i otrzymanie mgr. Wliczane jest do lat pracy? Lata pracy od 2000r. Do 2018r. Mam ciągłość lat.

człowiek_pracujący napisał:
Cześć,
ponownie proszę o poradę.

19.12. mija 30 dni od momentu rozwiązania umowy o pracę, a zatem kończy mi się ubezpieczenie zdrowotne.
Mam nową pracę. Zacznę ją od 01.02.17 r., jednak do tego czasu chcę być ubezpieczony.
Chcę zarejestrować się jako bezrobotny w urzędzie pracy, aby zachować ciągłość prawa do opieki zdrowotnej. Czy jeśli w międzyczasie (od zarejestrowania do 01.02.17 r.) urząd pracy znajdzie mi pracę, którą odrzucę, to od razu skreślą mnie z listy bezrobotnych i anulują ubezpieczenie? Jak to wygląda?
Nie chcę pomocy od UP w kwestii znalezienia zatrudnienia bo w sumie już je mam - chcę mieć tylko ubezpieczenie zdrowotne do momentu podpisania umowy z nowym pracodawcą.
Jeśli jest jakiś inny sposób jak mogę to załatwić, to bardzo proszę o informację. Nie chcę ubezpieczać się sam w NFZ bo nie chcę im płacić składek.
Na podst. umowy o pracę byłem zatrudniony od 01.08.12. do 19.11.16.
Dziękuję za poradę,
pozdrawiam.

Przecież chodziło zaledwie o dwa miesiące! Mało który Urząd działa tak sprawnie, żeby od razu coś komuś wciskać (skierowanie do jakiegoś pracodawcy). Poza tym zawsze można powiedzieć coś w stylu: "jestem w trakcie załatwiania pracy - prawdopodobna data rozpoczęcia pracy to....., ale rejestruję się ze względu na ubezpieczenie i np. możliwość korzystania z doradztwa zawodowego".
Drugie rozwiązanie: zarejestrować się na tydzień lub dwa i wyrejestrować się na własne życzenie, przedłużając tym samym swoje ubezpieczenie. Poza tym nawet jeśli Urząd wyrejestruje kogoś na skutek tego, że zarejestrowany nie przyjmie skierowania do pracy, to od momentu wyrejestrowania, bezrobotny też ma miesiąc ubezpieczenia.

Maugosias, odpowiadasz na post sprzed 2 lat.

Powrót