Bezrobocie, urząd , jak się wyrejetrować, proszę o rade

• Autor wątku Autor wątku diana_black
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diana_black

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zarejestrowałam, się na bezrobocie i teraz chcę się wyrejestrować, nie zamierzam podejmować pracy, ani nigdzie wyjeżdżać, po prostu chcę się wyrejestrować, nie jest mi ono potrzebne i nie chcę stawiać się na spotkania. Jak to zrobić? Wiem, że jeśli nie stawię się na spotkanie to mogę , zostać wykreślona automatycznie, ale wolałabym załatwić to sama. Czy mogę z własnej woli wyrejestrować się z bezrobocia, nie podając powodu? Czy jeśli pójdę do urzędu i powiem, że chcę się wyrejestrować z bezrobocia, mogę mieć jakieś w problemy, jeśli powiem, że nie, nie znalazłam pracy po prostu , chcę zrezygnować? Nie wiem , jak to załatwić, bo wszędzie dowiaduję , się że z urzędu można się wyrejestrować podając powód i dołączając umowe np.o prace a co w sytuacji, gdy takowej umowy nie ma?

diana_black napisał:
Jak to zrobić?
Po prostu proszę złożyć w PUP pisemne oświadczenie, że rezygnuje Pani z rejestracji jako osoba bezrobotna. Ani nie trzeba podawać powodu, ani nie będzie żadnych konsekwencji.

Kosssz napisał:
Po prostu proszę złożyć w PUP pisemne oświadczenie, że rezygnuje Pani z rejestracji jako osoba bezrobotna. Ani nie trzeba podawać powodu, ani nie będzie żadnych konsekwencji.[/QUOT

dziękuję bardzo, jak złożyć takowe oświadczenie? czy wystarczy pójść do urzędu zgłosić rezygnację i tam napisać własnymi słowami rezygnację? czy muszę wypełniać jakiś formularz? Poza dowodem osobistym porzebne są jakieś inne dokumenty?

diana_black napisał:
czy wystarczy pójść do urzędu zgłosić rezygnację i tam napisać własnymi słowami rezygnację? czy muszę wypełniać jakiś formularz?
Powinno wystarczyć własnymi słowami, ale dopyta się już Pani na miejscu... niektóre urzędy mają gotowe formularze. Po prostu proszę powiedzieć, że chce się Pani wyrejestrować na własny wniosek.
diana_black napisał:
Poza dowodem osobistym porzebne są jakieś inne dokumenty?
Długopis;)

Powrót