Bezrobocie zasilek i nauka jezyka niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku JedynaTakaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JedynaTakaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zglaszam się tutaj do państwa z ogromną prośbą o udzielenie mi informacji.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco:
Do niemiec przyjechalam 20 maja 2013 roku po czym na nastepny dzien zaczelam prace w tzw life firmie moja umowa wiec trwala od 21.05.2013 do 28.02.2014 po czym dostalam kolejna umowe roczna od 01.03.2014 do 28.02.2015 a nastepnie kolejna umowe roczna ktora konczy sie 29.02.2016r odpowiednio wczesnie tj w listopadzie zglosilam ten fakt w arbeitsamcie.Jednakze firma w ktorej pracuje nie wymagala ode mnie znajomosci jezyka niemieckiego.Majstrowa jest polka ktora w razie niejasnosci tlumaczy.Szef zagrozil iz umowy w tym roku nie beda przedluzane tym ktorzy maja prywatne mieszkania (nie korzystaja z jego firmowych). Ja od niecalych 5 miesiecy zameldowana jestem na prywatnym mieszkaniu...wczesniejsze meldunki byly na mieszkaniach firmowych
Pytania do was:
1) Czy jesli niemam niemieckiego obywatelstwa ani nawet pochodzenia arbeitsamt jest w stanie zaoferowac mi jakis zasilek na czas poszukiwan pracy?
2) Bardzo chcialabym isc na kurs jezyka niemieckiego najlepiej w czasie mojego bezrobocia by nie kolidowalo to z praca nadmiernie.Czy mam taka mozliwosc? Jesli tak jak moge ubiegac sie o taki sprachkurs w arbeitsamcie i czy bede musiala doplacac do niego?
3)Czy w czasie uczeszczania na kurs z arbeitsamtu moge dorabiac w formie basis a takze czy to iz wyrazam chec uczestnictwa w kursie nie zmniejszy mojego ewentualnego zasilku?

Liczy się czas pracy na przestrzeni bodajże dwóch lat, więc masz przepracowany wymagany okres, dlatego radzę odwiedzić Agentur fuer Arbeit i wnioskować o zasiłek dla bezrobotnych, w ogóle w wypowiedzeniu dają na to chyba 3 dni. Dowiedz się, czy możesz złożyc wniosek jeszcze przed ustaniem stosunku pracy. Ogólnie masz pełne prawa do tego zasiłku (chyba 80% dotychczasowej pensji). Powodzenia

Na ALG1 wysokosc zasilku to 60% uposazenia netto dla osoby bezdzietnej, dla osoby z dzieckiem 67%.
Jezeli Arbeitsberater podczas rozmowy z Toba uzna, ze potrzebny Ci kurs jezykowy to sam Cie na niego skieruje i Job Center zfinansuje Ci ten kurs. Jesli jednak oceni Cie jako osobe komunikatywna w jez.niemieckim to zapomnij. Normalnie kurs trwa ok 6-7 miesiecy, od pon do pt. okolo 4-5 godzin dziennie, konczy sie egzaminem koncowym i uzyskaniem cetyfikatu na poziomie B1. Dwukrotne niezdanie egzaminu moze skutkowac tym, ze Job Center zarzada zwrotu poniesionego wydatku za Twoj kurs.
Druga sprawa jest taka: jesli jestes osoba samotna to mozesz liczyc na pomoc z Job Center w postaci doplaty do mieszkania(przedstawiasz umowe najmu mieszkania), gdyz ALG1 nie moze byc nizszy niz ALG2, ale....
Jezeli masz partnera, to zanim Job Center doloyzy Ci do czegokolwiek 1euro zarzadaja od niego lohnow z wyplaty, bo moze sie okazac, ze zarabia na tyle duzo ze w sytuacji kiedy Ty jestes bez pracy, jego stac, aby Cie wspomoc finansowo.
Mimi job w Twoim wypadku sie nie oplaca, bo to jest umowa bez ubezpieczenia. Jedyne co mozesz to poszukac pracy do 160 euro, inaczej potraca Ci z ALG1. Powodzenia.

Powrót