bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku kastok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kastok

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam jestem zatrudniona u niemieckiego pracodawcy powyżej 6 miesięcy, chciałam sie dowiedzieć jak wygląda sytuacja gdy zostaję zwolniona przez pracodawcę, chodzi mi konkretnie o zasiłek dla bezrobotnych:
1) jakie dokumenty mam otrzymać od pracodawcy aby się zarejestrować w urzędzie
2) po ilu miesiacach należy mi się zasiłek
3) jak długo pobiera sie zasiłek w niemczech
4) ile wynosi zasiłek
Pozdrawiam.

Jesli pod pojeciem "bezrobocie" masz na mysli ALG I, to ci nie przysluguje, bo do tego trzeba miec przepracowanych 12 miesiecy. Ew. bedziesz miec prawo do socjalu (Hartz IV), podczas ktorego bedziesz musiala sama aktywnie starac sie o jak najszybsze znalezienie nowe pracy i te starania udowodnic comiesiecznymi podaniami o prace u minimum kilku pracodawcow

dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Tak to prawda, musisz miec przepracowanych 12 miesiecy w ostatnich 24miesiacach (tak sie tu liczy)zeby miec prawo do zasilku.Na 3 miesiace przed koncem umowy zglaszasz sie do urzedu pracy I dostajesz dokumenty które wypelnia twoj pracodawca. W momencie gdy twoje dokumenty Sa skompletowane, dzwonisz (albo idziesz ) do urzedu i tam ci wyznaczaja date oddania dokumentów. Nastepnie otrzymujesz od nich pośwadczenie ile dostajesz i na jaki okres.
Generalnie nalezy sie 60%od zarabianej kwoty , to oczywiście wariuje w zaleznosci od twojej grupy podatkowej, i posiadania dzieci.
Jesli chodzi o zasilek Hartz IV to musisz sie popytac czy to ci sie nalezy. Oni Sa dosyc uczuleni na ludzi z nowych krajow UE i czesc szukaja dziury w calym zanim cokolwiek przyznaja

Powrót