Bezrobotne

• Autor wątku Autor wątku agolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
agolka

agolka

Użytkownik
Odpowiedzi
295
Mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych w Polsce.
Dokonałam tzw. transferu do Niemiec tzn. złożyłam druk U2.
Czy należy się ALGI czy ALGII?. Niemcy powiadomili Polskę, że się zarejestrowałam tu w Niemczech na druku 009, ale nie przekazali kolejnego druku 013, że nadal jestem bezrobotna, co za tym idzie nie dostałam jeszcze polskiego zasiłku . Jakie są procedury transferu zasiłku i jak to wygląda w praktyce?. Mam już Aufenthaltstitel, przyznany KG. Jednak prawo do bezrobotnego dostałam odmowę, ze względu na brak wystarczającego okresu składkowego , co było oczywistą bzdurą. Zażyczyli sobie kolejny druk U1, ale do dziś cisza i nie wiem czy w końcu należy się mi się status osoby bezrobotnej.?

mam tylko polskie i dzięki za link. Wszystko pięknie pisze, a w praktyce to totalna męka żeby wszystko to formalnie załatwić.

zawsze mozesz dostac doplate do utrzymania z ALGII(nawet mając ALGI) ,ale beda brac pod uwage dochody calej rodziny
transferowac zasilki ALGI mozna chyba tylko 3 miesiace?

Tak na 3 miesiące, później można jeszcze przedłużyć na kolejne 3 miesiące, ale teraz po transferze nie mam ani ALGI, ani II, a nawet polski zasiłek mam wstrzymany, bo niemiecki urząd nie wysłał do Polski druku 013 :-x mimo woli podnosi mi się ciśnienie, to już trwa 3-ci miesiąc, jak załatwiam ten transfer, a ja nie dostałam nawet złotówki.:o Niby wszystko takie proste, a tak trudno to zakończyć.

Od 1 maja 2010 r. w krajach Unii Europejskiej obowiązują nowe przepisy dotyczące koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, w tym transferu zasiłków dla bezrobotnych: rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 i rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009.

Osoba bezrobotna, która uzyskała prawo do świadczeń z tytułu bezrobocia w państwie swojego ostatniego zatrudnienia, którym był kraj Unii Europejskiej i wraca do Polski w celu poszukiwania pracy, ma prawo do transferu zasiłku dla bezrobotnych. Należy w tym celu uzyskać odpowiedni dokument U2 uprawniający do transferu zasiłku (dotychczas był to formularz E 303).
Transfer zasiłków dla bezrobotnych z krajów Unii Europejskiej, powroty.gov.pl - Masz PLan na powrót?

Czy urzędy pracy zostały przeniesione z polski do państw UE.
Polacy powracający do kraju z UE mogą robić takie transwery ale na odwród to chyba nie działa.
Niech się ktoś wypowie kto ma obywatelstwo tylko polskie zamieszkał w niemczech i dokonał takiego transferu i ma pełną pomoc państwa niemieckiego.

Dzięki za odp. Prawdopodobnie strona polska już naliczyła mi zasiłek za styczeń ,więc go kiedyś dostanę, a na pozostałe sprawy czekam

Powrót