Bezrobotny a umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku submarin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

submarin

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Czy osoba bezrobotna może być zarejestrowana w urzędzie pracy i jednocześnie zatrudniona na umowę o dzieło? ćzy z takiej umowy są odprowadzane składni na ubezpieczenie zdrowotne?
bynio

submarin napisał:
Czy osoba bezrobotna może być zarejestrowana w urzędzie pracy i jednocześnie zatrudniona na umowę o dzieło?
Nie jako bezrobotna.

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy i otrzymałem status bezrobotnego. Chodziło mi o ubezpieczenie tylko i wyłącznie. Posiadam stronę internetową na której umieszczam różne reklamy z których się rozliczam co roku z Urzędem skarbowym i co miesiąc mam z tych reklam pieniądze. Posiadam umowę o dzieło.
Nie wiedziałem, że w takim przypadku nie można zarejestrować się na bezrobocie. Chcę przepisać te reklamy na znajomego by ta umowa nie była na mnie wtedy nie będzie problemu. Tylko, że nie wiem co aktualnie mam zrobić, czy zgłosić Urzędowi Pracy, że nie wiedziałem, że takie coś trzeba zgłaszać, czy wyrejestrować się z bezrobocia i ponownie zarejestrować i dopiero wtedy to zgłosić ? Ja umowę o dzieło z tymi reklamami mam z 3 lata w między czasie byłem na bezrobociu zarejestrowany ze 3 razy. Dlatego boję się, że to wszystko wyjdzie i dostanę jakąś karę a pewnie przy rozliczeniu w skarbówce Urząd pracy dojdzie do tego. Co zrobić ?

Kamiloss88 napisał:
Chodziło mi o ubezpieczenie tylko i wyłącznie.
W takim razie nie powinieneś w ogóle się rejestrować. PUP to nie ubezpieczalnia dla leni.
Kamiloss88 napisał:
Chcę przepisać te reklamy na znajomego by ta umowa nie była na mnie wtedy nie będzie problemu.
A pieniądze będziesz dalej zarabiać?

Kamiloss88 napisał:
Ja umowę o dzieło z tymi reklamami mam z 3 lata w między czasie byłem na bezrobociu zarejestrowany ze 3 razy. Dlatego boję się, że to wszystko wyjdzie
Bo wyjdzie... prędzej czy później. Pytasz co robić? Jak najszybciej udać się do PUP i przyznać się, że za każdym razem kłamałeś dokonując rejestracji oświadczając, że nie świadczysz pracy. Na Twoje szczęście PUP nie może Cię samoistnie ukarać, a co zrobi z Twoimi oświadczeniami, w których poświadczałeś nieprawdę, tego nie jestem w stanie przewidzieć.
I radzę nie zwlekać.

Ostatnia edycja:
A nie lepiej by było jechać do Urzędu i się wyrejestrować, następnie przepisać te reklamy na kogoś innego po czym ponownie się zarejestrować i przy rejestracji powiedzieć, że wcześniej miałem umowę o dzieło ?

Kamiloss88 napisał:
następnie przepisać te reklamy na kogoś innego po czym ponownie się zarejestrować
Czyli rezygnujesz też z zarobku?

Kamiloss88 napisał:
A nie lepiej by było jechać do Urzędu i się wyrejestrować, następnie przepisać te reklamy na kogoś innego po czym ponownie się zarejestrować i przy rejestracji powiedzieć, że wcześniej miałem umowę o dzieło ?
Nie, nie lepiej. I tak się wszystko prędzej czy później wyda, więc nie ma co kombinować, tylko przyznać się do błędu... i to jak najszybciej.

A jeśli jest umowa dzierżawy powierzchni strony na której znajdują się reklamy a nie umowa o dzieło to czy trzeba to zgłaszać UP ?

Kamiloss88 napisał:
A jeśli jest umowa dzierżawy powierzchni strony na której znajdują się reklamy a nie umowa o dzieło to czy trzeba to zgłaszać UP ?
A jakie to ma w Twojej sytuacji znaczenie skoro od dawna masz zawartą umowę o dzieło, a umowę dzierżawy?
Nie szukaj na siłę "wyjścia" z tej sytuacji, bo po pierwsze go nie ma, a po drugie nie pomagamy w kombinowaniu.

Jedynym wyjściem jest tutaj bezzwłoczne zgłoszenie do PUP świadomej... "pomyłki" oraz nadzieja, że PUP nie przekaże Twoich niezgodnych z prawdą oświadczeń do odpowiednich organów z uwagi na tzw. niską szkodliwość społeczną czynu.

Ostatnia edycja:
Pytam ponieważ mam parę takich umów są to i umowy o dzieło i umowy dzierżawy. Więc ponawiam pytanie czy taką umowę trzeba zgłaszać ?

Skoro szukasz konkretnej odpowiedzi, to może jasno napisz jakie umowy i w jakich okresach miałeś/masz zawarte i w jakich dokładnie okresach byłeś zarejestrowany jako osoba bezrobotna.
Z tego co napisałeś wcześniej
Kamiloss88 napisał:
Ja umowę o dzieło z tymi reklamami mam z 3 lata w między czasie byłem na bezrobociu zarejestrowany ze 3 razy.
jasno wynika, że rejestrując się w PUP w trakcie umów o dzieło i miałeś prawa do nabycia statusu bezrobotnego.... i żadne umowy dzierżawy Cię nie ratują. Co teraz należy zrobić udzieliłam już odpowiedzi w poście nr 5 i 9.

Ostatnia edycja:
Ja rozumiem. Ale mam umowy z 6 firmami z czego 3 to umowy o dzieło i 3 umowy dzierżawy. Będąc w Urzędzie Pracy przyznam się do tych umów o dzieło ale nie wiem czy mam też zgłaszać umowy dzierżawy czy to jest konieczne ?

Nie chciałabym zakładać nowego wątku, więc napiszę tutaj. Mam podpisaną umowę o dzieło, z której nie chciałabym rezygnować. Nie są to duże pieniądze (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Chodzi o to, że otrzymałam możliwość nowej pracy z umową o pracę, ale pracodawca wymaga żebym była zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna, bo otrzymywałby z urzędu na mnie dofinansowanie na zus. Czy mogę zarejestrować się w urzędzie mimo tej umowy o dzieło? W końcu za jakieś 3 tygodnie i tak będę zatrudniona, więc byłaby to tylko chwilowa sytuacja.

Layla1988 napisał:
Czy mogę zarejestrować się w urzędzie mimo tej umowy o dzieło?
Jako bezrobotna nie, jedynie jako poszukująca pracy... natomiast pracodawca dofinansowania i tak nie otrzyma, bo może je uzyskać z PUP tylko za zatrudnienie osoby bezrobotnej.

Ostatnia edycja:
Albo rybki albo akwarium.
Powiedziałabym raczej, że dwie małe rybki, bo przy obecnych wynagrodzeniach z jednej skromnej rybki człowiek nie wyżyje, stąd moje pytanie. Nie trzeba od razu być uszczypliwym.

Powrót