Bezrobotny a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku miru1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobrze rozumiem, czy UP nałoży na mnie jakąś grzywne? bo tego obawiam się najbardziej,wybieram sie tam dzisiaj i wole wiedzieć co mnie czeka :-(

Ustawa o promocji zatrudnienia mówi:
Art.*119.* 2.*Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł.

Jednak w twoim przypadku ww przepis nie bedzie miał zastosowania.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za informacje ;-) czyli prawdopodobnie zapłacę tylko za ewentualne lecznie w tym okresie kiedy nie legalnie byłam zarejestrowana w UP?

UrzadPracy1 napisał:
Dziękuje za informacje ;-) czyli prawdopodobnie zapłacę tylko za ewentualne lecznie w tym okresie kiedy nie legalnie byłam zarejestrowana w UP?

ewentualnie tak.

Mam pytanie co znaczy że bede wracać pieniądze do NFZ jeśli leczenie było znaczące? przez te 2 lata mialam pare wizyt u dermatologa, dentysty i lekarza rodzinnego czy dużo będę wracać? Proszę o odpowiedź.

UrzadPracy1 napisał:
Mam pytanie co znaczy że bede wracać pieniądze do NFZ jeśli leczenie było znaczące? przez te 2 lata mialam pare wizyt u dermatologa, dentysty i lekarza rodzinnego czy dużo będę wracać? Proszę o odpowiedź.
Nie wiem ile. przykład z tego tygodnia: osoba od 2012 roku była dwa razy w szpitalu, dwa razy było u niej pogotowie, oprócz tego kilka standardowych wizyt u lekarza pierwszego kontaktu i refundacja leków. Koszt ponad 8 000 zl do zapłaty.
Wcześniej ktoś miał 7 dniowy pobyt w szpitalu i jakieś badania, do zapłaty było 4700. Ale nie wiem na ile skuteczna jest windykacja nfz

Ostatnia edycja:
Rozumiem, mam nadzieje że nie bede miała takich wysokich kwot. Nie bylam w szpitalu tylko ten lekarz pierwszego kontaktu, dermatolog i dentysta i pewnie leki eh uzbiera się pewnie sumka :-/

Powrót