Bezrobotny bez prawa do zasiłku a zwolnienie lekarskie.

• Autor wątku Autor wątku Zielony89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zielony89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam!! Proszę mi wybaczyć jeśli powielam jakiś temat ale nie mogę znaleźć interesujących mnie informacji. Chciałbym się dowiedzieć czy będąc zarejestrowanym w PUP jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku(nie odbywam w chwili obecnej żadnych szkoleń,staży itd.) jest sens brać od lekarza zwolnienie lekarskie?? Stwierdzono u mnie zaburzenia lękowo-depresyjne i proponowano zwolnienie, ale ja odmówiłem bo w sumie od czego brać zwolnienie skoro i tak się nie pracuje? Czy w sytuacji takiego zwolnienia mam prawo spodziewać się jakieś pomocy finansowej od państwa??Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Sama rejestracja w PUP jako osoba bezrobotna oznacza, że jest Pan gotów podjąć pracę w każdej chwili. Jednak w przypadku kiedy aktualny stan zdrowia to Panu uniemożliwia należy ten fakt poświadczyć/udokumentować w PUP.
O ile dla osób pobierających świadczenia z PUP wymagany jest druk ZUS ZLA poświadczający niezdolność do pracy, o tyle osoby bez świadczeń pieniężnych mogą dostarczyć zaświadczenie lekarskie.
Żadna pomoc finansowa niezależnie czy przedstawi Pan zwolnienie lekarskie ZUS ZLA czy też zwykle zaświadczenie lekarskie w taj sytuacji nie przysługuje.

Witam!! Bardzo dziękuje za odpowiedz. Dodam tylko że w wyniku zmiany przepisów teraz trzeba przedstawiać zwolnienie zawsze na druku ZUS ZLA nawet w sytuacji bez świadczeń pieniężnych. Pozdrawiam!!!

W sumie miałbym jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Skoro mam problemy zdrowotne i leczę się w tym kierunku ale te zaburzenia w mojej ocenie nie przeszkadzają w podjęciu pracy to czy mam obowiązek (chodzi mi głównie o konsekwencje prawne) zgłaszać ten fakt o leczeniu do PUP??Bardzo bym prosił o odpowiedz jeszcze na to pytanie za którą z góry dziękuje.

Zielony89 napisał:
W sumie miałbym jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Skoro mam problemy zdrowotne i leczę się w tym kierunku ale te zaburzenia w mojej ocenie nie przeszkadzają w podjęciu pracy to czy mam obowiązek (chodzi mi głównie o konsekwencje prawne) zgłaszać ten fakt o leczeniu do PUP??Bardzo bym prosił o odpowiedz jeszcze na to pytanie za którą z góry dziękuje.

Witam!! Mógłbym otrzymać odpowiedź na to pytanie? Bardzo proszę:)

Powrót