Bezrobotny nie powiadomił urzędu o podjęciu pracy na umowę o dzieło.

• Autor wątku Autor wątku slawomir14@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawomir14@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jestem zarejestrowanym bezrobotnym. Podjąłem się pracy na umowę o dzieło dokładnie 21 lipca skończyłem pracować 1 sierpnia. Przez ten okres nie powiadomiłem urzędu pracy o podjęciu zatrudnienia ponieważ pracowałem po 12h i gdy wracałem urząd pracy już był zamknięty. Dowiedziałem się że urząd należy powiadomić o podjęciu pracy w ciągu 7 dni inaczej podlega się każe grzywny. Co mam zrobić minęło już 12 dni od rozpoczęcia pracy. Obecnie już ją skończyłem. Nie chcę dostać grzywny tylko dla tego że niemiałem możliwości powiadomienia urzędu.

Miałeś możliwość powiadomienia listem. Powiadom ich teraz, jeśli przyjdzie grzywna to ją odrzuć prosząc o skierowanie sprawy do sądu, wtedy Sąd Cię wysłucha i na 99% umorzy, bo w kończ zgłosiłeś.

Powiadomienie pomimo upływu 7 dni, ale przed wszczęciem kontroli powoduje, iż grzywny nie ma.

witam
mam trochę podobny problem tylko że dotyczy umowy o pracę. Pracowałem na okres próbny przez miesiąc (sierpień), nie zgłosiłem tego do pup, dlatego że nie podpisano ze mną żadnej umowy i nie wiedziałem czy w ogóle będzie podpisana i na ile (podpisanie nastąpiło dopiero w dniu rozwiązania umowy).
Nie wiem co mam teraz zrobić, powiadomić PUP i im wyjaśnić tą sprawę czy to już za późno?

Ostatnia edycja:
Witam
Podjęłem 2 dni temu zatrudnienie z tego co się orientuje musze poinformowac urzad pracy o podjęciu zatrudnienia w przeciągu 7 dni. Niestety PUP pracuje do 14:30 i fizycznie nie jestem wstanie tam dojechać - mimo że kończe prace o 14 przejechanie przez zatłoczone miasto w pół godziny jest niemożliwe a w pierwszych dniach nie chaciałbym sie zwalniac!!!Wiem że moge wysłać listownie PUP informacje o podjeciu pracy i stad moje pytanie!!Co powinno znaleść sie w liście: jakieś oświadczenie o podjęciu pracy czy może kopia umowy o prace???z góry dziękuje za pomoc

Coś w stylu: "Zawiadamiam, iż z dniem .... podjąłem pracę na podstawie umowy o pracę."
Pismo należy odpowiednio zaadresować i czytelnie podpisać. Jeżeli jesteś osobą uprawnioną do zasiłku dla bezrobotnych, to być może przysługuje Ci dodatek aktywizacyjny. Wówczas trzeba będzie podjęcie pracy udokumentować i złożyć wniosek o przyznanie dodatku.

Witam, mam problem, 3 tygodnie pracowałam na podstawie umowy o dzieło. Nie zgłosiłam do up ponieważ przez ten czas nie dostałam umowy do podpisu i nie wiedziałam na jak długo będę pracować. Dzisiaj otrzymałam umowę (ostatni dzień) i teraz nie wiem co w tej sytuacji mam zrobić, czy powiadomić up i wyjaśnić całą tą sytuację czy już za późno?
Proszę o pomoc.

Powrót