Bezrobotny student wieczorowy, a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku mocny12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocny12

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witajcie.
Pytanie dotyczy osoby, która ukończyła 26. rok życia, jest osobą bezrobotną i podejmuje w tym roku studia wieczorowe aby podnieść swoje kwalifikacje.

Jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem zdrowotnym takiej osoby? Z tego co mi wiadomo, z ubezpieczenia rodzica można korzystać właśnie do 26. roku życia. Z pewnych względów, rejestracja w UP nie jest obecnie możliwa.

Czy do czasu podjęcia pracy jest możliwość aby uzyskać w inny sposób ubezpieczenie zdrowotne, oprócz opłacenia go samodzielnie?

Zawsze można iść do pracy... Można też wziąć ślub, bo współmałżonek osoby ubezpieczonej może zostać zgłoszony jako członek rodziny. Innej możliwości nie ma.

Dziękuję za odpowiedź.

Niemniej, wyczytałem też, że uczelnia może mnie ubezpieczyć, tylko muszę złożyć jakiś wniosek. To prawda? Jest tu jakiś haczyk?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Owszem, ale dopiero od rozpoczęcia pierwszego semestru nauki, a i to pod warunkiem, że wcześniej złożysz na uczelni odpowiednie oświadczenie o niepodleganiu ubezpieczeniu zdrowotnemu z innego tytułu. Im później złożysz to oświadczenie - już po rozpoczęciu nauki - tym później zostaniesz objęty ubezpieczeniem zdrowotnym.

O to właśnie pytam, choć napisałaś, że "innej możliwości nie ma".
Jeśli student rozpocznie naukę 1 października i tego dnia nie będzie już objęty np ubezpieczeniem zdrowotnym z UP, może po prostu złożyć taki wniosek i nie będzie żadnego problemu z ubezpieczeniem go przez uczelnię?

mocny12 napisał:
O to właśnie pytam, choć napisałaś, że "innej możliwości nie ma".
Bo w tej chwili nie ma, jeszcze nie możesz być objęty ubezpieczeniem z tytułu bycia studentem.

mocny12 napisał:
Jeśli student rozpocznie naukę 1 października i tego dnia nie będzie już objęty np ubezpieczeniem zdrowotnym z UP
A w pierwszym poście napisałeś, że z pewnych powodów rejestracja w UP nie jest obecnie możliwa... To masz w tej chwili tytuł do ubezpieczenia czy nie?

mocny12 napisał:
może po prostu złożyć taki wniosek i nie będzie żadnego problemu z ubezpieczeniem go przez uczelnię?
Od dnia złożenia oświadczenia, o którym pisałam wcześniej, ale nie wcześniej niż od dnia rozpoczęcia nauki.

Jeszcze jedno pytanie: czy to jest jakoś odgórnie uwarunkowane prawnie (tak jak ubezpieczenie np w szkole średniej czy podstawówce) czy jest to bardziej kwestia konkretnej uczelni, że nie każda oferuje ubezpieczenie swoich studentów?

To wszystko są przepisy ustawowe, żadna uczelnia nie może odmówić ubezpieczenia zdrowotnego studentowi, który złoży wniosek o takie ubezpieczenie.

Prawo prawem ,a z doświadczenia wiem ,ze nie tak łatwo uzyskać takie ubezpieczenie zwlaszcza na zaocznych studiach . W sumie to i slusznie moim zdaniem .W systemie zaocznym można zatrudnić się i samemu sobie na to ubezpieczenie zapracowac ,a nie kosztem innych .

Ostatnia edycja:
ankam123456 napisał:
Prawo prawem ,a z doświadczenia wiem ,ze nie tak łatwo uzyskać takie ubezpieczenie zwlaszcza na zaocznych studiach . W sumie to i slusznie moim zdaniem .W systemie zaocznym można zatrudnić się i samemu sobie na to ubezpieczenie zapracowac ,a nie kosztem innych .
Już pomijając aspekt 'moralny', jeśli przysługuje mi prawo do ubezpieczenia, dlaczego ktoś miałby mi to utrudniać? Nie chcę tu wchodzić w politykę, ale, moim zdaniem, w tym kraju jest znacznie więcej świadczeń, które są o wiele bardziej bezsensowne i nadużywane.
Ja nie chcę się wzbogacić - chcę jedynie mieć opiekę medyczną w czasie nauki.

perpedeska napisał:
To wszystko są przepisy ustawowe, żadna uczelnia nie może odmówić ubezpieczenia zdrowotnego studentowi, który złoży wniosek o takie ubezpieczenie.
Jesteś w stanie podać mi konkretny artykuł, na który w razie czego mogę się powołać?

Ostatnia edycja:
Art. 86 pkt 6 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

Powrót