Bezsensowne naprawy mechanika

• Autor wątku Autor wątku pawlo12131
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo12131

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, dzień dobry

Mam pewien problem, otóż miałem problem z układem hamulcowym w aucie. Problem polegał na tym iż pedał hamulca podczas hamowania wpadał prawie w podłogę itd.

Postawiłem auto do mechanika który po oględzinach stwierdził, że tylny zacisk hamulcowy jest do wymiany , wymienił, odpowietrzył układ ( maszynowo ) ale problem nie znikł. Mechanik stwierdził, że do wymiany jest pompa hamulcowa. Wymienił jednak problem nie znikł ( za pompę nie policzył ). Mechanik wykrył wtedy wyciek z pompy, ale ABSU ( którą kupiłem na olx używaną ) ale problem nadal pozostał. Więc mechanik stwierdził, że do wymiany jest kolejna rzecz, ale on nie da gwarancji, że układ hamulcowy będzie sprawny, więc chcąc nie chcąc auto od niego zabrałem płacąc za wcześniejsze usługi, niestety nie ja je odbierałem więc nie miałem jak się kłócić z nim.

A więc tak, zapłaciłem jakieś 1500 zł + koszt pompy ABS 350zł. Na fakturze był zapis o problemie jaki jest w aucie, że auto wymaga wymiany innej części ( serwo hamulca ) i również, że odbieram auto niesprawne.

Zaprowadziłem auto do innego mechanika który dokonał odpowietrzania układu hamulcowego standardową metodą ręczną i auto jest już sprawne i kosztowało mnie to 50 zł

Zamierzam teraz odwiedzić poprzedniego mechanika, ale nie wiem czy mam jakieś szanse na odzyskanie chociaż części pieniędzy za te jego usługi, które nic nie wniosły ?

Proszę o jakąś pomoc, albo chociaż nakierowanie co w tej sytuacji zrobić.

Pozdrawiam :)

Pytanie zasadnicze jak udowodnisz co było treścią umowy z warsztatem tj. diagnoza i naprawa systemu hamulcowego czy wymiana wskazanych w fakturze części. To o tyle istotne, że za niewykonaną skutecznie naprawę warsztatowi nic by się nie należało.

Powrót