Bezsilna matka-Proszę pomóżcie!!!Jak odzyskać obywatelstwo dla 6-latka

• Autor wątku Autor wątku iwonap.80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonap.80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jestem polką ale żyłam w konkubinacie 12 lat z niemcem. Gdy synek urodził się w niemczech ja jeszcze nie znałam języka, a partner w urzędzie pozbawił go polskiego obywatelsta, co ja sama podpisałam nie wiedząc dokładnie co podpisuję. Dzisiaj ja wróciłam do polski niestety bez dziecka bo partner mnie szantażuje i nie zezwolił na jego wyjazd. Proszę co mam robić?! W polsce mam duże mieszkanie i dobrze płatną pracę, ale On twierdzi że nie mogę go zabrać bez jego zgody, tym bardziej że on jest niemcem i nie ma polskiego obywatelstwa, dodam że były partner ma podwójne obywatelstwo polskie i niemieckie, a my nie byliśmy małżeństwem. Gdzie mam pójść i czy moje dziecko dostanie obywatelstwo polskie bez zgody ojca?
Dziękuję wszystkim za odpowiedź

w jakim urzędzie go pozbawił ?na pewno cie tylko okłamał:)
utrata obywatelstwa polskiego może nastąpić jedynie na wniosek obywatela po uzyskaniu zgody Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego.

Ostatnia edycja:
W urzędzie stanu cywilnego. Ja tam byłam i ta kobieta coś wtedy mówiła o narodowości ale on jej odpowiedział a ja się pod tą decyzją podpisałam. Poza tym byłam sprawdzić czy faktycznie ma tylko niemiecki obywatelstwo i niestety tak:-(

to jest raczej niemożliwe ,w urzędzie pada tylko pytanie czy prócz niemieckiego posiada obywatelstwo innego państwa, jeżeli tak, to podpisujesz

druga sprawa ,to czy podpisywałaś coś w urzędzie Jugendamt?

Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).
Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.:!:

W niemieckim prawie przyjęto zasadę, że interes dziecka wymaga zasadniczo stycznosci z obojgiem rodziców, dlatego przepisy gwarantują im takie prawo. Oboje rodzice mają tytuł prawny i obowiązek utrzymywania stycznosci z dzieckiem.

http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ger_pl.htm#2.

Poza tym byłam sprawdzić czy faktycznie ma tylko niemiecki obywatelstwo i niestety tak
gdzie to sprawdziłaś?

Ostatnia edycja:
w Polsce jeszcze nie umiejscowiłaś aktu urodzenia dziecka?
dziecko na pewno ma obywatelstwo polskie

W polsce nic nie meldowałam bo wydawało mi się że skoro dziecko ma obywatelstwo niemieckie to jak mam je zameldować, czyli jakieś szanse są?

moje dziecko tez ma niemieckie obywatelstwo , posiada dwa akty urodzenia polski i niemiecki,obywatelstwo polskie i niemieckie

Gdzie złożyć wniosek o umiejscowienie aktu? Co to znaczy właściwy urząd stanu cywilnego ?
Wpisanie treści aktu stanu cywilnego sporządzonego za granicą do polskich ksiąg stanu cywilnego dokonuje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania wnioskodawcy w Polsce (art. 13 a.s.c). Jeżeli osoba żądająca dokonania czynności przez urząd stanu cywilnego nie ma w kraju miejsca zamieszkania, właściwość miejscową w sprawach rejestracji stanu cywilnego ustala się na podstawie ostatniego miejsca zamieszkania tej osoby w kraju.
Umiejscawianie

Niemiecki urzad nie jest wladny pozbyc nikogo obywatelstwa polskiego.

Cos takiego jest tylko mozliwe w przypadku malzenstwa mieszanego, gdy oboje rodzice w polskim konsulacie zadeklaruja, ze rezygnuja z obywatelstwa polskiego dla dziecka i chca, zeby mialo tylko i wylacznie obce (tutaj niemieckie):.
Skad wiesz na pewno, ze dziecko nie na teoretycznie prawa do obywatelstwa polskiego?

Ty nie masz "meldowac" dziecka w sensie meldunku w urzedzie meldunkowym, tylko "umiejscowic jego akt urodzeia", tzn. zglosic jego urodzenie w polskim urzedzie stanu cywilnego. Potem w urzedzie marszalkowskim twojego wojewodztwa musisz wystapic o stwierdzenie obywatelstwa polskiego dziecka.

Jesli sie okaze, ze pierwotnie mialo, a potem stracilo (w co watpie, bo nie wiem, na jakiej zasadzie to mialoby miec miejsce), to wedlug nowej ustawy o obywatelstwie polskim, ktora na dniach weszla w zycie, jest mozliwosc "przywrocenia obywatelstwa polskiego" bylym obywatelom polskim.

Ale w sumie to ci az tak duzo nie da, bo skoro konkubent ma pelne prawa rodzicielskie, to z polskim paszportem czy bez, bez jego zgody nie bedziesz mogla wywiesc dziecka do Polski.

Powrót