Bezskuteczna Windykacja

• Autor wątku Autor wątku Patryk69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk69

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Proszę o pomoc lub poradę co mogę dalej zrobić? 9lat temu ktoś zniszczył mi na parkingu samochód został złapany i osądzony sąd nakazał zwrot kosztów naprawy w wysokości 2100zł jednak do tej pory nic nie odzyskałem mimo że oddawałem sprawę do komornika gdyż osoba ta ma podany adres zameldowania ale pod nim nie mieszka w dodatku co chwilę zmienia pracę. Zbliża się 10rok więc też przedawnienie a ja nie jestem w stanie nic odzyskać pomijam już fakt ze 9lat temu 2100zł było więcej warte niż teraz.
Kolejna sprawa to również zasądzany zwrot kosztów innej sprawy sądowej w wysokości 1200zł jednak osoba która ma mi je zwrócić pracuje zazwyczaj na czarno a dodatkowo mieszka z rodzicami mimo że jest pełnoletni. Komornik stwierdził że nie widzi problemu ale muszę wskazać mu gdzie pracuje oraz gdzie mieszka a nie adres zameldowania gdyż meldunek teraz jest nie ważny:/ a to jest nie wykonalne. Co mogę jeszcze zrobić żeby odzyskać pieniądze??

Patryk69 napisał:
Zbliża się 10rok więc też przedawnienie
Przedawnienie biegnie od ostatniego umorzenia komorniczego, więc jeszcze na pewno sporo czasu pozostało
Patryk69 napisał:
Proszę o pomoc lub poradę co mogę dalej zrobić?
Zmiana pracy to nie sposób na uniknięcie egzekucji. Chyba że to praca na czarno bądź za kwotę minimalną, to przecież nawet zmieniać nic nie trzeba. Musisz poszukać majątku do egzekucji, bo sam rozumiesz że komornik to nie David Copperfield i nic ci nie wyczaruje.
Patryk69 napisał:
jednak osoba która ma mi je zwrócić pracuje zazwyczaj na czarno a dodatkowo mieszka z rodzicami mimo że jest pełnoletni.
Pełnoletniemu też wolno mieszkać z rodzicami :)
Patryk69 napisał:
Komornik stwierdził że nie widzi problemu ale muszę wskazać mu gdzie pracuje oraz gdzie mieszka
To zawnioskuj u komornika o przeprowadzenie zajęcia ruchomości bedących we władaniu dłużnika. Może znajdą się pieniążki jak rodzicom przyjdzie udowadniać czyj jest telewizor :)

Przedawnienie to nie mój wymysł tylko informacja od komornika który próbował coś wyegzekwować i nic nie wskórał a termin biegnie od momentu prawidłowego dostarczenia pisma ale jemu to się nie udało i poniosłem dodatkowe koszta.
Każdemu wolno mieszkać z rodzicami ale długi się spłaca ja w sądzie żeby udowodnić swoją rację zapłaciłem więcej niż on ma mi teraz spłacić niestety sąd nie nakazał mu zwrotu poniesionych prze zemnie pełnych kosztów a i tych nie umiem odzyskać.

Wiele osób jest przeciwna windykacji i osoba która próbuje odzyskać dług jest w ich oczach tym kimś złym.
Pan nr1 zniszczył mi samochód stojący na parkingu prawidłowo zaparkowany po prostu chciał się przed kimś popisać wszedł na dach i skakał po nim.
Pan nr2 wprowadził w błąd komornika który przez 4mies zostawiał mi 800zł z wypłaty dopiero sąd wyjaśnił sprawę i nakazał w wyroku zwrot pobranych pieniędzy a dodatkowo poniesionych kosztów.

W jaki sposób można wpisać kogoś do rejestru dłużników?

Ostatnia edycja:
Patryk69 napisał:
Przedawnienie to nie mój wymysł tylko informacja od komornika który próbował coś wyegzekwować i nic nie wskórał a termin biegnie od momentu prawidłowego dostarczenia pisma ale jemu to się nie udało i poniosłem dodatkowe koszta
Powinien umorzyć z urzędu a Ty ponowić....
Ściemnia
Zawieś egzekucję wnioskuj o zwrot tytułu i przenieś do innego komornika.
Wystąp o odsetki od należności głównej (nic o nich nie wspominasz)
Patryk69 napisał:
a i tych nie umiem odzyskać.
Wywieraj presję, jak amelia sugerowała wniosek o zajęcie ruchomości. Plus wniosek o wyjawienie majątku.

Ostatnia edycja:
do amelia2013 - Nie wiem jakie masz doswiadczenie w windykacji,ale wiekszosc komornikow machnie reka i nie bedzie zamowac telewzora bo po prostu nikomu sie to nie oplaca.

do Zalozyciela tematu : Daruj sobie,prawdopodbnie nigdy nie odzyskasz pieniedzy. Sa dlugi niesciagalne i Twoj na moje oko do tego nalezy, facet jest typowym cwaniakiem i on nigdy nie podejmie na dluzej legalnie pracy,albo dogada sie z pracodawca.

szymon.bednarczyk napisał:
Daruj sobie,prawdopodbnie nigdy nie odzyskasz pieniedzy. Sa dlugi niesciagalne i Twoj na moje oko do tego nalezy, facet jest typowym cwaniakiem
Trudno się nie zgodzić, jednak ma czas i przy odpowiednim prowadzeniu sprawy, może trwać wieczność.

Pytałem o wpisanie do rejestru dłużników żeby chociaż w taki sposób im o sobie przypominać.

Patryk69 napisał:
Pytałem o wpisanie do rejestru dłużników żeby chociaż w taki sposób im o sobie przypominać.
Komornik powinien wykonać tę czynność. Wnioskuj

Komornik jedyne co zrobił to skasował ponad 100zł za usługę wysłał kilka listów pod adres zameldowania osobnika mimo że podałem mu dodatkowo adres ZAMIESZKANIA i niedawno zakończył sprawę. A osobnik w tym czasie dowiedział się że komornik go szuka i przeprowadził się w inne miejsce:)

szymon.bednarczyk napisał:
do amelia2013 - Nie wiem jakie masz doswiadczenie w windykacji,ale wiekszosc komornikow machnie reka i nie bedzie zamowac telewzora bo po prostu nikomu sie to nie oplaca.
To należy udać się do komornika z mniejszości :) Takiego który nie stroni od czynności terenowych.
korf napisał:
Trudno się nie zgodzić, jednak ma czas i przy odpowiednim prowadzeniu sprawy, może trwać wieczność.
Należy być upierdliwym :) Kiedyś go dopadniesz. W myśl powiedzenia - możesz się kryć w bunkrze, w pancernym samochodzie; snajper cierpliwie poczeka kiedy otworzysz drzwi :)
Patryk69 napisał:
Stać cię na opłacanie abonamentu za usługę wpisania i utrzymywania wpisu?

Nie można czekać w nieskończoność gdyż po 10latach następuje przedawnienie. Żeby nie doszło do przedawnienia musi komornik dostarczyć pismo a jeżeli dłużnik nic nie spłaci mimo pisma wtedy jest tak zwana egzekucja nieskuteczna. Od jej zakończenia rozpoczyna się kolejny okres czyli przedłuża się o kolejne 10lat tak mniej więcej tłumaczył mi komornik tylko że w moim przypadku gość nie odbiera pism więc nic z tego. Każde wynajęcie komornika kosztuje około 100zł ale to nic nie daje wysyła on około 6pism i nic więcej, nie wiem ile kosztuje wpisanie do KRD ale może to przyniesie lepszy efekt jeżeli ktoś później przypomni sobie o długu w czasie jak będzie chciał telefon na abonament lub coś kupić na raty, pożyczkę.
Nie wiem czy mnie stać na opłacanie abonamentu ale wiem że już straciłem na kilkukrotne opłaty komornicze które nie odniosły żadnego efektu a znam osobiście osoby które wpisano do KRD i one w momencie kiedy próbowały kupić coś na raty dowiedziały się o długu i go spłaciły.

Ostatnia edycja:
Patryk69 napisał:
Nie można czekać w nieskończoność gdyż po 10latach następuje przedawnienie. Żeby nie doszło do przedawnienia musi komornik dostarczyć pismo a jeżeli dłużnik nic nie spłaci mimo pisma wtedy jest tak zwana egzekucja nieskuteczna. Od jej zakończenia rozpoczyna się kolejny okres czyli przedłuża się o kolejne 10lat tak mniej więcej tłumaczył mi komornik tylko że w moim przypadku gość nie odbiera pism więc nic z tego. Każde wynajęcie komornika kosztuje około 100zł ale to nic nie daje wysyła on około 6pism i nic więcej, nie wiem ile kosztuje wpisanie do KRD ale może to przyniesie lepszy efekt jeżeli ktoś później przypomni sobie o długu w czasie jak będzie chciał telefon na abonament lub coś kupić na raty, pożyczkę.
Nie wiem czy mnie stać na opłacanie abonamentu ale wiem że już straciłem na kilkukrotne opłaty komornicze które nie odniosły żadnego efektu a znam osobiście osoby które wpisano do KRD i one w momencie kiedy próbowały kupić coś na raty dowiedziały się o długu i go spłaciły.
Wydzwaniałem dziś po komornikach żeby dowiedzieć się jaki jest koszt wpisania do Rejestru Dłużników i żaden komornik mi nie odpowiedział wprost mam pierw złożyć u niego wniosek potem dowiem się jakie są koszta:/

Powrót