Bezterminowe prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku demeter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demeter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
W roku 1991 otrzymałem bezterminowe prawo jazdy oraz posiadam bezterminowe badania lekarskie.W 2015 roku skradziono mi dokumenty i wpisano w rubrykę 11 termin ważności uprawnień 2030 rok.
Wtedy myślałem że to dotyczy tylko samego blankietu.
Zainteresowałem się tym dopiero teraz bo trafiłem na artykuł o wymianie praw jazdy i bezterminowości.
Czy przy ponownej wymianie prawa jazdy muszę robić badania lekarskie (które de facto mam bezterminowe z 1991 roku) oraz czy mogę domagać się wpisu bezterminowości do nowego blankietu prawa jazdy (które de facto też miałem bezterminowo)?

Mógłbyś to bardziej rozwinąć.

w 1 sprawie badań lekarskich znalazłem coś takiego
"Czy przy wymianie dokumentu po upływie jego ważności trzeba wykonywać badania lekarskie?

Ponowne badania lekarskie muszą wykonać osoby, które otrzymały terminowe prawo jazdy ze względu na problemy zdrowotne i konieczność ich kontrolowania (np. osoby z wadami wzroku). Gdy kierowca będzie wymieniał bezterminowe prawo jazdy na nowe lub dokument z datą ważności na 15 lat na kolejny, nie będzie musiał poddawać się badaniom lekarskim."

w 2 sprawie ważności uprawnień

"Wszelkie uprawnienia do kierowania pojazdami przyznane przed 19 stycznia 2013 r. nie podlegają ograniczeniu lub unieważnieniu" – czytamy w wyroku Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 6 lipca 2018 r.

Zatem jak stwierdził sąd w powyższym wyroku i jak być powinno, jeśli dziś macie bezterminowe uprawnienia, to będziecie je mieć nadal. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś tego nie zakwestionuje ze względu na stan zdrowia.

Jeśli więc w rubryce 11 prawa jazdy nie macie daty ważności uprawnień, to w nowym wzorze prawa jazdy też jej być nie powinno (powinna być pozioma linia). Niestety wielu kierowców zupełnie przez przypadek, niewiedzę, błąd starostów straciło bezterminowe uprawnienia po wpisaniu przez starostę w rubrykę 11 tej samej daty co w 4b."

Powrót