Bezwiedne zajęcie rachunków

• Autor wątku Autor wątku Fansubaru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czego oczekujesz ?
Jak można uchylić zajęcia rachunków, jak nadal jesteś dłużnikiem i nadal nie wszystko jest spłacone.
Wiesz co zrobić żeby było szybciej.
Nie chcesz, czekaj.

Dlaczego przez nieogarnięcie komornika mam dopłacać 200 zł. Co on swoich kosztów nie potrafi wyliczyć? Środki na koncie mam tylko niech wyda dyspozycję, niech sobie weźmie i niech odblokuje mi konta. Bo od prawie 2 tygodni mam zajumane prawie 4200 zł gdzie długu mam 1400 zł. Nie uchylam się chce spłacić a tu problem bo 40 zł nie potrafi wyegzekwować teraz.

Jak masz "zajumane" 4200, to znaczy, że zajęcie jest na 4200 albo i więcej. W przeciwnym razie bank łamałby prawo. I może bankiem się w takim razie zainteresuj? Niech no Ci pokażą to zajęcie. Komornik zawsze zajmuje "do kwoty"

Nieogarnięcie komornika ?
Nie żartuj. Przecież nie on jest dłużnikiem.
Bzdury pleciesz, nie wiesz co się składa na koszty egzekucyjne i do tego, jako dłużnik próbujesz kogoś pouczać.

Jedyną stroną którą wiąże termin to dłużnik.
Komornik robi aktualizację a reszta go nie interesuje, bo niby dlaczego ma interesować.
Ok. Piszesz, że nie uchylasz się i chcesz spłacić - jakim cudem jesteś dłużnikiem ?
Ile już wpłacono na rachunek komornika ? Pomijam egzekucję z rachunku, bo to nie spłata a egzekucja z rachunku - przymus.

Ostatnia edycja:
@LLawyer usilnie dajesz się dłużnikom wciągnąć w trójkąt wierzyciel-dłużnik-komornik - gdzie jak wiadomo dłużnicy mają niesłuszne pretensje do komornika, nie zauważając nadal, mimo dziesiątek tematów, gdzie okazywało się kto jest winien, że... to banki najczęściej nie przestrzegają stosownych zapisów. W tym wypadku, jeśli zajęcie jest do kwoty 1200 złotych, to komornik nie musi robić nic. Bank zajęcie zrealizował w całości, rachunek nie jest już zajęty (przy 4200 salda, to po odliczeniu kwoty wolnej i tak całość zrealizowano).

Jestem dłużnikiem gdyż nie przyjąłem mandatu. Początkowo wymiana korespondencji między mną a sądem przebiegała prawidłowo aż do momentu mojego odwołania. Potem listy przestały przychodzić a po pół roku zapomniałem o sprawie i przypomniał mi właśnie komornik po dwóch latach. Nie chcę nikogo pouczać, sam nie mam pojęcia jak to najszybciej załatwić ale nie mam zamiaru sponsorować komornika 200zł (nie jestem instytucją charytatywną) dlatego też szukam informacji między innymi na tym forum. Komornik to też nie święta krowa i obowiązują go pewne procedury a wg mnie ich nie przestrzega ( nawet obowiązek poinformowania dłużnika o zajęciu) 4200 zajumane ze względu na 3 konta 3x1400. Sprawa prawie od 2 tygodni jest w martwym punkcie bo bank utrzymuje, że egzekucję zakończono a komornik upomina się o 40 zł (które na koncie jest do wzięcia tylko nie mam pojęcia kogo pogonić żeby całą sprawę zakończyć)

Minął tydzień, czy sprawa zakończona? Mam bardzo podobny przypadek.

Bo po pierwsze koszty komornicze to a) opłata egzekucyjna,czyli wynagrodzenie komornika i to można policzyć z góry oraz wydatki egzekucyjne czyli to co faktycznie komornik wydał podczas egzekucji. Tej drugiej pozycji w żaden sposób komornik nie może z góry podać w zajęciu bo nie przecież ile wyda na płatne zapytania, koszty korespondencji itp. Więc mówiąc, że komornik był nie ogarnięty bo po realizacji pierwotnej kwoty zajęcia zostało jakieś 40 zł jesteś niesprawiedliwy i wykazujesz się rażącą niewiedzą na temat dlatego niektórzy, zwłaszcza kolega Llawyer, zareagowali tak jak zareagowali, bo zapewne ta różnica wynika z wydatków poniesionych po wysłaniu do banku pierwotnego zajecia i w nim nie uwzględnionych i nie jest niczym niezwykłym. Natomiast zainteresowanym postawą banku bo po pierwsze ok. założyli Ci blokadę na 4200 (3 rachunki po 1400) bo dostali zajęcie na 1400, ale skoro ta kasa zeszła z jednego z tych trzech rachunków to dlaczego nie zdjęli automatem zajęcia z pozostałych dwóch kont skoro zajęcie zrealizowane? Do zdjęcia blokady w takiej sytuacji nie potrzeba żadnego dodatkowego pisma od komornika. Na pewno zajęcie jest zrealizowane? A nie tylko są blokady na rachunkach bez realizacji?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Blokady zdjęte w czwartek. Sprawa przeciągała się w nieskończoność pomimo przesyłu dokumentów drogą elektroniczną ponieważ p. Komornik miała urlop a banki mają swój określony czas na przesłanie pieniędzy do komornika i zazwyczaj mieszczą się w końcowej jego granicy :D

@DarthPaulus dziękuję za konkretną odpowiedź

natomiast Pan @LLawyer polecam trochę spuścić z tonu, brzmi Pan jak zakompleksiony facet, który musi pokazać swoją iluzoryczną wyższość - nawet na forum da się odczuć traktowanie z góry. W samym moim wątku kilka nic nie wnoszących postów, więc nie dziwię się skąd taka ilość wszystkich nabitych. Ma Pan też dziwne podejście traktowania osób i odnoszenia się do nich (dłużników jak ja) jakbym był co najmniej przestępcą. Każdemu zdarzy się nie dopilnować mandatu. Jak to mówią raz na jakiś czas to i kogut jajko zniesie ;)

Post #16 świadczy o czymś innym
Czy jesteś przestępcą ? Nie wiem, ale używane sformułowanie odnoszące się do czynności jakiej dokonał funkcjonariusz publiczny na wniosek prezesa sądu zgodnie z ustawą mogłoby na to wskazywać.
Na pewno byłeś dłużnikiem a nadal jesteś kłamcą i dalej pleciesz bzdury.
Fansubaru napisał:
Gdybym chciał spłacać u komornika dojdzie mi 200 zł kosztów spłaty poza bankiem (taką informację dostałem u komornika)
Fansubaru napisał:
. Nie uchylam się chce spłacić
LLawyer napisał:
Ile już wpłacono na rachunek komornika ? Pomijam egzekucję z rachunku, bo to nie spłata a egzekucja z rachunku - przymus.

Syphar napisał:
Chyba tak. Myślałem, że powtarzasz to, co banki miały swego czasu niektóre w praktyce. Że kwota wolna owszem, ale tylko do wypłaty w oddziale. A nieprawda - nie ma podstaw do ograniczania wypłaty z bankomatu czy na przykład wykonania przelewu. Czy ta praktyka dalej trwa - nie wiem, ale była karygodna.
Pekao w dalszym ciągu to praktykuje...

Powrót