Biało-czerwone zdjęcia profilowe

• Autor wątku Autor wątku kasperziom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasperziom

Witam.
Po fali tęczowych profilowych na znanych portalach społecznościowych nadeszła w Polsce fala zdjęć biało-czerwonych (myślę, że każdy użytkownik wie o co mi chodzi).

Pytanie: czy to nie jest bezczeszczenie barw narodowych? Przecież nie ma to żadnego konkretnego uzasadnienia. Z tego co mi wiadomo, to flaga naszego Kraju powinna być biało-czerwona, bez znaków ani napisów. Więc czy to nie jest łamanie prawa?
Pozdrawiam.

PS. Nie wiem, czy umieściłem to w dobrym dziale, jestem nowy i rzadko tu bywam.

kasperziom napisał:
(myślę, że każdy użytkownik wie o co mi chodzi).

Ja nie wiem.

kasperziom napisał:
Pytanie: czy to nie jest bezczeszczenie barw narodowych?

Ale co? Umieszczam swoje zdjęcie i jest troszkę białe u góry i troszkę czerwone u dołu? Według Ciebie nie wolno używać białego koloru w zestawieniu z czerwonym?

Oni to robią chyba jako protest do tęczowych profilowych. Więc używają barw narodowych jako znaku nietolerancji dla osób ze środowiska LGBT.
To chyba nieodpowiednie użycie...

Wpadłeś na kosmicznie absurdalny pomysł, ale w końcu od tego jest forum prawne, by je rozwiewać.

Nie mamy tu do czynienia z niczym bezprawnym. Każdy może używać koloru białego i czerwonego, jeśli będę chciał to przemaluję tak dom lub samochód. Szczytem paranoi jest interpretowanie stosowania tych kolorów jako przejawu niejasnej z punktu widzenia terminów prawnych "nietolerancji" i to jeszcze skierowanej przeciwko konkretnemu środowisku.

Nie wiem również jaki widzisz związek "bezczeszczenia" z czyimś wizerunkiem.

Jeśli zależy Ci na ochronie symboli narodowych, to reaguj w takich sytuacjach:
Parada Równości w Warszawie. "Równe prawa - wspólna sprawa" - Wiadomości - polskieradio.pl

Wtedy to, gdy mamy do czynienia z celowym robieniem parodii z flagi państwowej stosowanej na dodatek z godłem Rzeczypospolitej Polskiej, uzasadnione będzie złożenie zawiadomienia. Jeśli nie będzie to uznane za przestępstwo z art. 137 kodeksu karnego, to na pewno jako wykroczenie z art. 49 § 2 kw.

Ostatnia edycja:
Jak się dowiedziałem od jednej z osób z takim zdjęciem, to jest to "promowanie normalnego modelu rodziny, czyli mężczyzna + kobieta".

No, ale dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Wątek chyba już do zamknięcia.

Pozdrawiam

zupełnie tego świata nie rozumiem po takich akcjach

Nie jest to bezczeszczenie flagi, bo tak jak ktoś powyżej napisał, filtrowanie zdjęcia na odsycone w odcieniach bieli i czerwieni nie ma praktycznie nic wspólnego z polską flagą. Chociaż zasadność stosowania tych barw jako anty-LGBT pozwolę sobie pominąć.

Powrót