Biedronka, brak gwarancji ze względu na "naklejki"

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Witam.

Robiąc ostatnio zakupy , w sklepach sieci Biedronka , zauważyłem przy kasie pewną informację dla kupujących ( jeżeli będzie trzeba pofatyguję się i zrobię zdjęcie ). Mniej więcej brzmiało to tak : Szanowni kupujący , towary pełnowartościowe zakupione w naszym sklepie , na które zostały wydane "naklejki ", nie podlegają gwarancji oraz zwrotowi. Na paragonie uwidocznione są w/w towary na które zostały naklejki.
"Naklejki" to program promocyjny sieci sklepów biedronka , gdzie za zakupioone produkty zbiera się naklejki , i za określoną ilość otrzymuje się prezent.

Moje pytanie . Czy sklep może w taki sposób ominąć prawo konsumenta , oraz przysługujący mu prawo zwrotu , reklamacjii ???
Bo w biedronce , tak omija się prawo ... dostajesz naklejkę , nie przysługuję Ci prawo zwrotu i reklamacji ,

marek.l5 napisał:
nie podlegają gwarancji oraz zwrotowi.
marek.l5 napisał:
nie przysługuję Ci prawo zwrotu i reklamacji ,

najpierw czytamy uważnie i że zauważamy brak prawa do reklamacji sobie sam wymyśliłeś

marek.l5 napisał:
oraz przysługujący mu prawo zwrotu ,
jakie prawo konsumenta nakazuje udzielić gwarancji i przyjąć zwrot towaru?

No niekoniecznie.
Biorąc udział w akcji promocyjnej/fantowej/nagrodowej wyrażasz zgodę na jej regulamin.
Zapoznałeś się z regulaminem?
A jest on (nie czytałem) raczej oczywisty.
Podejrzewam, że w pare minut zdobyłbym naklejki na jakieś tam świeżaki (o to chodzi?),
po czym oddał bym produkty bo Jeronimo Poland nie robi z tym problemu i usatysfakcjonowany podreptałbym uśmiechnięty do domu.

Agnieszka3M napisał:
najpierw czytamy uważnie i że zauważamy brak prawa do reklamacji sobie sam wymyśliłeś

jakie prawo konsumenta nakazuje udzielić gwarancji i przyjąć zwrot towaru?

Wg. Ciebie konsument nie ma żadnego prawa do gwarancji oraz zwrotu towaru ??? Myślę , że chyba się nie rozumiemy. Czytałaś kiedykolwiek kodeks cywilny oraz prawa konsumenta ? bo wypisując takie głupoty jestem skłonny stwierdzić , że chyba niekoniecznie.

chodziło mi o to że Jeronimo Martins , sprytnie próbuje ominąć prawa konsumenta w taki sposób , że jeżeli ktoś przystąpi do zbierania tzw. naklejek , automatycznie zrzeka się swoich praw do reklamacji , z tytułu gwarancji , rękojmii , oraz zwrotu uszkodzonego towaru. Specjalnie dzisiaj pytałem pana z obsługi sklepu Biedronka , wyjaśnił mi znaczenie tej informacji , naklejonej przy kasie. Więc powiem krótko , to co powiedział : kupujesz towar i bierzesz za to naklejki , to nie licz na to że możesz rekalmować nasz towar. I to wszystko !!!

Agnieszka 3M , dla Ciebie to jest normalne ..... Co ???????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marek.I5 niekoniecznie jesteś miły dla Eksperta FP Agnieszka3M
Waż proszę słowa, tym bardziej że to nie my a Ty szukasz porady na naszym portalu!
Oczywiście masz prawo do swoich odczuć ale Agnieszka3M nie napisała w swoim poście nic takiego co upoważnia Ciebie do obrażania Jej!
Tak to odczuwam i przykro mi, że takie sytuacje niepotrzebnie mają swoje odzwierciedlenie w frustracji na codzienne słabości...

marek.l5 napisał:
Wg. Ciebie konsument nie ma żadnego prawa do gwarancji oraz zwrotu towaru ??? Myślę , że chyba się nie rozumiemy. Czytałaś kiedykolwiek kodeks cywilny oraz prawa konsumenta ? bo wypisując takie głupoty jestem skłonny stwierdzić , że chyba niekoniecznie.

Jeżeli Pan zna takie prawa, to proszę je przytoczyć. Ja z racji wieku pamiętam uchwałę nr 71 Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 1983 r. w sprawie ogólnych warunków umów sprzedaży detalicznej towarów oraz ogólnych warunków gwarancyjnych dotyczących towarów trwałego użytku, sprzedawanych przez jednostki handlu uspołecznionego – § 1 ust. 1 i 2, który to zezwalał na zwrot towaru w ciągu 5 dni, ale ten przepis nie obowiązuje od hoho będzie kilkanaście lat.

Obecnie zwrot towaru to jedynie w przypadku gdy kupimy coś poza siedzibą przedsiębiorcy w ciągu 14 dni. I tyle. A gwarancja obowiązkowa nie jest.

Jak pisała koleżanka wyżej to jedyne do czego konsument ma prawo to reklamacja. Art. 556 kodeksu cywilnego. I do tego masz prawo.

marek.l5 napisał:
automatycznie zrzeka się swoich praw do reklamacji , z tytułu gwarancji , rękojmii , oraz zwrotu uszkodzonego towaru.

marek.l5 napisał:
Szanowni kupujący , towary pełnowartościowe zakupione w naszym sklepie , na które zostały wydane "naklejki ", nie podlegają gwarancji oraz zwrotowi.

marek.l5 napisał:
Specjalnie dzisiaj pytałem pana z obsługi sklepu Biedronka
Pan z obsługi z pewnością skończył prawo i ma szeroką wiedzę z zakresu praw konsumenta:)

gwarancja to świadczenie dobrowolne tak samo jak przyjęcie sprawnego towaru

ale nie musisz mi wierzyć na słowo, tutaj masz skrót ze stronki (jasno, po polsku i nawet jest odniesienie do kodeksu cywilnego) https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem swoimi wypowiedziami. Konkretnie chodziło mi o to ... kupuję w w/w sklepie maszynkę do golenia , która jest akurat wtedy w atrakcyjnej cenie.

w pierwszej wersji kupuję ją jako osoba fizyczna , bez korzystania z promocji , naklejek itp. Płacę , biorę paragon i wychodzę. Po tygodniu maszynka przestaję działać. Co mam zrobić Wyrzucić ją do kosza ??? Nie !!!! Jako osoba fizyczna idę do sklepu i reklamuję w/w produkt. Mam prawo ???? Wydaje mi się że tak , bo maszynka była na gwarancji.

w drugiej wersji kupuję tą samą maszynkę , ale otrzymuje za to te naklejki promocyjne , na pargonie widnieje oznaczenie , że otrzymałem naklejki za zakup maszynki. Idę do domu , po tygodniu ta sama maszynka mi się psuje ....
Więc jak ??? Mogę reklamować , czy nie ??? NIE !!!! Bo przecież otrzymałem za to naklejki i tym samym zrzekłem się z prawa gwarancji ... Czyż się mylę ????

marek.l5 napisał:
Więc jak ??? Mogę reklamować , czy nie ??? NIE !!!! Bo przecież otrzymałem za to naklejki i tym samym zrzekłem się z prawa gwarancji ... Czyż się mylę ????
oczywiście, że masz. rękojmia i gwarancja to niezależne kwestie.
Nawet jak nie ma udzielonej gwarancji na produkt zawsze możesz złożyć reklamację z tytułu rękojmi. W stosunku do konsumenta nie można jej wyłączyć lub ograniczyć

a ja w dalszym ciągu dopytuje się czy zapoznałeś się z regulaminem w/w promocji

marek.l5 napisał:
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem swoimi wypowiedziami. Konkretnie chodziło mi o to ... kupuję w w/w sklepie maszynkę do golenia , która jest akurat wtedy w atrakcyjnej cenie.

w pierwszej wersji kupuję ją jako osoba fizyczna , bez korzystania z promocji , naklejek itp. Płacę , biorę paragon i wychodzę. Po tygodniu maszynka przestaję działać. Co mam zrobić Wyrzucić ją do kosza ??? Nie !!!! Jako osoba fizyczna idę do sklepu i reklamuję w/w produkt. Mam prawo ???? Wydaje mi się że tak , bo maszynka była na gwarancji.

w drugiej wersji kupuję tą samą maszynkę , ale otrzymuje za to te naklejki promocyjne , na pargonie widnieje oznaczenie , że otrzymałem naklejki za zakup maszynki. Idę do domu , po tygodniu ta sama maszynka mi się psuje ....

Mylisz się. Czym innym jest rękojmia czym innym gwarancja a czym innym zwrot towaru. Poczytaj link który dostałeś powyżej.

Sharp_one napisał:
Mylisz się. Czym innym jest rękojmia czym innym gwarancja a czym innym zwrot towaru. Poczytaj link który dostałeś powyżej.
Sharp_one jest on-line Raportuj zły post
:-)

A ja myślę że autor wątku coś pokręcił.
Kiedyś jak w Biedronce wydawali zdrapki za każde 50zł były podobne zasady jak obecnie z naklejkami. I wcale nie chodzi o to, że sklep kogokolwiek pozbawia praw.
Chodzi o to, że w Biedronce można towar oddać - tak bez powodu, nawet dla własnego kaprysu. Biedronka aby wyeliminować przypadki pobierania naklejek na pluszaki, a potem oddawania towaru wprowadziła zasadę, że zwrotów towaru od klientów którzy pobrali naklejki nie przyjmuje.
Ale jak najbardziej towar podlega pod gwarancję lub rękojmię, bo jest np. wadliwy, zepsuty, uszkodzony. Chyba autor szuka sensacji tam gdzie jej nie ma.

Powrót