Biegły a czas wydawani opinii

• Autor wątku Autor wątku grenni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grenni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Mam pewne obawy,które chcialbym byscie pomogli mi rozwiac..W czerwcu doszlo do potrącenia rowerzysty z mojej bliskiej rodziny przez ksiedza.Ksiadz zatrzymal sie 60 metrow po zdarzeniu..Sprawa do bieglego trafila gdzies na poczatku lipca..czyli cos kolo 3 miesiecy temu..Czy biegli maja pewien limit czasu na wydanie opinii?Czy rodzina moze miec jakis wgląd w tok przebiegu sledztwa,w opinie biegłego? Boje sie matactw gdyz miasteczko jest male a oskarzonym duchowny..

ad. 1 - nie ma przepisu nakazującego biegłemu wydanie opinii w ciągu określonego okresu czasu. Co prawda w postanowieniu o powołaniu biegłego wskazuje się termin w jakim opinia powinna zostać wydana, ale bardzo często termin ten jest po prostu niemożliwy do dotrzymania. Dobrą praktyką niektórych bieglych jest przesyłanie pisma do zleceniodawcy, w którym wskazuje że nie jest w stanie wykonać opinii we wskazanym terminie, z takich to a takich przyczyn, i wg niego opinia powinna zostać wydana w terminie do dnia..... Zaznaczam jednak, że jest to tylko dobra wola i kultura biegłych a nie oblig.
Praktycznie biegli wydają opinie wedlug kolejności wpływu zleceń, z wyjątkiem spraw gdzie zastosowano tymczasowe aresztowanie - takie sprawy mają pierwszeństwo. Trzeba jednak pamiętać, iż wydawanie opinii często jest bardzo pracochłonne i czasochłonne. Nie nalezy się tu doszukiwać matactwa, bo pewnych kwestii się nie obejdzie. Jeśli poprawi to Panu humer, to powiem że na opinie biegłych z niektórych dziedzin, w trybie zwykłym trzeba czekać nawet 3 lata.

ad.2 - nie napisał Pan jakie wypadek miał skutki, tj. czy byl to wypadek ze skutkiem śmiertelnym czy też nie. Jeżeli nie, to generalnie pokrzywdzony reprezentuje swoje interesy, a co za tym idzie to on ma wgląd do akt sprawy. Jeżeli natomiast pokrzywdzony zmarł to jego uprawnienia przechodzą na członka rodziny, i wówczas ten członek może prosić o wgląd do akt postępowania.

ad. 3 - opinia biegłego będzie dołączona do akt sprawy, i tam będzie do wgladu dla osób którm wgląd do akt przysługuje.

Powrót