BIK a nieprawdziwe informacje przesłane przez bank.

• Autor wątku Autor wątku hilada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hilada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie Piszę ten post gdyż wróciłem z oddziału banku BZWBK w Poznaniu i jestem troszkę zmieszany. Obecnie na moim profilu kredytowym w BIK widnieje negatywny wpis odnośnie zadłużenia na zawrotną kwotę 139zł względem w.w banku, jednak zostało ono już jakiś czas temu spłacone, mimo to, bank wysłał do BIK nieprawdziwe informacje, twierdząc, że nadal jestem ich dłużnikiem. Miła Pani w oddziale banku była nieco zaskoczona i nie do końca wiedziała co zrobić podobnie jak i ja. Skończyło się na tym, że zostałem poinformowany o [UWAGA] "możliwości poproszenia o wycofanie przez bank wpisu do BIK". Usłyszawszy to, łagodnie mówiąc, troszkę się zdenerwowałem i postanowiłem, że nie zostawię tak tej sprawy i zapytam, np. tutaj, jakie są moje prawa i co mogę w tej sytuacji zrobić. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Możesz napisać do banku pismo i poprosić o poprawienie danych w BIK... Możesz też - jeżeli nie ma już żadnego zobowiązania - napisać pismo do banku z żądaniem zaprzestania przetwarzania Twoich danych i usunięcia wpisu w BIK.

hilada napisał:
Skończyło się na tym, że zostałem poinformowany o [UWAGA] "możliwości poproszenia o wycofanie przez bank wpisu do BIK".
Przypomniało mi się, jak pracownicy pewnego dużego operatora telekomunikacyjnego dyktowali wypowiedzenia umów swoich klientom (gdy ktoś nie umiał sam napisać) i mówili im tak: "Zwracam się z uprzejmą prośbą o zgodę na wypowiedzenie umowy..." :lol:

Tutaj jak bumerang wraca ciągle ta sama sprawa od lat - wszelkiego rodzaju banki oraz firmy windykacyjne są praktycznie bezkarne przy wpisywaniu niewinnych ludzi do różnego rodzaju rejestrów dłużników.
Teoretycznie jest sankcja za taki nieuzasadniony wpis, a praktycznie niech ktoś spróbuje dochodzić sprawiedliwości.

Za to było te 139 zł? To istotne

Powrót