BIK i KRD po 10 latach-MERCES

• Autor wątku Autor wątku arturDKL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturDKL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,niedawno dowiedziałem się że jestem w BIK i KRD za mandat z PKP za jazdę bez biletu w 2005 r,firma windykacyjna Merces umiesciła mnie tam w 2015r,gdzie dawno wszystko się przedawniło.nie wnosiłem zarzutu przedawnienia,czy muszę to zrobić,i kto może mnie usunąc z BIK I KRD,czy oni mogli mnie tam wrzucić?(504zł,niby taki jest dług).

Najpierw dowiedz się co to jest BIK.
Była jakaś sprawa w sądzie?

Wiem co to jest BIK byłem w swoim banku PKO BP,chciałem kredyt,zaprzyjaźniona pani sprawdziła raport mój,i powiedziała że w 2015 firma windykacyjna merces umieściła mnie tam z kwotą 504 zł, również w KRD.że nie wiedziałem co to może być zadzwoniłem do tej firmy,powiedział mi że za mandat od PKP z 2005 roku,ze pisma wysyłali na adres w którym od 9 lat nie mieszkam,potwierdził mi że dostali zwrotki korespondencji do mnie,gadał coś o sądzie ale ja oficjalnie nic nie wiem.
dzięki temu raport jest zły i kredytu nigdzie nie dostanę:-(

Ostatnia edycja:
arturDKL napisał:
Wiem co to jest BIK byłem w swoim banku PKO BP,chciałem kredyt,zaprzyjaźniona pani sprawdziła raport mój,i powiedziała że w 2015 firma windykacyjna merces umieściła mnie tam
Ewidentnie nie masz bladego pojęcia o BIK

Może Ci ewentualnie chodzić o BIG, a nie BIK...

Poza tym - zadzwoń do tej firmy, zapytaj do jakiego sądu złożyli pozew. Zamów sobie akta do przeglądnięcia i dopiero wtedy będzie można coś powiedzieć.. czy faktycznie jest to przedawnione, czy w ogóle masz racje itd..

Przedawnienie nie ma żadnego związku z wpisem do KRD. Po prostu, jak człowiek, zapłać ten "mandat" wierzycielowi i zażądaj od wierzyciela wykreślenia z wszelkich rejestrów nieuczciwych dłużników.

arturDKL napisał:
gadał coś o sądzie ale ja oficjalnie nic nie wiem.
Co gadał - że była sprawa w sądzie czy że dopiero będzie?
arturDKL napisał:
dzięki temu raport jest zły i kredytu nigdzie nie dostanę:-(
Idź do innego banku
Jeden Grzeszczyk napisał:
Przedawnienie nie ma żadnego związku z wpisem do KRD.
Dopóki sąd nie oddali powództwa
z wszelkich rejestrów nieuczciwych dłużników.
Dlaczego nieuczciwych? Można wręcz nie być dłużnikiem, a wpis i tak będzie istniał...

To będzie niewłaściwy wpis w rejestrze.
Windykacja twierdzi że ma wydrukowaną fakturę, powództwa nie wnosi względnie po sprzeciwie pozwanego pozew cofa. Wpis sobie wisi i wisieć będzie dopóki wpisany nie zaangażuje machiny prawniczej i art. 189 k.p.c. I praktycznie nie sposób później od windykacji wyciągnąć zadośćuczynienia za ten wpis, bo przecież wpisujący "miał prawo mieć przeświadczenie o zasadności zadłużenia"...

Powrót